Gruntek – vrtovi budućnosti u kojima hrana raste na osnovu samo jednog klika
Ako nam je lockdown nešto pokazao, onda je to činjenica da su vrtovi jednako bitan faktor naš životnih prostora kao i bilo što drugo. Naravno, nemaju svi mogućnost da imaju svoj vrt. No, projekt Gruntek doskočio je tom problemu. Uz njihovu pomoć možete uživati u povrću i voću bez vlastitog dvorišta, pa čak i bez motike u ruci.
U samo nekoliko brzih i jednostavnih koraka, možete digitalno unajmiti svoj vrt, a brigu o njemu prepustiti stručnom timu poljoprivrednika s tehnologom. Gruntek je smješten u Prokljuvanima, pored Čazme na samo sat vremena od Zagreba, no njihove usluge nisu dostupne samo građanima Zagreba i okolice, već i na području Rijeke i Opatije, a kako je krenulo, Gruntek neće stati ovdje.
Stoga, uzmite mobitel u ruke i unajmite svoj vrt bez imalo muke. Prethodno saznajte više o Grunteku u ovom inspirativnom razgovoru s koordinatoricom marketinga i komunikacija za Gruntek, Marinkom Tadić.
Ne budi pasivni potrošač, već proizvođač svoje hrane
Ideja za Gruntek nastala je 2020. godine za vrijeme lockdowna.
– Nakon par mjeseci boravka u našim domovima, i sve veće želje za boravkom u prirodi te zdravom prehranom i održivom proizvodnjom, razvili smo ideju o Grunteku – vrtovima budućnosti koji će ostvariti želju svima onima koji žele imati svoje povrće, ali nemaju dovoljno znanja, vremena ili zemlje. S obzirom na to da je svijest o hrani koju unosimo u svoj organizam sve veća, uzgoj povrća na Grunteku je ekološki, s Bio garantie certifikatom, a ekološku svijest podigli smo na višu razinu izbacivanjem plastične ambalaže iz upotrebe, priča nam Tadić.
Gruntek je prvi projekt ovoga tipa, u kojem korisnik ima mogućnost najma vlastitog vrta o kojemu se brine Gruntekov tim stručnjaka na čelu s tehnologom. Povrtne kulture za sadnju, mogućnost dostave ili vlastitog dolaska na vrt, korisnik pak bira samostalno putem web aplikacije.
– Vizija nam je transformirati potrošače u moderne mikro – proizvođače vlastite hrane, ističe Tadić.
Ovaj projekt ima izravan utjecaj na ekologiju
Svakako treba napomenuti i to da je Gruntek mjesto za odmor, opuštanje i edukaciju, a ujedno i mjesto održive proizvodnje organskog certificiranog povrća. K tome, vlasnici vrtova slobodni su posjetiti svoje vrtove, uživati u piknik zoni s roštiljem i igralištem za djecu te sudjelovati u raznim aktivnostima kao što su edukativne radionice, zajedničke berbe i slično.
Ovaj inovativni projekt od velike je važnosti u svakom slučaju jer omogućuje građanima da imaju vlastiti eko vrt, što je svojevrsni povratak prirodi jer postaju proizvođači vlastite hrane, a ne obični potrošači. Ovaj projekt ima i izravan utjecaj na ekologiju jer je uzgoj na Grunteku ekološki, bez upotrebe pesticida, herbicida, fungicida i umjetnih gnojiva koji zagađuju tlo, te koje konzumiranjem unosimo u organizam.
Ništa se ne baca, a plastika je strogo zabranjena
Treba reći i to da je upotreba plastike u pakiranjima hrane uzrok porijekla čak 40% plastičnog otpada na svijetu, a na Grunteku je upotreba plastike svedena na nulu. Povrće se korisnicima tako dostavlja u drvenim kašetama koje su ponovno iskoristive.
– Osim toga imamo i manje od 5% otpada hrane, a korisnicima koji ne trebaju svoje povrće nudimo mogućnost preusmjeravanja svojih uroda putem donacije dječjim domovima koji imaju ugovor s Gruntekom. Uz to nam dostava ima minimalni ugljični otisak jer uzgojeno povrće stiže direktno vlasnicima vrtova, dodaje Tadić.
Javnost oduševljena Gruntekom
Kada su izišli van s idejom o virtualnim vrtovima javnost je bila oduševljena, što je i dalje tako. Gruntek sada nudi mogućnost najma eko uzgoja vrta kroz web aplikaciju, ne samo građanima Zagreba i okolice, već i na području Rijeke i Opatije.
– Broj Gruntekovih korisnika raste iz dana u dan, trenutno ih brojimo oko 350. S obzirom na to da smo krenuli kao startup – prvi projekt ovog tipa u ovome dijelu svijeta, učimo iz dana u dan, te nastojimo udovoljiti svim našim korisnicima i njihovim željama. U svibnju je počela sezona berbe pa su i prve kašete povrća stigle na adrese naših korisnika, te sad uživaju u svom vlastitom ekološkom povrću. Naši korisnici tvrde da sada provode 20% više vremena u prirodi, a konzumacija organske hrane u odnosu na konvencionalnu se povećala za 30%, objašnjava Tadić.
Edukacija – bitan aspekt ovog projekta
Jedan od ciljeva Grunteka je educiranje šire javnosti o ekološkom uzgoju io tome odakle hrana stvarno dolazi na naš stol.
– Kroz edukativne radionice učimo korisnike o održivoj budućnosti, eko uzgoju, smanjenju otpada, recikliranju i ekologiji. Učimo o prirodnim ciklusima razvoja zdravog povrća iza čega stoji cjelogodišnji rad poljoprivrednika. Ove sezone održali smo već par radionica na temu održivog življenja i predstavili knjižicu sa savjetima za pravilno korištenje i skladištenje povrća s Grunteka, a još su mnogobrojne u planu, otkriva Tadić.
Ukratko, Gruntek je pokrenut kako bi potaknuo zelene i održive promjene među građanima, a u Grunteku vjeruju da puno malih koraka pojedinaca vodi do velikih promjena za cijelu zajednicu. Stoga, podržavanjem ovakvih projekata pomažete i sebi i prirodi.
– Zdravlje je najbitnije, vaše tijelo će vam zahvaliti, dodaje Tadić.