Pretraga

Milanović odgovorio Banožiću oko vile na Hvaru, Državne nekretnine demantiraju Banožića i potvrđuju riječi predsjednika

A- A+

Nadmetanje predsjednika Milanovića i ministra Banožića se nastavlja, MORH je poslao priopćenje u kojem traži očitovanje predsjednika države o adaptaciji i ulaganju u državnu rezidenciju na Hvaru. U priopćenju MORH-a spominjala se i Maja Đerek, koja je također komentirala cijelu situaciju. U priopćenju iz ureda predsjednika stoji kako Milanović nije tražio niti je bio upoznat s adaptacijom i ulaganjem koje su obavile Državne nekretnine s tim da je tada ministar državne imovine bio baš Banožić. Iz Državnih nekretnina su odbacili bilo kakvu mogućnost da je predsjednik išta nalagao.

Milanović – Banožić | predsjednik.hr/MORH

Novi dio sage BanožićMilanović nastavio se priopćenjem MORH-a na izjave predsjednika kako Banožić zlostavlja vojni vrh.

– KADA ministra Banožića javno poziva za dilanje nekretnina, javno pozivamo Milanovića da se očituje o adaptaciji i ulaganju u državnu rezidenciju na Hvaru uoči njegova prvog ljetovanja kao predsjednika, koja je iznosila nekoliko stotina tisuća kuna. Zanimljivo je da Maja Đerek to nije spomenula u svojim zviždačkim svjedočenjima, dio je priopćenja MORH-a.

Maja Đerek kaže kako je Banožić tada bio ministar državne imovine

Na spominjanje svoga imena oglasila se i Maja Đerek te pojasnila kako je za vrijeme adaptacije državne rezidencije Banožić bio ministar državne imovine.

– Bilo bi jako korisno da je g. Banožić za vrijeme svog ministarskog mandata u Ministarstvu državne imovine naučio tko uopće upravlja tom državnom rezidencijom na Hvaru (Vila Kovač), odgovor Maje Đerek prenosi Index.

Ukoliko MORH (ili ministar Banožić) imaju saznanja da se nepropisno trošilo za adaptaciju državne rezidencije na Hvaru potrebno se obratiti osobnoj agentici za nekretnine g. Banožića, koja ga je vodila u razgledavanje stana od 90m2 u centru Zagreba. Dakle, prava adresa za prijavu je v.d. direktorica Državnih nekretnina Renata Sabo.

Izdvojeni članak

Državne nekretnine najavile tužbu protiv Maje Đerek: ‘Društvo posluje i radi po zakonu’

Iz registra ugovora javne nabave koju prilažem vidljivo je da su radovi na državnoj rezidenciji na Hvaru izvršeni – 21.5.2020. Dakle, u vrijeme dok je g. Banožić još uvijek bio aktualni ministar državne imovine i kao takav nadređen Renati Sabo.

Gospodin Banožić se uvijek može obratiti za prijavu i ministru Horvatu koji je poznat po promptnom odgovaranju na prijave nezakonitosti te promptnom dostavljanju zapisnika sa sastanaka.

Za svaki slučaj tu je i g. Frka Petešić koji u ime Vlade RH odobrava korištenje državnih rezidencija. Možda da se g. Banožić i njemu obrati ?

Sigurno će g. Banožić biti zadovoljan činjenicom da sam u svojoj kaznenoj prijavi USKOK-u baš navela slučaj pogodovanja od strane direktorice Renate Sabo tadašnjem izvođaču radova na Vili Kovač. Podsjećam još jednom da je direktorici Renati Sabo direktno bio nadređen upravo – ministar Mario Banožić, napisala je Đerek u priopćenju.

Ured predsjednika tvrdi da Milanović nije tražio nikakvu adaptaciju

U službenom priopćenju za javnost Ured predsjednika Milanovića tvrdi da predsjednik nije tražio nikakvu adaptaciju državne rezidencije na Hvaru, ali da će tražiti istragu oko potrošenog novca za vrijeme dok je Banožić bio ministar državne imovine. Priopćenje ureda predsjednika prenosimo u cijelosti.

– Plenkovićev ponavljač i dokazani zlostavljač hrvatskih časnika i vojnika Mario Banožić pozvao je sinoć Predsjednika Republike da se očituje, kako kaže, „o adaptaciji i ulaganju u državnu rezidenciju na Hvaru koja je iznosila nekoliko stotina tisuća kuna“. Dobro da je sve nas opet podsjetio kako je bio i (neuspješni) ministar državne imovine prije nego što ga je, na lovačkom sijelu u spačvanskoj šumi, dopala dužnost ministra obrane. Štoviše, u svom neinteligentnom napisu nehotice otkriva baš ono što sada itekako zanima i Ured predsjednika Republike: tko je tražio, tko je obavio i koliko je koštala adaptacija i ulaganje u državnu rezidenciju na Hvaru?

Predsjednik Republike niti je tražio, niti je bio upoznat s “adaptacijom i ulaganjem“ koje su ranije očito obavile Državne nekretnine, tvrtka koju je direktno nadzirao Banožić kao tadašnji ministar državne imovine. I baš zato, ne može on govoriti samo tako o „nekoliko stotina tisuća kuna“, već mora dati točne podatke. Pogotovo što se u spomenutoj državnoj rezidenciji ne mogu vidjeti nikakve „adaptacije i ulaganja“ koje bi opravdale toliki iznos. Osim ako se pod tim ne podrazumijeva aparat za kavu vrijedan vjerojatno 2000 eura i nekakvi dekorativni detalji na rubu kiča koje se, usput rečeno, sklanja kada Predsjednik Republike tamo boravi.

Izdvojeni članak

Državne nekretnine odgovorile na cijelu situaciju oko stana Frke Petešića, Plenković na presici: “Nisam nervozan”

Jedina komunikacija Ureda Predsjednika Republike vezana uz rezidenciju na Hvaru bio je dopis predstojniku Plenkovićevog ureda Zvonimiru Frki Petešiću, i to krajem srpnja 2020., kojim je obaviješten da će Predsjednik Republike početkom kolovoza boraviti u tom objektu.

Ako je doista tamo uloženo „nekoliko stotina tisuća kuna“, onda Predsjednik Republike traži da se istraži na što je potrošen toliki novac. Znajući za Banožićevu sklonost mažnjavanju nepripadajuće mu imovine i osvjedočenu spremnost pogodovanja kad je riječ o nekretninskim poslovima, opravdano možemo sumnjati kako je i prilikom spomenute „adaptacije“ bilo muljanja Državnih nekretnina pod njegovim vodstvom. Budući da Predsjednik Republike nije tražio bilo kakve intervencije u državnoj rezidenciji, ostaje nam pitati se je li nesretni ponavljač možda želio kupiti Predsjednikovu naklonost opremajući je na svoju ruku dekorativnim jastucima?

Svima je poznato da se ministar osobno bavio kupovinom ukrasa i jastuka za državni stan koji je uzeo na korištenje mimo pravila, ali njemu očito nije poznato da Predsjednik Republike ni najmanje ne dijeli njegov smisao za neukus. Da nisu kupljeni državnim novcem, uputili bismo Banožića da si te ukrase slobodno prenese u lovačku kuću iz koje je lansiran na mjesto koje mu ni po čemu ne pripada. Jer mjesto mu je u zadnjem redu, onom za ponavljače.

Izdvojeni članak

Državne nekretnine oglasile se o obnovi stana Frka-Petešića, a progovorili i susjedi

I za kraj, podsjećamo ministra Banožića kako u svojoj nemuštoj pisaniji nije odgovorio: kada će prestati zlostavljati vrh Hrvatske vojske i hrvatske vojnike, kada će vojnicima isplatiti na zakonit način zarađene dnevnice, te kada će objaviti zapisnike Inspektorata obrane koji pokazuju da je notorni lažljivac koji ne poznaje i ne poštuje zakone?, zaključak je priopćenja.

Državne nekretnine na strani Milanovića?

Iz Državnih nekretnina odbacuju bilo kakvu mogućnost da je predsjednik išta nalagao, pojašnjavaju kako imaju svoje godišnje planove ulaganja i održavanja, između ostalih i svih osam državnih rezidencija, te da se za sve rezidencije nabavlja namještaj po vrlo pristupačnim cijenama, a onda se taj namještaj raspoređuje po svim državnim rezidencijama, privremeno, ovisno o potrebama, prenosi Jutarnji list.

– Za Vilu Kovač na Hvaru u 2020. rađena je sanacija terase i hidratantske mreže te radovi na održavanju objekta odnosno rađeni su građevinsko-obrtnički radovi u svrhu sprečavanja od štete, zaštite od požara i propadanja objekta koji je izložen vremenskim uvjetima sveukupnog iznosa oko 190.000 kuna. U 2021. započet je projekt sanacije vanjske stolarije i sanitarnog čvora, rekli su Jutarnjem listu iz Državnih nekretnina.

U 2020. i 2021. iznos ulaganja u imovinu trgovačkog društva, odnosno u redovite periodičke obnove inventara namijenjenog državnim rezidencijama, trenutno smještenog u Vili Kovač, sukladno planiranom u 2019. i 2020. iznosio je oko 170.000 kuna.

Izdvojeni članak

Plenković o Frki Petešiću: “Ovo su samo haranga, laži i podmetanja. Za njega nema prekršaja”

Trgovačko društvo Državne nekretnine d.o.o. sukladno djelokrugu rada upravlja nekretninama i stavlja u funkciju nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske predane mu na upravljanje od strane nadležnog tijela. Posluje prema srednjoročnim i godišnjim planovima poslovanja i po planovima javne nabave te nabavlja sve u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi.

Trgovačko društvo vrši ulaganja u imovinu RH sukladno planovima poslovanja i planovima javne nabave pa su tako za državne rezidencije 2019. planirana ulaganja za 2020. kao i 2020. za 2021. vezana za tekuće i investicijsko održavanje i za osnovna sredstva poslovanja (imovinu trgovačkog društva). Planom poslovanja predviđeno je tekuće i investicijsko održavanje svih rezidencijalnih objekata (njih osam) u cilju održavanja uporabnog stanja i ispunjenja pretpostavki za korištenje te vrste nekretnina. Za tekuće održavanje i investicijsko ulaganje u 2020. za sve državne rezidencije i diplomatsko-konzularna predstavništva koja su na upravljanju Društva potrošeno je ukupno oko 3,1 milijun kuna, zaključili su.

Copy link
Powered by Social Snap