Pretraga

Solarna elektrana na balkonu: Možete ju sami postaviti, a ušteda energije je zajamčena

A- A+

Solarne elektrane za balkone sastoje se od jedne ili dvije fotonaponske ploče spojene u električnu utičnicu. Velika im je prednost povoljna cijena i jednostavna ugradba. Dok im je jedina mana mala mogućnost skladištenja energije. Tako da uz osnovni sustav treba kupiti i dodatni sustav za pohranu, odnosno baterije koje stanu između panela i pretvarača. No, bez obzira na to, dugoročno se isplati na balkon postaviti solare.

solarna elektrana Mayer Burger na balkonu

solarna elektrana Mayer Burger na balkonu | foto: Mayer Burger

Solarni balkoni dio su šire energetske tranzicije diljem Europe, objašnjava Jan Osenberg, savjetnik za politiku u udruzi SolarPower Europe za euronews.com. S jedne strane predstavljaju podskup krovnih solarnih sustava, a s druge strane ipak nešto drugačije.

Osnovna stvar po kojoj se solarni balkoni razlikuju od krovnih solarnih sustava je veličina. Oni predstavljaju puno manje sustav. Pojednostavljeno, sastoje se od jedne ili dvije ploče spojene u električnu utičnicu. Zato ih je lako postaviti.

Izdvojeni članak

Zagrepčani dobili aplikaciju preko koje mogu do kućnih solarnih elektrana

Sustav se može kupiti preko interneta, a u paketu dobivene upute sasvim su dovoljne da ga vješt DIY majstor na balkon može postaviti sam. Za razliku od krovnih instalacija, gdje se preporučuju certificirani instalateri kako bi se izbjegli rizici od požara i oštećenja strukture.

Pristupačnost glavni adut

Paneli se postavljaju na montažnu konstrukciju i kabelima pričvršćuju na pretvarač koji pretvara električnu energiju iz istosmjerne u izmjeničnu.

– Glavni razlog uspjeha balkonskih solarnih sustava je taj što daje priliku ljudima da koriste solarnu energiju koji to prije nisu mogli koristiti, kaže glasnogovornik njemačkog proizvođača Meyer Burger, te dodaje kako je riječ o situacijama kada su solarni balkoni odlično rješenje za kućevlasnike  koji iz bilo kojeg razloga za solarnu elektranu ne mogu koristiti krov.

– Većina ljudi ne posjeduje kuću ili ne može instalirati krovnu solarnu energiju zbog zaštite baštine, sjenčanja ili drugih konstrukcijskih uvjeta krova. Za njih je balkonska solarna energija privlačna jer mogu koristiti solarnu energiju za proizvodnju vlastite električne energije i smanjiti svoje račune za struju.

Sonarni paneli | Foto: Freepik

Kako se to radi u Njemačkoj

Njemačka je trenutno svakako jedan od predvodnika kada je u pitanju ova tehnologija. Ona je bila jedna od prvih zemalja koja je ulagala u solarnu tehnologiju, a sada proizvodi najviše električne energije iz solarne energije u Europi. Prema procjenama Njemačka trenutno ima oko 200 MW instaliranog balkonskog solara. Riječ je o pozitivnom trendu koji se samo pridružio kapacitetu od 16 GW iz stambenog krovnog sektora.

Treba reći da je Njemačka na pragu novog milenija bila ispred krivulje kada je riječ o solarnoj elektrani na krovovima. No, tada se pokrenuo akcijski plan. Vlada je poticala ljude da se uključe nagrađujući ih feed-in tarifama, na primjer, dajući fiksnu cijenu za svaku jedinicu električne energije poslanu u mrežu. Uslijedilo je i ukidanje PDV-a.

Veliki poticaj za solarne elektrane ne balkonima su i subvencije koje su građanima dostupne na regionalnoj razini. Primjerice, iznose do 500 eura u Berlinu što predstavlja približno polovicu vrijednosti jednog kompleta. Uz napomenu kako se u ovom slučaju ostatak uloženog novca isplati kroz u prosjeku tri godine.

Što treba znati prije kupnje

Mogućnost skladištenja električne energije dobivene balkonskom elektranom je malen. Za pohranu u sam osnovni sustav treba kupiti i dodatni sustav za pohranu, odnosno baterije koje stanu između panela i pretvarača. One su manjih dimenzija u odnosu na za krovne elektrane, ali su dostatne za ljude koji rade daleko tijekom dana, a koji mogu iskoristiti pohranjenu energiju navečer.

U praćenju potrošnje električne energije u kućanstvu, a time i maksimalnom iskorištavanju potencijala balkonske solarne elektrane, mogu puno pomoći aplikacije. Neki sustavi dolaze s aplikacijama koje vam omogućuju praćenje količine električne energije koja se na balkonu proizvodi. Njima se pri kupnji svakako daje prednost.

Kod solarnih sustava za balkonske elektrane dugoročno je važno da ploče ne sadrže olovo ili druge otrovne tvari, kao što je PFAS. Ovu stavku svakako treba provjeriti.

Balkonski sustavi moraju biti sigurno montirani. Iako se kod ugradnje potiče DIY pristup, ako niste vješti treba angažirati profesionalca.  Moduli teže i do 24 kilograma, mogli bi prouzročiti ozbiljnu štetu ako padnu, primjerice, s petog kata.

Doznajte ovdje kako su 4 obitelji na krov zgrade postavili 4 elektrane i za 20.000 eura postali energetski neovisni.

Copy link
Powered by Social Snap