Pretraga

Video: Može li kamena vuna poslužiti za izolaciju prozorskog okna? Jedan majstor je otkrio odgovor

A- A+

Kod promjene stolarije, naročito prozora, potrebno je paziti na izolaciju kako se ne bi stvarala kondenzacija, odnosno kako bi se spriječio utjecaj ‘hladnih mostova’. Jedan je majstor na TikToku otkrio svoj trik kojim rješavao ovaj problem i time podijelio majstorsku online zajednicu.

Izolacija prozora kamenom vunom | Foto: Screenshot: TikTok/Bekaton1

Promjena stolarije, naročito u starijim zgradama, ponekad se zna zakomplicirati. Vrata i prozori nisu standardnih dimenzija pa vlasnicima stanova preostaju dvije opcije. Jedna je naručiti stolariju po mjeri, a druga je uzeti standardnu veličinu, a ostalo zatvoriti, točnije – izolirati.

Pravilno izoliranje važno je posebice kod postavljanja prozora. Naime, na njima se često javljaju takozvani hladni mostovi, odnosno područja na kojima se pojavljuje kondenzacija ili vlaga zbog različitih materijala i njihovih svojstava zadržavanja topline.

Umjesto stiropora – kamena vuna

Oni koji odluče u staro prozorsko okno ubaciti prozor standardnih dimenzija, često ostaju s velikom rupom u zidu kod nadvoja, gdje se vrlo lako može pojaviti vlaga. Postoje razne opcije izoliranja takvih prostora, najčešće je to stiropor, a jedan majstor koji je na TikToku poznat pod nazivom Bekaton, odlučio je taj problem riješiti manje popularnim rješenjem – kamenom vunom.

Izdvojeni članak

Uljepšajte svoje prozore: Pet jednostavnih ideja za velike promjene

– Nemojte nikako trpati i stavljati stiropor. Po meni je najbolja kamena vuna. Imate dvije vrste kamene vune. Imate tvrdu kamenu vunu za fasadu, a ovo je mekana kamena vuna za potkrovlje i nju ću ovdje staviti. Time je u potpunosti izoliran hladni most ili betonska greda, poručio je majstor kojeg na TikToku prati više od 75.000 ljudi.

Javili se majstori

U videu kojeg možete vidjeti ispod teksta, pokazao je kako se ispunjava prazni prostor iznad prozora. Za svoj rad dobio je mnoštvo komentara. Od onih koji desetljećima izoliraju stiroporom i nikakvih primjedbi nisu imali, do onih koji kažu da se vuna ljušti, zagađuje i zadržava vlagu. Ipak, bilo je i onih koji su pohvalili njegov rad.

– Probao na jednom prozoru stiropor, na jednom vuna mekana. Apsolutno si u pravu, poručio je majstoru jedan njegov pratitelj, dok je drugi dodao: “Konačno nešto pametno da se vidi na ovom TikToku.”

Naravno, poslije postavljanja prozora i izoliranja, važno je postaviti prozorsku klupčicu. U ovom tekstu vam otkrivamo koje sve vrste klupčica postoje i kako ih odabrati, a ovdje možete vidjeti savjete kako održavati svoje prozore kao da su tek postavljeni.

@bekaton1

#izolacija prozora kamenom vunom#saveti vaseg majstora#fup #foryou #fouryoupage #kako

♬ Dramatic Military – Faid rafanda

Copy link
Powered by Social Snap