Pretraga

Uskoro novi izgled Banskih dvora: Investicija vrijedna 155 milijuna kuna

A- A+

Banski dvori uskoro će biti obnovljeni, a vrijednost tog projekta iznosi 155,1 milijuna kuna. Naime, Vlada RH započela je s cijelim procesom obnove, koji uključuje javnu nabavu projektno-tehničke dokumentacije. Projekt će se odvijati u dvije faze, a planirani rok za završetak radova je dvije godine od dana potpisivanja ugovora s izvođačima radova.

Banski dvori

Obnova Banskih dvora iznosi 155,1 milijuna kuna, a dio obnove se sufinancira EU sredstvima | foto: Vlada RH

Vlada RH je pokrenula postupak javne nabave projektno-tehničke dokumentacije i cjelovite obnove Banskih dvora. Naime, riječ je o projektu u procijenjenoj vrijednosti od 155,1 milijuna kuna.

S obzirom na to da su Banski dvori zaštićeno kulturno dobro, Vlada je iskoristila priliku da se dio obnove zgrade sufinancira novcem iz Fonda solidarnosti Europske unije. Riječ je o sredstvima koja su Hrvatskoj dostupna kao pomoć prilikom obnove kulturne baštine koja je oštećena u potresu.

Izdvojeni članak

Rekonstrukcija zgrade Vlade otkrila nepoznatu povijest tog objekta

Dvije faze obnove Banskih dvora

U prvoj fazi obnove Banskih dvora, koja će trajati pola godine, izvest će se radovi na konstrukcijskoj obnovi palače. Štoviše, taj dio projekta sufinancirat će se bespovratnim sredstvima iz europskog Fonda solidarnosti.

Druga faza obnove sjedišta Vlade uključuje izradu elaborata racionalne uporabe energije i toplinske zaštite, elaborata popravka i uređenja okoliša, elaborata uređenja interijera, izradu idejnog projekta cjelovite obnove zgrade, izradu glavnog projekta cjelovite obnove zgrade. Također, druga faza se odnosi i na ishođenje svih potrebnih posebnih uvjeta, suglasnosti, mišljenja, potvrda i/ili dozvola nadležnih, kao i izvedbu samih radova prema projektu cjelovite obnove. Predviđeno vrijeme druge faze je dvije godine od dana potpisivanja ugovora s izvođačima radova.

Izdvojeni članak

Cijene građevinskih materijala rastu u nebo: Što će biti s obnovom Zagreba i Banije?

Izvođenje radova

Štoviše, tijekom radova rekonstruirat će se sve instalacije, kao što su elektroinstalacije, vodovodne, kanalizacijske i sl., potom će se preurediti kuhinja i restoran u prizemlju zgrade, uključujući i neke svečane dvorane na katu, a u potkrovlju će se urediti uredski prostori. Kada se radovi privedu kraju, zgrada Banskih dvora napokon će biti prilagođena osobama s poteškoćama u kretanju.

Osim toga, uredit će se i sanitarni čvorovi prilagođeni osobama s invaliditetom, potom će se ugraditi dodatna dizala, a ulazni dio zgrade će biti prilagođen osobama s poteškoćama u kretanju, kao i svi ostali dijelovi obnovljenih Banskih dvora. Projektom je također planirano uređenje unutarnjeg dvorišta palače, naime, uvest će se sustav navodnjavanja za vrt, sanirat će se fontana te će se restaurirati i drvene kocke na svečanom ulazu u Plaču.

Uskoro novi izgled Banskih dvora: Investicija vrijedna 155 milijuna kuna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap