Pretraga

UP Candle Design svijeće nisu tu samo kako bi stvorile savršen ugođaj u domu, evo što ih čini unikatnima

A- A+

Svijeće su oduvijek nezaobilazan detalj svakog doma, no sve više raste svijest o tome da je itekako bitno kako su napravljene. Zato su nas oduševile one brenda UP Candle Design koje su ne samo ručni rad, već su i cruelty free, što će reći da je riječ o proizvodu koji nije testiran na životinjama, te su napravljene od vrhunskih prirodnih materijala. K tome su estetski toliko primamljive da ih čak ne morate niti zapaliti kako biste uživali u ugođaju koji stvaraju.

UP Candle Design čine Margarita i Juriša Puratić, bračni par iz Kastva koji se bavi dizajnom i proizvodnjom skulpturalnih svijeća kombinacijom 3D tehnologije i tradicionalnih tehnika.

Juriša je po struci pomorski nautičar s dugogodišnjim iskustvom plovidbe, dok je Margarita po zanimanju magistra ekonomije zaposlena u struci.

– Kako se u pomorstvu nikada nisam do kraja pronašao, prvom pruženom prilikom sam se zaposlio na “kopnu” gdje sam radio nekoliko poslova. Vrlo brzo sam naučio kako je hrvatsko tržište rada dosta skučeno za nekoga s mojom profesionalnom pozadinom što mi je dalo priliku da se posvetim hobiju 3d modeliranja i printanja, priča nam Juriša.

Kada je ostala na porodiljnom, Margarita je pak uspjela napokon naći vremena za istraživanje i širenje svojih interesa u kreativnim procesima.

– Službeno smo počeli s radom na ljeto 2021. godine. Volimo svijeće i njihovu simboliku stoga je suprugu dok je bila na porodiljnom zainteresirala izrada svijeća specifičnom tehnikom koja je i dio obiteljskog nasljeđa, no hobi je ubrzo pao u drugi plan zbog dolaska prvo jednog, pa drugog djeteta. U tom periodu sam bio između poslova te se polako počela formirati i nametati ideja o pokretanju vlastitog posla koji bi integrirao segmente koji su nas oboje zanimali  – kompjutersku 3D grafiku i voska kao materijala za stvaranje ujedno estetskog i funkcionalnog proizvoda, objašnjava Juriša.

UP Candle Design svijeće / foto: Instagram

Što vaše svijeće razlikuje od ostatka ponude, pitali smo ovaj bračni par.

– Jedinstven autorski dizajn i pažljiva obrada tradicionalnim tehnikama čine naše svijeće i proces drugačijim od ostalih. Skulpturalne forme pružaju interesantnu igru svjetla i sjene kad je svijeća zapaljena, dok istovremeno  mogu služiti kao samostalni apstraktni komad dekora i bez da ih se zapali.

Popularnost svijeća je narasla posebice za vrijeme pandemije, no veliki dio tržišta su zauzimale i još uvijek zauzimaju svijeće u čaši. Tek nekolicina proizvođača proizvodi svijeće na ovaj način upravo zbog kompleksnosti proizvodnog procesa, završne obrade i samim time otežane automatizacije.

– Iako odnedavno popularizirano i tržište skulpturalnih svijeća su preplavili isti modeli. Trenutna kolekcija se sastoji od 10 modela, ali pripremamo i neke nove kroz koje se igramo s drugačijim oblicima i konceptima, kažu nam Juriša i Margarita.

Izdvojeni članak

Za dozu elegancije u domu: Skulpturalni oblici Kristine Bišćan podići će svaki interijer na višu razinu

 

Odakle fascinacija svijećama, ne samo kod vas dvoje, nego općenito u ljudi, odnosno što mislite zašto smo kao ljudska vrsta fascinirani ovim predmetom, bilo je naše sljedeće pitanje.

– Mekoća i suptilnost voska pokazala se idealnom za stvaranje apstraktnih skulpturalnim formi objedinjenih u estetskom, ali ujedno i funkcionalnom proizvodu. Volimo svijeće i njihovu simboliku – one su integralni dio ljudske civilizacije i svijesti koje vežemo uz razne duhovne i kulturalne rituale. Simboliziraju toplinu, duhovnost te pozivaju na refleksiju i relaksaciju, objašnjava ovaj kreativni par.

Detalj procesa izrade UP Candle Design svijeća / foto: Instagram

UP Candle Design proizvodi su u potpunosti eco friendly, handmade, cruelty free i prirodni, a iako je došlo do porasta broja kupaca koji kupuju ovakve proizvode, u jednom su intervjuu Margarita i Juriša istaknuli kako se borba s konzumerističkim društvom često čini kao borba s vjetrenjačama. Stoga smo ih zamolili da ovo prokomentiraju.

– Masovna proizvodnja usprkos nekim benefitima (niže cijene i dostupnost robe /proizvoda) dugoročno nije održiva ponajviše zbog svog direktnog devastirajućeg utjecaja na okoliš i posredno na nas. Nekontrolirani kapitalizam ima za posljedicu opću devalvaciju pa smo tako i mi, potrošači koji integriramo tu robu masovne proizvodnje u svoj život, ostali prazni sudjelujući u tako destruktivnoj petlji. Za izlazak iz začaranog kruga potrebna je promjena paradigme. Mislimo kako se u svijesti suvremenog  potrošača dogodio pomak – educiran je,  osviješten i želi sudjelovati u pozitivnoj promjeni. Znanstveni i tehnološki napredak omogućio je malim proizvođačima da se probiju na tržište zajedno s “velikim” igračima, te danas više nego ikada potrošač ima izbor i mogućnost svojim odlukama utjecati na strukturu industrije i tržišta, objašnjavaju naši sugovornici.

UP Candle Design svijeće / foto: Instagram

Za kraj smo Jurišu i Margaritu pitali kakav tip kupaca obično kupuje njihove proizvode, odnosno u kakvim ih domovima najviše možemo naći.

– UP svijeće namijenjene su svima koji imaju afinitete prema umjetnosti, dizajnu i prirodi te istovremeno žele sudjelovati u razvoju i poticanju svjesne kupovine ekoloških i ručno rađenih proizvoda, poručuju naši sugovornici.

Copy link
Powered by Social Snap