Pretraga

U Hrvatskoj ga zovu francuski ključ, no jeste li znali da je ova podesiva verzija zapravo švedski patent?

A- A+

Engleski inženjer Richard Clyburn izumio je engleski ključ, a taj je izum iz 1842. godine usavršio Šveđanin Johan Petter Johansson zahvaljujući kojem smo dobili švedski ključ – nekima poznat i kao ‘francuski’.

foto: Pixabay

Univerzalan ključ za zatezanje i otpuštanje četverokutnih ili šesterokutnih matica i vijaka različitih veličina koji se sastoji se od čeljusti i držača s navojnim vretenom s pomoću kojega se može mijenjati i namještati razmak čeljusti prema izmjerama matice kod nas je poznat pod nazivom francuski ključ.

I dok neki kažu francuski, drugi će reći švedski… ili je, pak, engleski?

Kada je u pitanju naziv univerzalnog ključa za zatezanje, zavirili smo u jedan kratak rad Snježane Kereković s FSB-a koja kaže:

– Među nazivima za alate zanimljiva su tri naziva nastala po istome načelu: imenovatelj je ime naroda iz kojega potječe izumitelj. Za nastanak francuskoga ključa zaslužni su kanadski radnici francuske nacionalnosti.

Engleski ključ također je vrsta namjestivoga ključa, čiji je izumitelj engleski inženjer Richard Clyburn. Taj je izum iz 1842. godine usavršio Šveđanin Johan Petter Johansson i tako smo dobili i švedski ključ.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako Vi zovete ovu univerzalnu verziju ključa?

Copy link
Powered by Social Snap