Pretraga

Traži se izvođač: Uz gradilište Paromlin gradi se preko 400 novih parkirnih mjesta

A- A+

Kad su u travnju nakon konačnog rješenja svih žalbi napokon krenuli rušenje i rekonstrukcija najvažnijeg industrijskog simbola Zagreba, građani su ostali bez omiljenog parkirališta nadomak centru. Tada je Grad obećao da će se graditi zamjenska mjesta, a za uređenje novog parkirališta odnedavno se traži izvođač. Za 2,25 milijuna eura trebalo bi se izgraditi preko 450 mjesta za automobile, motocikle i bicikle, te pristupna cesta od Strojarske do parkirališta. Kraj radova može se očekivati do kraja godine.

gradilište Paromlin | Foto: Nina Šantek

U travnju, nešto više od godinu dana nakon prvog predstavljanja projekta rekonstrukcije najvećeg industrijskog simbola Zagreba konačno su krenuli radovi na Paromlinu. S početkom radova građanima su ‘oduzeti’ i parkirališni kapaciteti koji su se nalazili uz Paromlin, a iz Grada su tada obećali zamjenu parkirališnih kapaciteta u tom predjelu grada, koju namjeravaju i provesti u djelo.

Novi parking kapaciteti i pristupna cesta

Sukladno obećanju, grad uz jedno od najaktualnijih zagrebačkih gradilišta kreće uređivati nova parkirna mjesta. Dok ih je na starom parkiralištu bilo 450, novo će nuditi sličan broj mjesta za osobna vozila i povećani kapacitet za motocikle i bicikle. U sustavu javne nabave, Grad traži izvođača za radove vrijedne 2,25 milijuna eura. Nova mjesta mogla bi se koristiti do kraja ove godine.

Izdvojeni članak

Ruši se zgrada u Paromlinskoj, top lokacija u centru Zagreba čeka novi projekt

Kako stoji u opisu projekta, izvodit će se 400 mjesta za okomito parkiranje osobnih vozila, 25 parkirnih mjesta za osobna vozila osoba smanjene pokretljivosti, 48 za motocikle, i 52 mjesta za bicikle. U okviru projekta, gradit će se i nova pristupna cesta unutar tvornice Gredelj sa zastorom od asfaltbetona za potrebe dvosmjernog prometa. Cesta će biti širine traka 2×3 metra, s početkom iz smjera Strojarske ulice, a protezat će sve do zone planiranog parkirališta u blizini Trnjanske ulice.

novo parkiralište uz Paromlin | Foto: EOJN

Zeleni i asfaltirani otoci

Uz pristupnu prometnicu unutar nekadašnje tvornice TŽV ‘Gredelj’ do planiranog otvorenog parkirališta za bicikle vodit će biciklističko-pješačka staza. K tome, uz parkiralište će se izvoditi i pješačke staze i otoci od asfaltbetona ili zelenih površina, te rubni trakovi kolnika dimenzija 18/24/100 centimetara. Pješačke staze bit će dimenzija 8/20/100 centimetara.

Zatvoreni sustav oborinske odvodnje izvodit će se primjenom PEHD revizijskih okna i slivnika za sakupljanje oborinske vode sa prometnih površina. Izmještat će se postojeći nadzemni slivnici za sakupljanje oborinske vode sa prometnih površina, provodit će se drenaža posteljice ceste, te izvesti javna rasvjeta. Na kraju, radovi uključuju i uređenje zelenih površina, te izvedbu horizontalne i vertikalne prometne signalizacije unutar planiranog obuhvata.

Za dvije godine, društveno-kulturni centar

Podsjetimo, nakon što su prije dva mjeseca konačno riješene i posljednje žalbe po pitanju velike rekonstrukcije Paromlina, najvećeg objekta industrijske baštine u Zagrebu, rušenje i rekonstrukcija konačno su dobile zeleno svjetlo. U sklopu najveće kapitalne investicije ove gradske vlasti od čak 80 milijuna eura, obnovom i dogradnjom kultne zgrade realizirat će se društveno-kulturni centar.

Projekt rekonstrukcije predstavljen je početkom 2023., a krenuo je nakon što je konačno izabran i izvođač radova – Kamgrad. Voditelj radova Andrej Waniek radove je opisao kao zahtjevne, pogotovo na polju rekonstrukcije jer se tu nikad ne zna što očekivati. Novogradnja je pak ‘standardna priča’, a završetak cijelog kompleksa može se očekivati za dvije godine.

Nakon otvaranja gradilišta bivše tvornice Gredelj, u Zagrebu je otvoreno još jedno mega gradilište. Koje, pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap