Pretraga

Progovorila zviždačica Državnih nekretnina, otkrila je kako se zapravo posluje s nizom HDZ-ovaca

A- A+

Bivša zaposlenica Državnih nekretnina, Maja Đerek, progovorila je o svim nedavnim aferama o kojima se piše po medijima i otkrila pravu situaciju i način poslovanja svoje bivše firme. Osim Državnih nekretnina, govorila je i o situaciji oko brze obnove stana Frke Petešića, o upletenosti direktorice Državnih nekretnina Renate Sabo, o brzoj obnovi stana za Ministra obrane Marija Banožića, o Jozi Brkiću, Krunoslavu Katičiću, Jandrokoviću i drugima.

plenković u petrinji

Plenković u Petrinji, ilustracija | foto: Denis Gaščić, Vlada RH

Maja Đerek, bivša zaposlenica Državnih nekretnina koja je dobila otkaz 29. rujna 2020. godine prema “Odluci o redovitom otkazu uvjetovanom skrivljenim ponašanjem radnika”. No, prema riječima hrabre zviždačice, ona je odrađivala svoj posao prema zakonu, a nije zaobilazila isti kada su nadređeni ili viši državni dužnosnici intervenirali. Tiskano izdanje Nacionala objavilo je cijeli intervju s Majom Đerek, a u njemu su se otkrili svi oni koji su iskorištavali moć svojih pozicija.

Stan Frke Petešića

Razgovor je naravno započeo s aktualnom situacijom oko stana Frke Petešića i njegove neviđeno brze obnove. Đerek je rekla kako su njeni bivši kolege iz Državnih nekretnina su upoznati s tim slučajem. Potvrdila je nedavno objavljenu priču predstavnice stanara zgrade u kojoj je stan šefa premijerovog ureda. Naime, započeta je obnova na zabatnom zidu u stanu Frke Petešića bez suglasnosti sustanara, a zabatni zid je zajedničko vlasništvo svih stanara zgrade.

Izdvojeni članak

Frka Petešić muljao oko stana, nema pravo na 96 kvadrata, a obitelj mu je prijavljena na drugoj adresi

Takva obnova pada na teret svih sustanara zgrade, no dio zabatnog zida stana Frke Petešića obnovila je Država bez ostalih suvlasnika. Sve se dogodilo velikom brzinom prije nego što su se ostali sustanari išta dogovorili. Ministar Horvat je komentirao da se zgrada samoobnovila, što znači da su svi suvlasnici zgrade zajedno podignuli kredit za obnovu, što se nije dogodilo, nego je iznos za obnovu isplaćen direktno od Državnih nekretnina. Time su kontradiktorne izjave ministra Horvata o samoobnovi i Državnih nekretnina da su se samo pridružili obnovi ostalih suvlasnika. Đerek tvrdi kako su zaposlenicima rekli da nikome ne smiju odobriti sredstva za obnovu koja bi išla direktno iz Državnih nekretnina prije Zakona o obnovi, no kako to inače kod nas biva, uvijek ima iznimki.

Izdvojeni članak

Državne nekretnine oglasile se o obnovi stana Frka-Petešića, a progovorili i susjedi

Znači,taj naputak se trebao odnositi na sve stanove pa tako i na stan Frke Petešića. Naputak je dao tadašnji ministar Mario Banožić. Sve naloge za obnovu izravno je davala direktorica Državnih nekretnina Renata Sabo.

Zgrada u kojoj je sporni stan, cijela je bila u lošem stanju, no Državne nekretnine procijenile su da su poslovni prostori u dobrom stanju, a da je stan Frke Petešića najviše stradao. No, zar je to razlog da netko ide preko reda? Na sve to, ostali stanari su se žalili da dobivaju prevelike račune za pričuvu, a sve jer su Državne nekretnine prebacile obvezu plaćanja pričuve na njih jer Frka Petešić nije dužan plaćati pričuvu kao stanar u tom stanu, već samo najamninu nešto manje od 500 kuna.

Izdvojeni članak

Stanari Jurišićeve progovorili, Frka Petešiću su uređivali vrata dok smo mi sami sanirali poplavu

Za intervenciju kod Renate Sabo, kako bi se stan što prije obnovio, pretpostavlja nekoga s više razina te spominje kako je Sabo često bila u kontaktu s Krunoslavom Katičićem, tadašnjim Državnim tajnikom. Ovaj slučaj oko brze obnove podsjetio ju je na još jedan sličan slučaj, uređenje stana Maria Banožića, sadašnjeg ministra obrane.

Ubrzano uređenje prevelikog stana za Banožića

Iako Đerek nije bili izravno involvirana u ovaj slučaj, dobro je upoznata s njime. Čak joj se i hvalila direktorica Renata Sabo kako je bila na sastanku s Banožićem netom prije nego je postao ministar državne imovine. Sabo joj je rekla da su odmah išli zajedno gledati taj stan, a zatim je kolegicama iz Sektora za tehničke poslove dala nalog da se stan u što kraćem roku obnovi. Stan je doista bio u derutnom stanju i trebalo je u njega uložiti znatan novac.

Izdvojeni članak

Banožić zbog velike obitelji dobio veliki stan u Zagrebu, a u isto vrijeme uzima naknadu jer mu obitelj živi u Slavoniji

Pošto u stanu nije bilo ničega, kolegice su joj pričale kako su trkom morale kupovati jastučiće, ukrasne biljke, pegle i slično. Osim što takva procedura nije uobičajena ni za koga, upitna je i veličina stana za Banožića koji živi sam.

Renata Sabo rekla je Maji Đerek kako će Banožiću djeca dolaziti u posjetu, iz čega se može zaključiti da nisu stanovali zajedno. Tome na težini dodatno daje što se kasnije uspostavilo da prima naknadu za odvojeni život. Po toj uredbi, oko koje se vrtjela i priča za Frku Petešića, vladajući su mogli promijeniti stan ako im ne odgovara, a ne je kršiti jer je jasno opisano tko ima pravo na koliko kvadraturu. Đerek navodi kako još nikad nije vidjela da jedan dužnosnik sam bira stan kako ga je birao Banožić.

Kako je Derek dobila otkaz u Državnim nekretninama

Problemi su počeli kada je pozicija za direktora Sektora za poslovne prostore postala otvorena. Renata Sabo je gurala nekog svog šefa iz Hypo banke, a Đerek su ponudili posao v.d. direktorice tog sektora. Čim je došla na tu poziciju bilo joj je jasno kako ondje vlada potpuni nered, ugovori od javnog bilježnika koji se ne fakturiraju, nisu se slali računi korisnicima poslovnih prostora i slično. Kasnije je primijetila kako je iza svakog od tih ugovora osoba koja ima nekakvu vezu sa HDZ-om ili osobnu vezu s ljudima iz Ministarstva državne imovine ili s direktoricom Renatom Sabo.

Izdvojeni članak

Šefica Državnih nekretnina Renata Sabo prepravila životopis da sakrije kako ne zadovoljava uvjete za natječaj

Jedan od najvećih dužnosnika bio je Jozo Brkić, brat Milijana Brkića, a problemi oko njenog zaposlenja su počeli kada je nered počela rješavati, davati naloge za ispostavljanje računa te otkazivati ugovore onima koji ne plaćaju. Zatim joj je Jozo Brkić počeo slati mailove da stornira ta potraživanja plaćanja, počeo se žaliti njenim nadređenima.

Jedan slučaj koji je izdvojila radio se o poslovnom prostoru iz Savske 23, gdje je Brkić prodao tvrtku preko koje je bio u zakupu navedenog prostora. Maju Đerek nazvao je kupac i rekao da ga je Brkić prevario jer mu je prodao tvrtku s dugovima za zakupninu, a potom je poništio ugovor o kupoprodaji. Brkić je zato ostao i bez novca i bez tvrtke, a Đerek kaže kako vjerojatno Brkić nju smatra odgovornom jer mu je razbila poslovni model preprodaje takvih tvrtki. Brkić se redovno žalio Renati Sabo i Ministarstvu državne imovine na način poslovanja Maje Đerek.

Znala je da joj se otkaz smiješi, no isto tako je i znala previše, a glavešine su se bojale da sve ne izađe u novine. Čak joj je i Renata Sabo kontinuirano upozoravala da s time ne izlazi u javnost te da sve zataška (slučaj Brkić).

Drugi slučaj koji je navela tiče se tvrtke Usluge Lira iz Tesline 5 u Zagrebu. Navedenoj tvrtki nisu isporučeni računi za zakup punih deset mjeseci, no kada ih je Đerek poslala, vlasnik Usluge Lira joj je počeo prijetiti. Nakon što je došao sa suprugom odvjetnicom na sastanak i vikao kako neće platiti, počeo je preko supruge slati dopise u kojima će Đerek kazneno goniti. Đerek kaže kako je ona skupila sve papire, otkazala mu ugovor i poslala to Državnom odvjetništvu.

Izdvojeni članak

Direktorica Državnih nekretnina nije prošla na natječaju za vlastitu poziciju, ali ipak zadržava funkciju

Zatim slijedi poziv tadašnjeg državnog tajnika Krunoslava Katičića koji je u više telefonskih poziva tražio rješavanje sličnih predmeta za neke problematične dužnike, što je Đerek sve negirala. Isprva je Katačić bio kulturan preko telefona, ni u slučaju Usluge Lira u posljednjem pozivu se počeo derati kako ga je nazvao predsjednik Sabora Gordan Jandroković i ispitivao zašto je raskinula ugovor tvrtki Usluge Lira. Kasnije je saznala kako je taj zakupnik Jandrokovićev kum.

Kraj njene djelatnosti bio je dolaskom Banožića na mjesto ministra državne imovine. Nakon što je Đerek nastavila ganjati neplatiše, ubrzo ju je Banožić pozvao u ured i počeo se derati na nju da li je normalna i da neće trpjeti njen kaubojski način te je najavio da će ju tužiti jer mu se navodno sve stranke žale na nju.

Državne nekretnine odgovorile na optužbe zviždačice

U nastavku teksta prenosimo odgovor Državnih nekretnina u cijelosti.

– Potaknuti učestalim medijskim istupima bivše zaposlenice Maje Đerek o poslovanju trgovačkog društva Državne nekretnine smatramo potrebnim još jednom odbaciti navode koje je izrekla na račun Društva, a koji su već više puta javno demantirani.

Nadalje, bivša zaposlenica, gđa Đerek, kontinuirano iznosi neistine o trgovačkom društvu, a nakon uručenog joj otkaza o radu. Plasiranjem poluinformacija u medije, a koje je trgovačko društvo već više puta javno demantiralo, želi u sudskim postupcima koje vodi protiv Društva priskrbiti bolju poziciju te se s odmakom od godine i pol dana stavlja u ulogu „zviždačice“.

Godinu i pol dana od pokretanja sudskog spora tvrdi da razlog njezinog otkaza nije skrivljeno ponašanje već prijave koje je podnosila. Neistine koje iznosi gđa Đerek demantirane su u prosincu 2021. pravomoćnim drugostupanjskim rješenjem Županijskog suda kojim je utvrđeno da Maja Đerek nije dokazala da je izvršila unutarnje ili vanjsko prijavljivanje nepravilnosti ili nezakonitosti u radu Državnih nekretnina te da isto nije razlog njezinog otkaza!

Gđa Đerek iznosi niz paušalnih i neutemeljenih, već više puta demantiranih tvrdnji: PRIOPĆENJE društva Državne nekretnine d.o.o. na temu hitnih mjera sanacije na stanu u Jurišićevoj ulici 8 u Zagrebu, Reagiranje trgovačkog društva Državne nekretnine d.o.o. na tekst Nacionala i na temu upravljanja stanova za službene potrebe iz portfelja Društva te o dodjeli na korištenje takvih stanova, Nacional – odgovor na upit za poslovne prostore, te vrši medijski pritisak upravo tjedan dana prije nego se nastavlja ročište za radni spor.

Kako se upravlja poslovnim prostorima ovog Društva, također je javno dostupna informacija Upravljanje poslovnim prostorima od ugovaranja zakupa i praćenja ugovora do upravljanja potraživanjima i raskida ugovora te su razvidne neistine koje je iznijela kao bivša direktorica Sektora za poslovne prostore, a za koje poslove je i sama bila odgovorna kao tadašnji čelnik Sektora.

S obzirom na radni spor koji je u tijeku Društvo neće detaljnije komentirati istup gđe Đerek te će se o svemu oglasiti po završetku spora. Zaključno, Društvo je poslovalo i posluje zakonito te temeljem provedenih revizorskih procedura nisu utvrđene nepravilnosti i/ili nezakonitosti, a mišljenje je revizora da Društvo istinito i fer prikazuje financijski položaj, odgovorile su Državne nekretnine.

 

plenković u petrinji
Share via
Copy link
Powered by Social Snap