Pretraga

Predsjednik uprave HEP-a dobio kaznenu prijavu: Nije uklonio bespravno izgrađen objekt na Hvaru

A- A+

Nakon što nije postupio po rješenju Državnog inspektorata i sam uklonio bespravno izgrađen objekt u uvali Sinjava na Hvaru, predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić dobio je kaznenu prijavu. Iako se on brani kako rekonstruira postojeći legalizirani objekt, Inspektorat mu je već zbog bespravne gradnje uručio tri novčane kazne. Uz to, postoji i sumnja da je radove izvela tvrtka koja je kooperant HEP-a na Hvaru.

Bespravna gradnja

Bespravna gradnja | Screenshot: HRT

Zbog bespravne gradnje na poljoprivrednom zemljištu na otoku Hvaru, Državni je inspektorat protiv predsjednika uprave HEP-a Frane Barbarića podigao kaznenu prijavu. Iz Inspektorata dodaju kako su mu dosad već izrekli tri novčane kazne kojima su ga, prema Zakonu o Državnom inspektoratu, trebale nagnati na uklanjanje bespravo izgrađenog objekta, prenosi Index.hr.

– Građevinska inspekcija temeljem inspekcijskog očevida i utvrđenog činjeničnog stanja u inspekcijskom nadzoru poduzima upravne i prekršajne mjere sukladno zakonskim propisima. Nastavno na navedeno, između ostaloga, podnesena je i kaznena prijava za kazneno djelo propisano člankom 212. Kaznenog zakona, stoji u odgovoru Državnog inspektorata.

Navedenim člankom propisana je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina za onoga tko gradi mimo propisa na području koje je proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednosti, kulturnim dobrom ili drugim područjem od posebnog državnog interesa. Kako niti nakon tri izrečene novčane kazne Barbarić nije srušio objekt, vrlo vjerojatno će ga srušiti država, ali na njegov trošak.

Bespravno dogradio kuću i iskopao bazen

Nakon što su mediji otkrili kako je još prošle godine legalizirao staru kuću, a zatim počeo graditi novu u uvali Sinjava nedaleko od Jelse, Barbarić se i sam očitovao o svemu.

Izdvojeni članak

Prvi čovjek HEP-a u problemima: Bespravno gradio na Hvaru, uključuje se USKOK?

– Radi se o rekonstrukciji postojeće derutne građevine stare više od 50 godina koja je bila nužna kako objekt ne bi postao opasan. Objekt je legaliziran 2015. od svih nadležnih tijela, a na elektroenergetsku mrežu je priključen još krajem 90-ih godina. Stoga molim da ne nasjedamo na insinuacije i namjerna podmetanja, pismeno se očitovao Barbarić.

Kako smo pisali krajem svibnja, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban potvrdio je da je uredno izdano rješenje o legalizaciji, a naknadne radove nije htio komentirati. Ipak, iz rješenja o legalizaciji jasno je da je Barbarićev objekt bitno drugačijih gabarita od legaliziranoga, s ravnim krovom te bazenom koji nisu bili dio tog rješenja.

Vraćanje usluge za uslugu?

Iako na gradilištu nije bilo građevinske ploče, saborski zastupnik Mosta, Zvonimir Troskot, rekao je kako radove vrši tvrtka Fjord, kooperant HEP-a na Hvaru. Tvrdio je kako je riječ o nepotizmu, odnosno vraćanju usluge za uslugu.

Izdvojeni članak

Inspekcija zaustavila radove na hvarskom gradilištu predsjednika uprave HEP-a

– Izgradnja te vile je povezana sa Metkiorom Ćurinom koji vodi jedan od mjesnih odbora Jelse i ima građevinsku firmu te za protuuslugu spuštanja podzemnih kabela prema svojima apartmanima upravo taj Metkior Ćurin gradi vilu Frani Barbariću, zaključio je Troskot.

Iz HEP-a su tada potvrdili da je tvrtka Fjord u vlasništvu Metkiora Ćurina njihov kooperant za građevinske radove na opskrbnoj mreži otoka Hvara. No, nisu potvrdili da ista tvrtka radi na kući njihova šefa Frane Barbarića mimo propisa.

Val bespravne gradnje

Nedugo zatim, građevinska je inspekcija zatvorila gradilište, a ubrzo je stiglo i rješenje Državnog inspektorata kojim je Barbariću naloženo da ukloni bespravno izgrađeni objekt.

Izdvojeni članak

Službeno je: Šef HEP-a je bespravno gradio na Hvaru, mora ukloniti objekte

No, nije on jedini koji se zatekao u toj situaciji. U Istri je uklonjeno desetak bespravno izgrađenih objekata, kao i bespravno izgrađeni kompleks Stipe Latkovića u uvali Vruja te još nekolicina objekata na drugim lokacija diljem obale. Uz Barbarića, kaznenu prijavu zbog bespravne gradnje nedavno je dobio i poduzetnik Zoran Pripuz, o čemu više možete čitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap