Pretraga

Savjet arhitektice za prenamjenu zemljišta: Kakav je postupak i koliko često ‘prolazi’

A- A+

Nije rijetkost da vlasnici poljoprivrednog zemljišta svoje zemljište požele prenamijeniti u građevinsko. Isto tako, dok se znaju točni koraci kako podnijeti zahtjev za prenamjenu, samo podnošenje zahtjeva nije garancija za uspjeh. Dapače, iz iskustva arhitektice ovakvi se zahtjevi češće odbijaju nego što ‘prolaze’.

poljoprivredno zemljište | Pixabay

Imate poljoprivredno zemljište koje iz nekog razloga želite prenamijeniti u građevinsko? Postupak za podnošenje zahtjeva postoji, ali nije garancija da će vaš zahtjev biti odobren. O tome što se smije graditi na poljoprivrednom, a što na građevinskom zemljištu, kao i gdje podnijeti zahtjev već smo pisali.

Izdvojeni članak

Bauštelska reportaža: Posjetili smo desetljećima zapuštenu bolnicu, za zemljište se (opet) spremaju velike stvari

Uvjete za gradnju, kako smo naveli, na nekom području uglavnom u najvećoj mjeri određuje prostorni plan za to područje. Na poljoprivrednoj parceli može se graditi samo ono za što je za neku općinu ili grad propisano kao prihvatljivo za gradnju izvan građevinskog područja.

Pokretanje postupka

U većini slučajeva, moguće je graditi poljoprivredne objekte koji služe za potrebe poljoprivredne proizvodnje, poput spremišta. Ipak, želite li graditi više od onoga što grad ili općina dopuštaju u svrhu uređivanja poljoprivrednog zemljišta, valja pokrenuti postupak za prenamjenu. Postupak i što očekivati pobliže je u svom na TikTok-u opisala arhitektica pa je otkrila i je li podnošenje zahtjeva garancija za uspješnu prenamjenu.

@arhitekt_u_sumi Replying to @katicarukavina perenamjena POLJOPRIVREDNOG u GRAÐEVINSKO ZEMLJIŠTE. poslati zahtjev za prenamjenu u opcinu/grad koji je nadlezan za parcelu. napomena: jako su male šanse da se vase poljoprivredno zemljište prenamijeni u građevinsko #gradevinskozemljiste #građevinskozemljište #poljoprivrednozemljiste #prenamjena #gradnja #gradevinskadozvola #građevinskadozvola #gradnjakuce #legalizacija #kuća #prostorniplan #prenamjenazemljista #zelimgraditikuću #nekretnine #ulaganjeunekretnine #ulaganje ♬ original sound – Arhitekt u šumi

Želite li da Vaše poljoprivredno zemljište bude prenamijenjeno u građevinsko, objasnila je, valja poduzeti određene korake. Prije svega, podnosi se zahtjev lokalnom uredu za graditeljstvo, a u obrascu se navode traženi podatci. Prvo se ispunjavaju vlastiti podaci pa podaci općine ili grada u koju se šalje zahtjev, a zatim i preostale neizostavne informacije poput brojeva predmetnih k.o. i k.č.

Razlog za prenamjenu

Navodi se i razlog prenamjene te je preporučljivo napisati i za što se točno zemljište ubuduće namjerava koristiti, odnosno, što bi se na njemu nakon prenamjene gradilo. Još jedna vrlo važna stavka prilaganje je i kopije katastarskog plana. Ipak, i ako ste pažljivo ispunili svaki potreban korak, to nažalost i dalje nije garancija za uspjeh. Naprotiv, iskustvo arhitektice je da su zahtjevi češće odbijeni nego prihvaćeni.

– Nema garancije da će vam se zemljište prebaciti. Dapače, u mojem iskustvu manje zahtjeva prođe sa prenamjenom. Isto tako, ovisi o okolnostima u kojima je vaše zemljište. Znači, o samoj poziciji, blizini naselja, strateškom značaju za širenje naselja i slično. Kao prvo, da li će zahtjev proći i kao drugo da li će ga sagledavati samo općina ili grad ili će ga sagledavati i ministarstvo poljoprivrede i tako dalje, objašnjava eventualne ‘kočnice’ za provedbu.

K tome, ako zahtjev i prođe, upitno je koliku će naknadu podnositelj biti dužan platiti. Isto tako, u puno slučajeva prenamjenu je moguće provesti tek nakon što se naprave nove i buduće promjene prostornog plana od strane nadležnih na određenom prostornom području. A imajte na umu i da će, prođe li zahtjev, geodet biti dužan napraviti diobu točnije parcelaciju zemljišta, kaže arhitektica, upozoravajući kako je proces u svakom slučaju dugotrajan i kompleksan.

Ovdje otkrijte na koliku je cifru u veljači procijenjena vrijednost zemljišta na Maksimiru.

Copy link
Powered by Social Snap