Pretraga

Za obnovu Banskih dvora stigla ponuda misteriozne firme, 100 mil. kuna niža od drugih: Iza svega stoje Kinezi?

A- A+

Ranije smo izvijestili kako je na natječaj za obnovu Banskih dvora pristiglo četiri ponude. Od toga, tri hrvatske i jedna strana koja je ujedno i najpovoljnija. Međutim, za radove procijenjene na 155,1 milijun kuna stigla je ponuda konzorcija koja je tako povoljna da će se tražiti dokazi da nije riječ o dampinškoj cijeni. Jutarnji sumnja kako iza ponude stoje Kinezi.

Banski dvori | Foto: Vlada RH, FB

Do 18. ožujka u vladi trebaju donijeti odluku tko će projektirati i obnoviti zgradu Banskih dvora. Tursko-nizozemski konzorcij, koji čine tvrtke Saridaglar Insaat iz Turske i Duttchina Agro Tech Incubation Center (DATIC) iz Nizozemske, dao je ponudu od 124.7 milijuna kuna bez PDV-a.

Javili su se i iz Radnika, Teh-Gradnje i Međimurje graditeljstva. Njihove ponude su veće od procijenjene vrijednosti, a financijski najskuplju ponudu dala je tvrtka Međimurje Graditeljstvo, u iznosu od 241.2 milijuna kuna bez PDV-a.

Na prvi pogled, tursko-nizozemski konzorcij već bi sada mogao slaviti novi veliki posao s obzirom na ponuđenu cijenu međutim, ova ponuda daleko odskače i niža je za čak 100 milijuna kuna od prve sljedeće ponude pa se sumnja da je ponuđena nerealno niska cijena te bi ove dvije tvrtke trebale detaljno objasniti i dokazati može li za ponuđeni iznos obaviti iznimno složene poslove projektiranja i građevinske radove obnove Banskih dvora te je li riječ o damping-cijeni, piše Jutarnji list.

Izdvojeni članak

Nema građevinskih radova na Banskim dvorima vrijednih 155 milijuna dok se ne riješi žalba

Što dosad znamo o konzorciju?

U tursko-nizozemskom konzorciju tvrtka Saridaglar Insaat je građevinska kompanija koja se bavi gradnjom stadiona, bolnica, stambenih zgrada, hotela, aerodroma… Kompanija je osnovana 1980. godine sa sjedištem u Ankari. Sudeći prema referentnoj listi poslova koje su dosad obavili, riječ je o respektabilnoj građevinskoj kompaniji. Na svojim stranicama hvale se sudjelovanjem u gradnji stadiona kapaciteta 40.000 gledatelja u Maroku, gradnjom piste aerodroma Hakkari u Turskoj, gradnjom radijskog i TV tornja u Istanbulu, stambenih zgrada u Turskoj.

Uloga nizozemske kompanije sa sjedištem u Rijswijku je pomalo nejasna. Tvrtka ima 20 zaposlenih, a bavi se znanstvenim istraživanjem i razvojem. Osnovana je 2012. godine, ali pod imenom China Dazong Group EU, koje koristi do 2020., kada dobiva današnje ime, a direktor tvrtke je Zhou Wang.

Na otvaranju ponuda 18. siječnja u Banskim dvorima u ime DATIC-a, a ne konzorcija je bio Darijo Lazić, opunomoćenik Zhuo Wanga, a žalbu je također podnijela tvrtka Datic, a ne konzorcij. DATIC je navodno China Dazong Groupe, izvijestio je Jutarnji u tiskanom izdanju.

Izdvojeni članak

Za obnovu Banskih dvora javile su se tri domaće i jedna strana tvrtka: Pogodite čija ponuda je najniža

Copy link
Powered by Social Snap