Pretraga

Foto: Jedna kreativka nam je otkrila kako je napravila uzglavlje kreveta od vrata

A- A+

Ljupka Santai odlučila je renovirati jedan dio namještaja – krevet. Naime, ona je iskoristila stara vrata kako bi od njih napravila uzglavlje od kreveta, a potrudila se i da sve bude u nekom starinskom stilu, kao i ostatak stana. Saznali smo koliko dugo je radila na ovom projektu, ali i gdje pronalazi inspiraciju za ostale DIY stvari koje radi.

Uzglavlje kreveta od sobnih vrata

Uzglavlje kreveta | Foto: Privatna arhiva

Uvijek je poseban osjećaj kada nešto napravite svojim rukama pa iako se radilo i o jednom dijelu namještaja. U ovom slučaju to je uzglavlje kreveta koje je napravljeno od vrata od punog, kvalitetnog drva. Ljupka nam je otkrila kako je sve radila po koracima, ali i koji joj je idući projekt renovacije.

Renovirala je razne dijelove namještaja

Kako smo saznali, Ljupki ovo nije prva izrada namještaja, a kao inspiraciju koristi YouTube i društvenu mrežu Pinterest. Ipak, na YouTubeu nije pronašla puno videa na temu adaptacije vrata u uzglavlje kreveta pa se oslonila sama na sebe i već korištene ideje.

– Renoviranjem stana i izradom namještaja sam se počela baviti u periodu korone jer se bavim veoma stresnim poslom tako da mi je stolarija ‘bijeg od stvarnosti’. Također, ne želim plaćati visoku cijenu namještaja koji je od umjetnih materijala, kada mi je prirodni materijal dostupan i jeftiniji za rad. Naravno, kupujem i ja namještaj, ali se trudim da svaki komad prilagodim stilu koji volim. Do sada sam napravila dosta toga sama (zaštite za radijatore, ulazni dio u hodniku, otvoreni ormar, ugradbenu vitrinu na mjestu vrata koje je netko nekada skinuo, ‘walk in’ ormar, adaptirala sam nekoliko IKEA komada namještaja….), otkrila nam je Ljupka.

Uzglavlje od kreveta u istom stilu kao i ostatak stana

Upravo zbog velikog iskustva u renoviranju, uzglavlje kreveta je Ljupki bio novi izazov. Htjela je da uzglavlje bude u stilu ostatka stana koji izgleda kao da je iz dvadesetog stoljeća pa je kupila polovna vrata u second hand prodavaonici u Švedskoj, gdje i živi, i prionula na posao.

– Suprug i ja živimo u stanu koji ima elemente tipične za švedski stil gradnje s početka dvadesetog stoljeća. Kad smo se doselili, primijetila sam da su prethodni vlasnici pokušali modernizirati stan i da su mnogo toga, nažalost, uništili. Zato sam naučila sve što mogu o karakteristikama originalnog izgleda stana. To uključuje i vrata koja se zovu ‘spegeldörr’. Zaljubila sam se u njihov dizajn, rekla nam je sugovornica.

Vrata su napravljena od punog, kvalitetnog drva, koja se mogu lako pronaći u second hand prodavnicama. Ljupka je iskoristila tu mogućnost i napravila je ‘evergreen’ uzglavlje za krevet.

Izdvojeni članak

DIY transformacija ormara: ‘Veseli me nečem starom dati novi izgled i pri tome uštedjeti’

Najdulje je trajalo planiranje

Iako ovo izgleda kao lak zadatak, naša sugovornica je naišla na nekoliko problema. Priznala je kako izrada uzglavlja nije toliko trajala, ali je zato trajalo planiranje i nabavka. Kupila je deblje gredice koje nisu odgovarale pa je morala raditi dupli posao. Pojavio se i još jedan problem.

– Također, skidanje prethodne boje, kao i sređivanje zadnje strane vrata mi je oduzelo jedan cijeli dan zbog čekanja na skidanje par slojeva boje koja je bila na vratima. Na ovom sam projektu radila svaki dan nakon posla po sat do dva sata, rekla nam je Ljupka.

Ipak, da je radove obavljala odjednom, kaže da bi joj vjerojatno trebalo dva dana, ne uključujući postavljanje na zid. Od materijala je koristila lajsne, gredice, kutne lajsne, ukrasne lajsne, ukrasne polulopte, ukrasnu željeznu spojnicu L i akrilne boje.

Prvo je na redu bilo skidanje boje

Kako bismo dobili bolji dojam što se sve radilo, ova kreativka nam je detaljno objasnila postupke izrade uzglavlja. Prvo je skinula boju s prednje i stražnje strane vrata, a opisala nam je kako je točno to napravila.

– Prvi dio projekta je bio i najlakši: Skidanje kvaka, brave i svih ostalih metalnih dijelova, kao i prethodne boje sa zadnje strane vrata, jer se boja ljuštila. Prvo sam grubo skinula boju oštrim strugačem, a zatim nanijela skidač boje, paint stripper (pošto nisam imala test za reakciju boje na olovo, odlučila sam se za kemijsko skidanje boje). Skinula sam boju, uklonila ostatke skidača i isprala ga. Zatim sam nanijela primer na zadnju stranu vrata i jedan sloj akrilne boje, objasnila nam je Ljupka.

Dodala je kako je nakon toga boju skidala i s prednje strane vrata, gdje je također koristila stripper, ali i stolarski fen na nekim dijelovima gdje se boja nije dobro skinula. Iduće je na redu bilo brušenje površine, kao i bojanje primerom. Kako možete obojiti vaše ormare i promijeniti njihov izgled nam je opisala Željka u ovom tekstu.

Izdvojeni članak

DIY kuhinja: Za 1.500 eura i 40 sati rada, napravio skroz novu kuhinju

Vrata je morala nadograditi, ali i ukrasiti

Idući korak je bila nadogradnja vrata jer su bila kraća za deset do 12 centimetara od željene dužine. To je napravila dodavanjem gredice od 4,5 x 4,5 centimetara s obje strane. Iduće je bilo lijepljenje lajsni i njihovo učvršćivanje šarafima, a rupe od šarafa je ispunila dvokomponentnim ljepilom. Potom je ponovno na red došlo brušenje svih površina.

– Onda sam krenula na postavljanje ukrasnih kutnih lajsni. Imala sam u planu više opcija, ali sam se na kraju odlučila za ‘light’ varijantu zbog težine (i niže cijene materijala). Mislim da je to bila dobra odluka jer deblje lajsne ne bi imale smisla, a također bi puno otežale samo uzglavlje (u tom trenutku nisam znala kako ću pričvrstiti vrata na zid). Postavljanje i lijepljenje polulopti mi je oduzelo dosta vremena, ali nije zahtjevno, rekla je Ljupka.

Ni ovo nije kraj cijelog procesa. Kako nam je rekla Ljupka, uslijedilo je ponovno brušenje, pa stavljanje silikonskog filera. Nakon toga je stavila dva sloja primera (između brušenja) pa dva sloja akrilne boje.

– Odlučila sam se za postavljanje uzglavlja na nogice koje se oslanjaju na pod (i djelomično na zid i podnu lajsnu) jer je uzglavlje veoma teško (sve je od punog drva). Uzglavlje sam postavila na nogice i dodatno ga osigurala ‘L’ profilom. Također je pričvršćeno za zid ukrasnom spojnicom ‘L’, sa strane, tako da nema mogućnosti odvajanja od zida. Cijela konstrukcija se može skinuti sa zida za par minuta prije eventualnog bojanja, kazala nam je sugovornica.

Kako je izgledao cijeli postupak pretvaranja vrata u uzglavlje kreveta možete vidjeti u galeriji ispod:

‘Mislim da ne treba trošiti novac na gotova rješenja’

Sugovornica nam je priznala kako najviše pažnje treba posvetiti planiranju kako bi uzglavlje bilo simetrično. Rekla nam je i kako joj nije bilo teško napraviti uzglavlje kreveta.

– U principu, ništa nije teško. I sami vidite da sam uspjela, a potpuni sam amater ako izuzmemo da mi je stolarija hobi. Sve radim u posebnom dijelu u našoj zgradi, hobi roomu, gdje ne mogu ostaviti alat, tako da su me susjedi dobro upoznali (jer sam stalno na putu od potkrovlja gdje držim alat do podruma gdje radim). Sve ovo sam napravila uz pomoć alata kojeg skoro svi imamo kod kuće.

Za kraj nam je Ljupka rekla da uživa u poslovima uređenja i renovacije, ali i kako stalno uči nešto novo u cijelom tom procesu. Osim toga, nije zanemariv ni element štednje kod ovakvog načina renovacije.

– To je zadovoljstvo. Da imam mogućnosti za pokretanje posla ovdje u Švedskoj, sigurno bi to bila tvrtka za restauraciju i promet nekretnina, jer sam veoma puno naučila o stilovima, ručnom radu, materijalima… to je nešto što svakog dana učim po barem dva sata. To je ljubav prema uređenju životnog prostora. Međutim, mislim da ne treba trošiti novac na gotova rješenja. Lako je potrošiti ‘malo bogatstvo’ (ako ga imate) na dizajnere i firme koje se bave profesionalnom izradom namještaja, ali treba biti razuman i u kriznim periodima biti kreativan, kupovati u second hand prodavaonicama i ‘udahnuti dušu’ komadima koji su zaboravljeni. Ili kupovati namještaj koji ćete prilagoditi sebi, objasnila nam je oduševljeno Ljupka.

Izdvojeni članak

Ako se bavite DIY popravcima, ovo će vam zatrebati: Kako napraviti rez na iverici, bez krhotina?

Već razmišlja o novom projektu

Na kraju smo saznali da sve radi sama kod renoviranja, a otkrila nam je i koji joj je sljedeći projekt u stanu. Radi se o renovaciji kuhinje. Ovo će ujedno biti i njezin najzahtjevniji projekt, a ukratko nam je rekla kako bi sve trebalo izgledati.

– Sama sve radim. Uloga supruga je da samo konstatira da mu se nešto sviđa i da ide sa mnom u nabavku. Naravno, ponekad mi da svoje mišljenje kao fotograf i to mi puno znači. Imam sreću da živim u Švedskoj koja je idealna zemlja za osobe poput mene. Šveđani obožavaju renoviranja, tako da ima puno prodavaonica gdje se mogu pronaći adekvatni materijali. Dosta toga naručujem i online, rekla nam je Ljupka

Za ovu godinu planira izgradnju jednog dijela kuhinje i kaže da će joj to biti najznačajniji i najzahtjevniji projekt. Na to joj odlazi dosta vremena jer želi očuvati ‘duh’ stana starog više od 100 godina i u isto vrijeme primijeniti IKEA sisteme koji su jeftini. Renovacija kuhinje nije jednostavna, a ovdje smo pisali o kuhinji koja je napravljena za samo 1.500 eura.

Copy link
Powered by Social Snap