Pretraga

Arheolozi u podmorju Mljeta otkrili ulaz u antičku palaču poput Dioklecijanove

A- A+

Podmorje u Polačama na otoku Mljetu trenutno je u žiži arheoloških zbivanja u Hrvatskoj. Upravo na ovoj lokaciji otkriveni su ostatci građevine iz vremena nastalog kada i Dioklecijanova plača, kao i mnoštvo artefakata za koje se pretpostavlja da su iz istog razdoblja. Provode se istraživanje tehnika građenja ovog velikog otkrića iz kojega će se moći dobiti točniji podatci o vremenu nastanka.

ispod luke

ispod luke | foto: Freepik

Otok Mljet spominje se još u 4. stoljeću prije Krista u grčkim spisima, a brojni raniji arheološki nalazi grčkih amfora i potopljenih brodova svjedoče o tome da je mljetska obala bila često stajalište grčkim brodovima. Najnovija arheološka istraživanja dodatno produbljuju ove činjenice.

Izdvojeni članak

Nevrijeme u Poreču otkrilo arheološko nalazište iz 1. stoljeća

Naime, 50 godina nakon što je lokalitet u Polačama označen kao potencijalno važno arheološko nalazište, nedavno su arheolozi dobili priliku za dubinska istraživanja. Tako na svjetlo dana polako izlaze obrisi ulaza u palaču koja se, prema prvim procjenama, može svrstati u vrijeme srodno Dioklecijanovoj palači.

– Određene potonule strukture arhitekture locirane su 70-ih godina, a ovo je prvo pravo istraživanje čiji je cilj utvrditi tehniku gradnje tog pristaništa, mola koji smo našli i ribnjaka za koji se dosad nije znalo, i usporediti ga s tehnikama gradnje palače i utvrditi je li riječ o istom periodu ili postoje druge informacije, rekao je za dnevnik.hr Igor Miholjek, voditelj istraživanja iz Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Martin Goldammer iz Njemačkog društva za promociju podvodne arheologije spominje kako se na lokaciji nalazi velika količinom posuđa koju su pronašli i ostacima Rimskog Carstva.

– Najčešće su to odbačeni predmeti koji su došli brodom ili trgovinom, riječ je većinom o amforama, a nama je to bitno jer možemo datirati i odrediti odakle je to dolazilo. Trgovina je postojala u to vrijeme i to nam je dokaz da je Mljet bio na putu između istoka i zapada, komentirao je rekao je Miholjek.

Doznajte ovdje sve o velikoj obnovni pločnika u povijesnoj jezgri Dubrovnika.

Copy link
Powered by Social Snap