Pretraga

Na četiri nebodera zagrebačkog poslovnog kompleksa izgrađeni dodatni katovi bez dozvola

A- A+

Na četiri zgrade poznatog trgovačko-poslovnog centra u Zagrebu naknadno su izgrađeni deveti katovi, iako za to investitori nisu imali građevinsku dozvolu. Tih dogradnji nema u građevinskoj dozvoli, glavnom projektu ni izmjenama i dopunama glavnog projekta. Državni inspektorat navodno je s ovim slučajem upoznat već više od dvije godine, no nije se poduzelo ništa.

neboder Radnička

neboder Radnička | foto: screen shot Google maps

Slučaj ‘Deveti kat’ odnosi se na poslovni kompleks Green Gold koji je izgrađen prije 12 godina u novoj zagrebačkoj poslovnoj zoni u Radničkoj i Vukovarskoj. Investitor kompleksa je PB Grad, dio PB Grupe, krovne tvrtke u vlasništvu australskog povratnika Branka Perkovića, piše Telegram.hr.

Prema izdanim dozvolama na ovoj bi lokaciji trebao biti kompleks od četiri zgrade koje imaju prizemlje plus osam nadzemnih etaža. No, snimka iz zraka pokazuje kako je na sva četiri tornja naknadno dograđeno više od polovice površine ravnih krovova. Također, u sve četiri zgrade postoje liftovi koji vode do devetog kata tornjeva kompleksa.

Na devetom nadograđenom katu jedne od tih zgrada nalaze se uredski prostori ugledne svjetske konzultantske kuće. U drugom tornju, kako stoji na informativnoj tabli na recepciji, nalaze se poslovni prostori uprave investitora, tvrtke PB Grad.

Izdvojeni članak

Načelnik općine uz paravan ilegalno gradi uljaru na opasnom koridoru, a audiosnimka to dokazuje

Deveti kat – strojarnica i komora instalacija

Arhitektonski građevinski projekt, kao i izmjene i dopune glavnog građevinskog projekta, potpisao je arhitekt Boris Fiolić. Njegov kolega iz BF Studija, ugledni arhitekt Zoran Boševski objašnjava parametre projekta.

– Koliko se sjećam, jer nisam ja vodio te projekte nego moj pokojni partner Fiolić. Te zgrade imaju građevinsku i uporabnu dozvolu za prizemlje i osam katova. Na krovu su klima komore i slični uređaji. Za dogradnju koju spominjete, koliko znam, nije rađena dokumentacija, a u svojoj arhivi nemam potpunu dokumentaciju, komentira za Telegram.hr Zoran Boševski.

Njegove riječi potvrđuju nacrti izmjena i dopuna glavnog projekta te ostali akti koje je Telegram dobio na uvid te u kojima stoji kako su na krovu trebale biti isključivo tehničke i servisne prostorije poput strojarnice i komora instalacija. Paralelno, na digitalnim ortofoto kartama Državne geodetske uprave nije moguće precizno utvrditi kada su dograđeni sporni katovi, ali po geo-portalu Uređena zemlja od 2014. do 2016., dograđenih katova na slikama nema. Ortofoto podloga čestice iz 2018., nekoliko godina od izgradnje, pokazuje pak da su se u međuvremenu dogodile velike rekonstrukcije koje građevinska inspekcija nije primijetila.

neboder Radnička

neboder Radnička | foto: screen shot google maps

Za slučaj se zna već dvije godine

Imaju li deveti katovi uporabnu dozvolu, tko ju je izdao i na temelju kojeg akta – odgovore na ta pitanja novinaru Telegrama.hr nisu dali niti investitor niti Državni inspektorat. No, iz Inspektorata su ipak potvrdili kako se vezano uz ovu temu ‘vode postupci’

Prema Telegramovom izvoru slučaj ‘Deveti kat’ postao je tema u Državnom inspektoratu u kolovozu 2021. godine. Tada je zbog ozljede na radu jednog radnika Služba za nadzor zaštite na radu pozvala, kako propisi nalažu, kolege iz Građevinske inspekcije. Usporedba dokumentacije koju im je investitor dao na uvid pokazala je da se značajno odstupalo od projektne dokumentacije.

Izdvojeni članak

Predsjednik uprave HEP-a dobio kaznenu prijavu: Nije uklonio bespravno izgrađen objekt na Hvaru

Inspekcijski nadzor tada utvrđuje da je na četiri poslovne zgrade na dijelu ravnog krova izveden devet kat koji nije u skladu s predočenim glavnim projektom. Nema akta, nema građevinske dozvole, nema čak ni rješenja o izvedenom stanju koji bi eventualno mogao naknadno legalizirati rekonstrukcije. Kako zakon nalaže u takvim slučajevima, Inspektorat poziva investitora da dostavi dokumentaciju o legalnosti dogradnje devetih katova na zgradama.

Što se nakon ovog slučaju događalo je nepoznato i predmet nagađanja. No, svakako je šokantno da se više od dvije godine nije poduzelo baš ništa, barem ne opipljivo i javnosti dostupno.

Doznajte ovdje kako su se dodatni katovi bez dozvole pokušali izgraditi u Splitu.

Copy link
Powered by Social Snap