Pretraga

Vinkovci obnavljaju Galeriju likovnih umjetnosti iz 18. stoljeća

A- A+

Vinkovci kreću u obnovu zgrade Galerije likovnih umjetnosti ‘Slavko Kopač’ koja se nalazi u sklopu Gradskog muzeja Vinkovci. Zajedničkim radom Ministarstva kulture i medija te Grada napravljen je konzervatorski elaborat, a uskoro kreće i sama obnova Galerije. Renovacije koje su planirane trebale bi dovesti do godišnje uštede na energentima zgrade od čak 77 posto. Vrijednost projekta iznosi 943 tisuće eura.

Galerija likovnih umjetnosti u Vinkovcima

Galerija likovnih umjetnosti u Vinkovcima | Foto: Grad Vinkovci

Kreće se s obnovom zgrade Galerije likovnih umjetnosti ‘Slavko Kopač’ u samom središtu Vinkovaca koja datira još iz 18. stoljeća. Ova povijesna građevina specifičnog arhitektonskog izgleda, koju lokalno stanovništvo naziva i vinkovačka ljepotica, nakon obnove će ponovno zasjati u svom punom sjaju. Zgrada koja ide u obnovu zapravo je Gradski muzej Vinkovci, a Galerijski odjel jedan je njegov dio.

– Nakon opsežnih radova na izradi konzervatorskog elaborata, uskoro ćemo krenuti i s radovima na samoj obnovi zgrade Galerije likovnih umjetnosti ‘Slavko Kopač,’ na čemu zahvaljujemo Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske te ministrici Nini Obuljen Koržinek koja nam je i ovoga puta bila velika potpora, izjavio je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Izdvojeni članak

U slavonskom gradu impresivna transformacija gradskog smetlišta u zelenu zonu za rekreaciju

Iz Grada poručuju da će radovi obuhvatiti zamjenu krovišta i stolarije, ugradnju dizala, toplinsku izolaciju podova, zidova i krovišta te ugradnju dizalice topline i modernizaciju rasvjete. To će u konačnici rezultirati godišnjom uštedom ne energentima od čak 77 posto. Projekt energetske obnove zgrade vrijedan 943 tisuće eura sufinancira se sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u iznosu od 678 tisuća eura.

U Galeriji likovnih umjetnosti ‘Slavko Kopač’ u Vinkovcima čuvaju se i izlažu neka od najznačajnijih djela hrvatske likovne umjetnosti. Između ostalog, fond Galerije sadrži i djela stvaralaca rođenih u Vinkovcima ili na širem području Slavonije te pripadaju razdoblju prije i između dva svjetska rata. Od osnivanja 1990. godine do danas, Gradski muzej Vinkovci je u sklopu svojeg Galerijskog odjela organizirao oko 300 različitih izložbi.

Nedavno je otvorena nova knjižnica u Vinkovcima vrijedna 7,5 milijuna eura. Više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap