Pretraga

Prostoriju pregradili knauf zidom kroz centralni stup dvokrilnog prozora: Izgleda odlično

A- A+

Obitelj iz Osijeka našla je način da pregradi dnevnu sobu u omjeru koji im najviše odgovara, a da to ne naruši estetiku niti vanjskog, niti unutrašnjeg prostora. Učinili su to provlačenjem zida iz prozora, zahvatom za koji su mislili da uopće nije opcija.

pregrađivanje prostorije

pregrađivanje prostorije | foto: Ivana Solar

Sezona građevinskih zahvata u domovima Hrvata u punom je jeku. Uz standardno sezonsko bojanje zidova, kao najčešći kućni projekt ističe se pregrađivanje prostorija knaufom s ciljem dobivanja dodatne prostorije. Upravo se na taj pothvat odlučila obitelj Šarić iz Osijek koja je kako bi od velike sobe napravila dvije manje imala na raspolaganju samo jednu njima prihvatljivu opciju – provlačenje zida po središnjoj liniji prozora. Kako su to izveli? Mi kažemo – odlično, a vi u nastavku prosudite sami.

Postavljanje knaufa na središnju liniju prozora

Jedini način da Šarići za svoju djecu naprave zasebne sobe bilo je pregraditi veliku dnevnu sobu. No, kako su po svaku cijenu htjeli da obje novonastale prostorije imaju prozor, a paralelno nisu željeli narušiti vanjsku estetiku obiteljske kuće, jedini način bio je postavljanje knaufa kroz središnju liniju prozora.

Izdvojeni članak

Kamo po knauf? Doznajte cijene Hrvatima najdražeg građevinskog materijala

– Na pročelju kuće imamo fasadnu ciglu koju nismo htjeli razbijati jer što god da napravili izvan bi se vidjelo i ružno bi izgledalo. S druge strane, da smo prostoriju podijelili linijom iza novog zida dnevna soba bi bila mala, nedostatna za našu obitelj, dok bi nova prostorija bila nepotrebno prevelika. Raspored nismo mogli obrnuti jer bi tako stvorili neprirodni protok kroz prostor. Iz blagovaonice bi se ulazilo u spavaću sobu, a iz spavaće sobe u dnevnu. To nema nikakvog smisla. Tako da je jedino rješenje bilo provući knauf kroz sredinu prozora. Imali smo sreću da je prozor dvokrilni pa smo barem uštedjeli trošak kupovine novog prozora što bi morali učiniti da je postojeći bio jednokrilni, priča Kristina Šarić.

pregrađivanje prostorije

pregrađivanje prostorije | foto: Ivana Solar

Posao od tri radna dana

Od centralne linije prozora prema susjednom zidu Šarići su provukli dvostruke knauf panele debljine 12 centimetara, a kao izolacijski materijal koristili su mineralnu vunu. Između panela postavljene su i električne instalacije, a nakon grubih radova zidovi još samo čekaju bojenje. Čitav posao trajao je tri radna dana, a rezultat je za čistu desetku.

Kristina ističe kako je bila jako skeptična oko prijedloga da zid ‘izlazi iz prozora’ no da je na kraj ovaj zahvat u prostor ispao daleko iznad njenih očekivanja. Obje prostorije izgledaju odlično, a vanjska estetika nije poremećena.

– Iako smo sve sto puta izmjerili, stalno sam brinula hoće li nova spavaća soba biti vizualno premala, hoće li se moći dobro provjetriti i primiti sunčeve svjetlosti. Kao i hoće li dnevna soba biti previše skučena. Sada kada je sve gotovo prezadovoljna sam. Dobili smo dodatnu prostoriju, djeca imaju svatko svoju sobu, i pri tome nismo narušili ni vanjski izgled kuće ni funkcionalnost unutrašnjeg prostora, kaže Kristina, te zaključuje kako je najgori dio posla u cijeloj ovoj priči bilo planiranje i razmišljanje što i kako napraviti.

pregrađivanje prostorije

pregrađivanje prostorije | foto: Ivana Solar

Važno je osigurati da obje prostorije imaju ulaz i prirodnu svjetlost

Tu je svakako upravu. Prilikom planiranja pregrađivanja stambenog prostora treba dobro paziti na dvije važne stavke koje su često u sukobu – da obje prostorije koje nastanu ovim građevinskim zahvatom imaju osiguran ulaz (poželjno odvojen), te izvor prirodne svjetlosti (poželjno prozor), barem u jednoj prostoriji.

Naime, kako smo već ranije pisali pregrađivanje je lak posao samo ako imate čistu situaciju po pitanju prozora i vrata. Na primjer, ako ste odlučili u korist dječje sobe smanjiti dnevnu sobu ili veću spavaću sobu podijeliti na dva dijela u okolnostima kada ove prostorije imaju zid iza kojega se barem jednim dijelom nalazi hodnik ili predsoblje. Tada je prilikom pregrađivanja prostora potrebno imati fokus samo na tomu na obje sobe imaju dovoljno svjetlosti.

Kako napraviti dodatnu prostoriju u kući ili stanu doznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap