Pretraga

I vi imate nestašne kućne ljubimce? Donosimo pet savjeta za očuvanje namještaja

A- A+

Koliko god su kućni ljubimci divni i krasni, toliko su vjerojatno grozni prema vašem namještaju. Bilo da imate mačku koja grebe sve živo ili psa koji žvače vaš namještaj, vjerojatno znate da stvari nisu toliko jednostavne koliko se čine. Na vašu sreću, donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da to riješite!

Ilustracija, foto: Unsplash; BRUNO EMMANUELLE

Životinje, bilo da se radi o psu, mački ili čak zecu, slijede svoje prirodne instinkte nesvjesne činjenice da rade nešto pogrešno. Zato je na vama da zaustavite štetu kućnog ljubimca prije nego što se morate suočiti s posljedicama divljeg stvorenja. Kako riješiti pet uobičajenih problema s oštećenjem kućnih ljubimaca i spriječiti da se nesreće uopće dogode piše Architectural Digest.

Sažvakani drveni namještaj

Nemojte dopustiti da se to ponovi: psi su poznati po tome što žvaču postolja stolova i noge stolica. Najbolje što možete napraviti za prevenciju jest da pristup rijetkim i vrijednim komadima blokirate vratima. U međuvremenu svom psu svakako dajte dovoljno igračaka za žvakanje i kostiju za glodanje kako bi im usta bila zauzeta. Ako vašem štenetu niču zubi, zaustavite žvakanje kockicom leda, to umiruje njegove desni i neće zaprljati prostirku.

Nije loša ideja niti prskanje namještaja sprejom od jabuke, sredstvom za odvraćanje gorkog okusa koje čini namještaj neprivlačnim. Za već sažvakane noge namještaja, jednostavno možete popraviti tragove ugriza. Izbrusite grube rubove i obrišite ostatke. Za dublje tragove možda će vam trebati punilo za drvo. Utapkajte odgovarajuću mrlju ili boju. Pustite da se osuši, a zatim upotrijebite fini brusni papir za poliranje neravnina.

Izdvojeni članak

Kako zaštititi dvorišni namještaj od vremenskih nepogoda? Evo pet načina

Uriniranje po tepisima

Nemojte dopustiti da se to ponovi: Pratite unos hrane i vode vašeg ljubimca kako biste shvatili kada životinja treba na zahod. Ugađanje pomaže u izbjegavanju nereda jer ćete predvidjeti tjelesne funkcije i možete izvesti psa van ili dovesti mačku bliže kutiji s pijeskom. Kada vaš ljubimac ipak ode na pravo mjesto, pohvalite dobro ponašanje i nagradom.

Izgrebana presvlaka

Nemojte dopustiti da se to ponovi: Mačke vole zabadati kandže u presvlake kauča i stolaca. U nekim slučajevima, ogrebotine mogu biti toliko jake da namještaj izgleda rastrgano. Za manji problem, posebno na tkanini, možete koristiti iglu kako biste gurnuli labave niti natrag u kauč. Za ogrebotine na kožnom namještaju, probajte koristiti pastu za cipele kako biste ih istrljali.

Kako biste spriječili trajnu štetu,  stavite pokrivač na željeno mjesto po kojem mačka voli grebati. Odlučite li zamijeniti presvlake, potražite ravne tkanine jer će sve s teksturom vjerojatno uhvatiti kandže. Također se želite držati tamnijih boja, ali ne potpuno zasićenih. Možda nećete moći držati namještaj u potpunosti izvan granica, ali postavljanje stupova za grebanje u blizini namještaja može odvratiti. Boca s raspršivačem s vodom dobar je način da otjerate nestašnu macu.

Unakaženi jastuci

Ukrasni jastuci, posebno oni s resama, umjetnim krznom i drugim taktilnim elementima koji izgledaju poput igračke, potiču vašeg psa na žvakanje. Osim toga, kada se vaše štene igra s jastucima, vjerojatno ćete potrčati i uključiti se, a pozornost je uzbudljiva za vašeg ljubimca.

Kako biste popravili neumoljivo hvatanje jastuka, odložite jastuke na dva tjedna. Kad ih vratite natrag, dajte psu znak ‘ostavi ih’ svaki put kad im se približi. Ako znate da vaš pas nije baš najposlušniji, eksperimentirajte s jeftinim jastucima. Nagradite svaki napredak. Ako nakon tjedan dana budete uspješni, ponovno uvedite jedan od svojih ljepših jastuka i ponovite lekciju.

Neprestano linjanje

Vrlo jednostavno – dugodlake pse treba njegovati kako bi se spriječilo prekomjerno linjanje. Redovito četkanje, čak i ako imate kratkodlaku pasminu, također može pomoći u smanjenju dlačica na namještaju. Četkanje će također učiniti dlaku vašeg psa mekšom, čišćom i manje je vjerojatno da će se linjati. Ono što ipak završi na namještaju možete ukloniti valjkom s vlaknima ili trakom za pakiranje.

Copy link
Powered by Social Snap