Pretraga

Pregrađivanje prostorije: Cigla, knauf ili siporex?

A- A+

Proljeće samo što nije, a to znači samo jedno – planiranje kućnih radova za novu sezonu. Jedan od najčešćih koji se izvodi u domovima Hrvata je pregrađivanje ili dogradnja prostorija, a uz njega ide i najčešća dilema: Cigla, knauf ili siporex? Svaki od ovih materijala ima svoje prednosti i nedostatke u odnosu na planirani projekt.

pregradni zid

pregradni zid | foto: Freepik

Ne postoji univerzalan odgovor na pitanje koji materijal izabrati za pregrađivanje, već on ovisi o projektu koji se izvodi. Nije isto pregrađivati, primjerice, jednu veliku spavaću sobu kako bi od nje dobili dvije manje i u predsoblju raditi produžetak kupaonice za kadu iz snova.

Izdvojeni članak

Nova anketa: Kojeg je majstora najteže angažirati za posao?

Cigla

Cigla je tradicionalni materijal koji se upotrebljava stoljećima i u koji ljudi imaju najveće povjerenje. Sastav ovog materijala je jednostavan – pečena glina. Dok zid nastaje nizanjem cigala koje se međusobno spajaju vapneno-cementnim mortom. Zbog ovih svojstava zid od cigle je čvrst i predstavlja dugotrajno rješenje. Iako ovo zvuči odlično, možda i nije baš ako pregradni zid koji planirate postaviti nije za zauvijek.

Zid od cigle je povoljna varijanata, moguće ga je dobiti već po cijeli od 40 eura po kvadratu, i to u ful ‘opremi’ odnosno s blokom, mortom, te dvostrukim gletanjem i žbukanjem. No, sve ovo nabrojano znači da cigla predstavlja sporiji način gradnje.

U odnosu na ostale materijale, pregrađivati prostoriju ciglom preporuka je kad će barem jedan dio zida biti izložen vlazi. Tu govorimo najčešće o produžetcima kupaonica ili pregradnji podrumskim prostorija.

zidar

zidar | foto: HOK

Knauf

Knauf ili gipskartonske ploče  su relativno novi materijal, posebno gledano u odnosu na ciglu.  Sastavljene su od gipsa s dodavanjem celuloznih vlakana od recikliranog papira. Gipskartonske ploče se spajaju šarafima na  drevnu ili metalnu konstrukciju, spojevi se gletaju specijalnom glet masom.

Najveća odlika i prednost knaufa je njegovo brzo postavljanje. Naime, vješt knaufer dvostruki zid s kvalitetnom ispunom može napraviti za jedno prijepodne. Uz nešto vremena za bojanje i sušenje pregrađenu prostoriju s knaufom možete dobiti brzinom svjetlosti. Također, oni koji imaju iskustvo s DIY projektima mogu se u pregrađivanje knaufom upustiti i sami.

Izdvojeni članak

Prostoriju pregradili knauf zidom kroz centralni stup dvokrilnog prozora: Izgleda odlično

Uz to, kvadrat knauf zida još je jeftiniji od ciglenog i košta približno 35 eura, uključujući ruke i materijal. Čini se savršeno. No, ipak treba dodati kako knauf nije preporučljivo koristiti za pregrađivanje vlažnih prostorija.

Knauf

Knauf | Pexels, Reene Asmussen

Siporex

Siporex, odnosno porobetonske ploče su također relativno novi materijal. Sastavljene su od kremenog pijeska, gipsa, vapna, cementa i vode. Ploče se spajaju specijalnim ljepilom slično kao cigla. Od tuda i njihova čvrstina.

U odnosu na ciglu siporex ploče ipak je lakše i brže zidati, te ne zahtijevaju toliko završene obrade. Uz to, od sva navedena tri materijala siporex ploče su svakako najjednostavnije za rukovanje ako posao želite obaviti sami.

Izdvojeni članak

Planiranje proljetnih radova: Popločavanje okućnice ili pečenjara majstora treba tražiti sada

Kvadrat pregradnog zid od ovog materijala drži cijenu od približno 38 eura po kvadratu, s time da ona uključuje i ruke, te uz same ploče, ljepilo za ploče, mrežicu i glet masu. Može se reći kako se za ovu cijenu puno dobiva s obzirom na to da siporex ploče gotovo i nemaju manu. Vlaga ne utječe negativno na njih, a nije ih niti teško postaviti. Možda im se tek može zamjeriti što u odnosu na ciglu ipak ne predstavljaju jednak stupanj trajne vrijednosti.

siporex

siporex | foto: Bauhaus

Doznajte ovdje sve o asfaltiranju okućnice.

Copy link
Powered by Social Snap