Pretraga

Plenković o Frki Petešiću: “Ovo su samo haranga, laži i podmetanja. Za njega nema prekršaja”

A- A+

U srijedu je održana sjednica Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Nakon sjednice, premijer Plenković odgovarao je na pitanja novinara vezano za sjednicu, no postavila su se i pitanja o cijeloj situaciji oko Frke Petešića, zviždačici i Državnim nekretninama. Premijer i dalje negira bilo kakve prekršaje o mjestu prebivališta svog šefa ureda, a za situaciju oko Državnih nekretnina kaže da ništa ne zna.

Andrej Plenković | Screenshot/Youtube/HRT

Kako prenosi Index, na preskonferenciji za novinare nakon sjednice Odbora za unutarnju politiku i sigurnost, novinari su osim pitanja o sjednici, premijera ispitivali o Frki Petešiću i situaciji oko mjesta prebivališta, a vidno je da je premijeru već preko glave što se ta situacija već neko vrijeme provlači po medijima, to govori čak i što rekao da je vjerojatno Milanović orkestrirao cijelu “hajku”.

Odgovorio je i na pitanja vezana za nedavno curenje informacija od zviždačice Maje Đerek o sumnjivom načinu poslovanja Državnih nekretnina. Osim toga, izašle su informacije kako su Frki Petešiću i Banožiću Državne nekretnine slale mandarine s Brijuna.

Je li Frka-Petešić napravio prekršaj s prebivalištem na Dugom otoku?

– Ne, on je sve napravio kako treba, rekao je premijer.

Ali on tamo ne živi.

– Pa što onda? Ta haranga i hajka koja je organizirana, ja bih se čak sada usudio reći da je nju orkestrirao Milanović, ne znam tko bi to drugi mogao orkestrirati. Na jednoj od televizija su doveli jednog njegovog trabanta koji je isto lupetao gluposti o Frka-Petešiću. Žele baciti ljagu o čovjeku koji je radišan, pošten, Hrvat, Hrvat iz dijaspore, vratio se sa srcem u domovinu da hrvatskoj sve što može, svoje znanje i rad. Da mi takvi ljudi koji ne rade ni 20 posto koliko on radi čereče ga u medijima, e to ne dolazi u obzir. To ne da nije prekršaj, ne da nije je kazneno djelo, nego je sve po zakonu. On je iz dijaspore, nema u Zagrebu nekretninu. Gdje će nego na djedovinu prijaviti prebivalište. Ovo su samo haranga, laži i podmetanja. Za njega nema prekršaja, rekao je Plenković.

Izdvojeni članak

Stanari Jurišićeve progovorili, Frka Petešiću su uređivali vrata dok smo mi sami sanirali poplavu

Je li prije bio prijavljen u Dubravi što bi značilo da je namjerno prebacio prebivalište u Sali kako bi lakše dobio državni stan?

– To gdje je on prijavljen uopće nije bitno za to što je on dobio stan. Bitno je samo transformativni trenutak kada od službenika postaje predstojnik ureda koji ima pravo na to što ima sada, kao što su imali svi ostali koji nije iz Zagreba. On nije ni iz Splita ni iz Osijeka, nego iz Pariza. I što ćemo sad?

Izdvojeni članak

Državne nekretnine oglasile se o obnovi stana Frka-Petešića, a progovorili i susjedi

On nije bio prijavljen u Parizu nego u Dubravi.

– A znate zašto? Zato što je prije bio službenik koji je unajmio stan.

Ako je bio građanin Hrvatske koji mora prijaviti prebivalište, a bio je, zašto onda još tada nije prijavio boravište na Dugom otoku?

Zato što je tada, pretpostavljam, živio u Zagrebu. Sada kad je postao dužnosnik i kada ima malo više godina… On je došao živjeti u Hrvatsku tek 2011. Tada je živio u Zagrebu ni dvije godine. Kako je on to tada regulirao, s kim se savjetovao, koji je bio njegov plan i odabir, ne zna. Kad se opet vratio 2017. je prijavio jedino moguće prebivalište koje za njega predstavlja neko sidro, a to je Sali na Dugom otoku, je jedina ispravna, osobna, pametna, ljudska, politička i pravedna odluka i nije kršenje nikakvog propisa.

Brine li vas to što izlazi iz Državnih nekretnina zadnjih dana, brojne optužbe zviždačice na to kako se ponašaju HDZ-ovci među kojima je i Banožić, da se zove, urgira za neplatiše…

– Ja sam razgovarao s ministrom baš jutros jer smo imali uži kabinet pa sam ga pitao što je u vezi toga. On je meni rekao da je jednom u životu vidio tu gospođu, pitao za jedan konkretni slučaj. Ima navodno neki zapisnik o tom sastanku i to je sve što znam. Ja mislim da je i to do hajke.

Izdvojeni članak

Progovorila zviždačica Državnih nekretnina, otkrila je kako se zapravo posluje s nizom HDZ-ovaca

Vi ne mislite da tamo ima bilo kakvog muljanja, pogodovanja?

– Ne znam ima li nekih propusta, ali cijela ideja i smisao naše vlade iz 2016. je bila ta da smo bili politički svjesni da se u zadnjih 30 godina koriste državni prostori u zakupu, a da postoji potpuni nered u ispunjavanju obaveza o plaćanju zakupa državi. To je bio cijeli smisao osnivanja tog ministarstva i uklanjanja anomalija koje su postojale. Oni imaju zadaću da rješavaju

Izdvojeni članak

Državne nekretnine najavile tužbu protiv Maje Đerek: ‘Društvo posluje i radi po zakonu’

Prema riječima gospođe, to opstruiraju neki HDZ-ovci.

– Ja gospođu ne poznam. Nikad nisam čuo za nju, nikad je nisam vidio, ne znam o njoj ništa. To nije nešto s čime bi se ja trebao baviti.

Jeste li zvali vi kao Jandroković za nekoga?

– Jesam, svaki dan. Zvao sam svaki dan. Prvo nju, onda njenu šeficu, onda državne tajnike pa ministra i sve su mi riješili odmah. Bilo zapečatili, bilo otpečatili, sarkastično je odgovorio premijer.

Izdvojeni članak

Državne nekretnine odgovorile na cijelu situaciju oko stana Frke Petešića, Plenković na presici: “Nisam nervozan”

Državne nekretnine slale mandarine s brijuna Frki Petešiću i Banožiću

Index je objavio i informacije od dva različita izvora iz Državnih nekretnina o tome kako firma Banožiću i Frki Petešiću šalju mandarine s Brijuna.

Naime, državne rezidencije kojima upravlja društvo Državne nekretnine nalaze se u Zagrebu, u brijunskom arhipelagu i na Hvaru.

Otočje Brijuni koje broji 14 otoka i otočića jedan je od najpoznatijih nacionalnih parkova u Hrvatskoj, a specifičan je i po tome što se ondje nalazi najsjevernija plantaža mandarina. Nasadi mandarina nalaze se na dijelu otočja Brijuni koji je u vlasništvu države.

Te su mandarine, govore Indeksovi sugovornici, kamionom dovezene u sjedište Državnih nekretnina u Planinskoj ulici 1 u Zagrebu. Zaposlenici Državnih nekretnina su 2019. pakirali mandarine te ih razvozili u Ministarstvo državne imovine ministru Banožiću, koji je tad bio na čelu tog ministarstva, ali i šefu Plenkovićeva ureda – Zvonimiru Frka-Petešiću.

Državne nekretnine su odgovorile Indexu na pitanja vezana za mandarine, a odgovor prenosimo u potpunosti.

– Riječ je o mandarinama koje rastu na otoku Vangi, koji otok čini dio brijunskih rezidencija kojima upravlja Društvo. O nasadima mandarina od 2014. brinu zaposlenici Državnih nekretnina, a iste su kao i objekti na otoku u vlasništvu RH. Društvo svake godine mandarine daruje udrugama u Istri i Zagrebu koje vode brigu o djeci i osobama lošeg zdravstvenog stanja. Također, višegodišnja je poslovna praksa podijeliti manji dio mandarina zaposlenicima te iskoristiti u svrhu promocije, odgovorili su Indexu iz Državnih nekretnina.

Na kraju odgovora su napisali i zanimljivu molbu.

– Ljubazno Vas molimo da poslovanje Društva ne stavljate u dnevno-politički kontekst.

Copy link
Powered by Social Snap