Pretraga

Karlo iz tvrtke Worldstone koja se bavi prodajom kamena objašnjava zašto je kamen ‘must have’ materijal

A- A+

Worldstone je građevinska tvrtka koja se bavi prodajom svih vrsta kamena, a nude i uslugu montaže, kao i dostave. S direktorom tvrtke Karlom Ivkovićem pričali smo o radu iste, ali i važnosti materijala kao što je kamen.

Karlo Ivković / foto: Privatna arhiva

Ovo obiteljsko poduzeće osnovao je Karlov otac, Božo Ivković, koji je prije 30 godina otkrio svoju fascinaciju prirodnim materijalom – kamenom. Kamen, oblikovan sukladno potrebama interijera i eksterijera, osim zaštitne, ima i veliku dekorativnu ulogu, izuzetno je cijenjen i od struke te ga arhitekti i dizajneri interijera rado integriraju u svoje projekte.

Prepoznavši potencijal, Božo je prije svega odlučio naučiti taj stari zanat, a zatim napraviti na tim temeljima i vrijednostima posao, u što je kasnije uključio i cijelu obitelj.

– Poduzeće danas aktivno vodimo, otac, majka, sestra i ja, uz tim vrijednih i kvalitetnih zaposlenika, bez čije bi pomoći teško bili ovoliko uspješni, ističe Karlo Ivković.

Izdvojeni članak

Govorili mu da ima ‘ludu ideju’, a danas je ovaj tip kamenog zida njegov najtraženiji proizvod

Svojim radom ostavljaju trag za buduće generacije

Na pitanje kako se on osobno zaljubio u ovaj posao i što ga posebno oduševljava kod istog, Ivković je imao duhovit odgovor.

– Kod mene je to bio dosta logičan nastavak tenis karijere, kaže on u šali te dodaje kako se dugo nije vidio u ovoj branši.

Pretpostavlja da nije bio spreman na sva odricanja koja ta branša nosi. Međutim, ipak se probija putevima svog oca. Ono što ga najviše oduševljava kod ovog posla je to što ostavljaju trag i to doslovce, za sljedeće generacije, koliko god to može zvučati kao klišej.

– Kad završimo projekt, vidimo konkretan i opipljiv rezultat svog rada. Često i vozeći po gorenjem dijelu Zagreba vidim neke davne radove – ograde, zidove, pročelja kuća koje je moj otac radio možda u vrijeme dok još nisam ni postojao. I danas stoje kao spomenik njegovim počecima, kao primjer koliko prirodni kamen može ili mora trajati, priča Ivković.

Privatna terasa Zagreb – travertino kamen / foto: Privatna arhiva

Ovo su vrste kamena koje nikad ne izlaze iz mode

Ivković ne krije da je rad s kamenom težak, zahtijevan i mukotrpan. No, ističe da je ujedno divan.

– Kao što čovjek više cijeni u životu rezultate koje nije postigao olako, tako su i nama draži oni intenzivniji i mukotrpniji projekti, proporcionalni uloženom količinom vremena i živaca, nepredviđenih izazova, objašnjava Ivković.

Kamen travertino / foto: Privatna arhiva

Svaki je komad kamena unikatan. Mora odgovarati projektu, podneblju i vrsti objekta. Tako da je Ivkoviću teško izdvojiti neku posebnu vrstu kamena. Ipak, moram spomenuti bizek, stari zagrebački kamen od kojeg je građena i zagrebačka katedrala, a kojeg skoro da više i nema na tržištu. Jedan od dražih, koji je i danas komercijalan, mu je i travertino koji ima široku primjenu i trajnost još kroz povijest.

– Pogledajte kamena zdanja, primjerice rimski Coloseum ili Fontanu di Trevi, poznate primjere građevina nastale prije više stoljeća, koje i danas privlače veliku masu ljudi koja im se divi. Taj kamen i danas aktivno prodajemo i sugeriramo jer se lijepo se uklapa u sve prostore, otporan je na sve vremenske uvjete i vodu, prilagodljiv je različitim načinima obrade, kao i suvremenim interijerima i eksterijerima, uz jednostavno održavanje, objašnjava Ivković.

Projekt Vir, terasa napravljena od travertino kamena / foto: Privatna arhiva

Ovaj im se projekt posebno urezao u pamćenje

Što se pak tiče njihovih vlastitih projekta, posebno su ponosi na projekt moderne kapelice Miljana, čiji je autor poznati portugalski arhitekt Alvaro Siza Vieria, dobitnik Pritzker nagrade. Ovaj je projekt napravio u suradnji s našim poznatim arhitektom, Andrijom Rusanom, iz tima Oris Kuće arhitekture.

Cijeli je objekt obučen masivnim blokovima bijelog kamena koji je određen projektom. Više o cijelom ovom zanimljivom projektu možete saznati na linku.

Projekt Miljana / foto: Privatna arhiva

Čak i u radu s kamenom moguće inovacije

Nedavno su i sami započeli proizvodnju svog kamena, također ručno obrađenog. Oblikuju prirodni dekorativni kamen kao hrvatski proizvod, nastao iz hrvatske sirovine, što je za njih neka vrsta inovacije. Inovacije im općenito redovno dolaze svaki dan kroz ideju kako nešto drugačije primijeniti, oblikovati ili montirati, ali to su već neke tajne njihovih vještina.

– Čim nešto radite vlastitim rukama, to postane majstorstvo, ne može se više nazvati inovacijom. Puno je lakše kamen obrađivati u 21. stoljeću. Tehnologija se razvila toliko da strojevi velike kamene stijene mogu dovesti do neke približne ili čak tražene dimenzije ako govorimo o kamenim oblogama. Ali zamislite inovaciju u trenutku kad je čovjek tek otkrio što sve može izgraditi od neke stijene, a imao je u rukama samo improvizirani čekić. S tom prvom inovacijom sve je krenulo i ovo sve kasnije je teško usporedivo, objašnjava Ivković.

Ventilirana fasada od prirodnog kamena – hotel Funtana Istra / foto: Privatna arhiva

Ne postoji trajniji materijal od prirodnog kamena

Prirodni materijali čine prostore u kojima živimo i radimo daleko ugodnijima. Stoga u Worldstoneu smatraju da bismo ih češće i više trebali koristiti.

– Današnja struka svjesna je toga pa sve više vrhunskih arhitekata koristi prirodni kamen, često u kombinaciji s drvom i staklom. Jedini je problem što je sve manje mladih naraštaja sve manje zainteresirano za stare zanate jer raditi s toliko teškim i zahtjevnim materijalom nije jednostavno, zbog čega ova vrsta i materijala i radova ne može biti svima dostupna. U jednu je ruku luksuz, ali ipak onaj trajan. Doista ne postoji trajniji materijal od prirodnog kamena i nema naznake da će se to promijeniti, smatra Ivković.

Pročelje recepcije hotela Funtana Istra / foto: Privatna arhiva

Worldstone – sinom za kamen. Evo i zašto!

Kamen oduvijek postoji u prirodi te svojom postojanošću i čvrstoćom prkosi vremenu. Unatoč svojim iznimnim odlikama, zahtijeva izniman trud, pažnju i vrijeme, kako bi pažljivom i stručnom obradom, preciznim i adekvatnim oblikovanjem te na kraju postavljanjem, mogao pružiti svoj maksimum.

– Na isti se način trudimo pristupati poslovanju – odajemo počast kvaliteti i dugovječnosti kamena, trudimo se odolijevati izazovima i pružiti kvalitetu, graditi poslovanje te ostavljati u nasljeđe sljedećim generacijama. Poduzeće Worldstone upravo zbog toga želi postati sinonim za kamen, kao tvrtka koja prepoznaje i cijeni kvalitetu, dugoročnost prirode te njenih resursa, poručuje Ivković.

Copy link
Powered by Social Snap