Pretraga

VIDEO: Pogledajte koliko ljudi prepoznaje alat koji zna svaki majstor zanata

A- A+

U potrazi za najboljim prepoznavateljima građevinskog alata, ponovno smo zavirili na ulice Zagreba i upitali prolaznike mogu li prepoznati špicange, neizostavni alat kojeg mora posjedovati svaki pravi majstor zanata. Špicange, ili u standardnom hrvatskom kliješta, služe za prihvaćanje predmeta koristeći snagu poluge. Postoje kliješta za razne svrhe i imaju različite oblike, kao primjerice za odvijanje, kidanje i slično.

Kolaž vox alat

Vox špicange | Foto: Kolaž

Prolaznici na zagrebačkim ulicama malo su se bolje iskazali u prepoznavanju špicangi, za razliku od zadnjeg puta kada im je zadatak bio prepoznati šubler. Čak su i pripadnici mlađe populacije, za koje se ne bi na prvu pretpostavilo da posjeduju znanje o izgledu građevinskih alata, točno odgovorili da se radi o špicangama.

 

Ipak, mlađi su i dalje bili više rezignirani u donošenju konačnog odgovora za razliku od starijih građana. Najviše su ih brinule lingvističke nedoumice jer nisu bili sigurni koji je žargonski naziv za kliješta. Bilo je još svakakvih pokušaja pa smo kao odgovor čuli još i kombinirke te špic-kliješta. Doznali smo i koja je vizualna razlika između kombinirki i špicangi pa tako kombinirke na vrhu široke, a špicange, pogađate, špicaste.

Izdvojeni članak

Vox: Znate li koji je ovo alat?

Pogledajte kako su se stanovnici Zagreba snašli u prethodnom voxu ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap