Pretraga

Želite prijeći na obnovljive izvore energije? Možete se obratiti centrima u Zagrebu i Križevcima

A- A+

Energetska zadruga KLIK – Križevački laboratorij inovacija za klimu i DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja su pokrenuli Centar za borbu protiv energetskog siromaštva u Križevcima. U pitanju su dva partnera projekta OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo – ZAJEDNO!.

Foto: Pexels; Kindel Media

Nakon dugo vremena, obnovljivi izvori energije (OIE) više se ne smatraju elitnom alternativnom opcijom, već jedinom opcijom za adekvatan, siguran i cjenovno prihvatljiv izvor energije. Upravo s ciljem pomaganja ranjivijoj skupini kućanstva u društvu, kako bi i oni saznali kako smanjiti davanja za energente ili kako dobiti bolji i energetski učinkoviti dom, otvoren je Centar za borbu protiv energetskog siromaštva, koji je zapravo nadogradnja Energetsko-klimatskog ureda, piše Zgradonačelnik.hr.

Rezultat je to partnerstva između zadruge KLIK i udruge DOOR koje se već godinama bave pitanjima energetskog siromaštva. Kako građani u Energetsko-klimatskom uredu građani na jednom mjestu mogu dobiti sve potrebne informacije vezane uz OIE i energetsku učinkovitost, otvaranje Centra za borbu protiv energetskog siromaštva u sklopu ureda bilo je samo pitanje vremena.

– Kada su KLIK i grad Križevci prošle godine otvorili Energetsko-klimatski ured koji je temeljen na one-stop-shop principu, iz DOOR-a razmišljali o otvaranju Centra za borbu protiv energetskog siromaštva. Ideja im je bila da se ne otvara nešto novo već da se iskoriste građanima poznate i postojeće strukture i da otvore samo još jednu novu uslugu/servis u sklopu postojeće infrastrukture u kojem će sjediti educirani stručnjaci po pitanju energetskog siromaštva. Suradnja KLIK-ovog one-stop-shopa, DOOR-ovog Centra, ZEZ-ovog Solarnog kluba je da postoji jedan Zeleni ured – na gradskoj ali i na međugradskoj razini te da stručnjaci koji rade u tim Centrima/one-stop-shopovima/info pultovima razmjenjuju znanja i da što bolje pomognu građanima s njihovim upitima, objasnila je Anamari Majdandžić iz DOOR-a.

Izdvojeni članak

Centar za borbu protiv energetskog siromaštva: ‘Skupite račune za vodu, struju i grijanje i dođite do nas’

Ivana Dubravec iz KLIK-a je isto tako rekla kako je od samog otvaranja Energetsko-klimatskog ureda prošle godine do sada, kroz ured prošlo oko 500 građana s različitim upitima vezanima uz OIE. Rekla je kako su pitanja primarno vezana uz sunčane elektrane za kućanstva, a zatim energetsku obnovu.

Mnogi traže alternativu

Nakon najavljenih povećanja cijena energenata i zbog rata u Ukrajini, sve se više građana javlja s upitima o promjeni sustava grijanja s plinskog na grijanje električnom energijom. Mnogi traže alternativu postojećim sustavima, kako bi smanjili vlastite troškove, ali i postali neovisni o stanju na tržištu plinom ili električnom energijom.

Građane koji im se javljaju s takvim upitima nastoje savjetovati i ponuditi rješenje, uz pomoć njihovih projektanata za sunčane elektrane i sustave grijanja. Uz to, građane također javni pozivi za sufinanciranje OIE ili energetske obnove kućanstava u čemu im. Tada, osim savjetovanja, pomažu i prikupljanjem sve potrebne dokumentacije i u pripremi prijave za određeni javni poziv.

Podsjećamo, nedavno je otvoren Centar za borbu protiv energetskog siromaštva u Zagrebu, u naselju Špansko. Centar je otvorila udruga DOOR, na adresi Slavka Batušića 7, a više o tome možete pročitati ovdje. Kako je Anamari rekla za Zgradonačelnik.hr, u centru su imali na desetke upita mailom, brojne pozive, ali i posjete. Neka od najčešće postavljenih pitanja su:

  • Kako možemo promijeniti distributera za struju, vodu ili grijanje?
  • Možete li izračunati isplativost postavljanja fotonaponskih sustava za moj dom?
  • Možete li izračunati isplativost zamjene plinskog grijanja s dizalicom topline za moj dom
  • Živimo u zgradi koja je kulturna baština. Postoje li operativni programi obnove objekata kulturne baštine i možemo li se definirati kao energetski siromašno kućanstvo?
  • Kada će biti otvoreni sljedeći javni pozivi za sufinanciranje energetske obnove kuća?
  • Popis institucija koje mi mogu pomoći smanjiti račune za energiju?
  • Možemo li se definirati kao energetski siromašno kućanstvo?

Planovi za budućnost

Iako je u Križevcima je već prije, zahvaljujući radu KLIK-a, postojalo mjesto na kojem su građani mogli saznati sve o energetskoj učinkovitost, očekuju da će se ta kućanstva nakon jednostavnog energetskog pregleda i saznanja o svojoj potrošnji obratiti za pomoć Centru u Križevcima. Pogotovo kada budu organizirani javni pozivi na lokalnoj i nacionalnoj razini. To su saznali zahvaljujući terenskom istraživanju na 220 kućanstava koje je proveo Crveni križ – Križevci  za DOOR.

Na nacionalnoj razini, spominjalo se otvaranje ovakvih centara po cijeloj Hrvatskoj pa je DOOR odlučio pokrenuti pilot centar kako bi se DOOR-ova iskustva kasnije mogla replicirati u drugim gradovima i županijama. Centar za borbu protiv energetskog siromaštva u gradu Zagrebu je upravo taj pilot projekt koji je osmišljen u sklopu dva projekta POWERPOOR i ‘Održivim poslovanjem do bolje klime’, dok je Centar za borbu protiv energetskog siromaštva u gradu Križevcima otvoren u sklopu POWERPOOR projekta, ali kao dio Energetsko-klimatskog ureda.

Nacionali plan Vlade je bio da se otvori 12 ovakvih centra. Dva su već otvorena – Grad Zagreb s DOOR-om i grad Križevci s KLIK-om i DOOR-om su već poduzeli prve korake.

Copy link
Powered by Social Snap