Pretraga

Tko je krivac? Nakon obnove od 2 milijuna, na jednoj od najvrjednijih palača u Dubrovniku oštećena klupa

A- A+

Palača Knežev dvor na Lopudu smatra se jednim od najznačajnijih spomenika profane arhitekture ne samo u Dubrovniku, već na cijeloj obali. U zgradi iz 15. stoljeća nekada se nalazilo upravno-administrativno sjedište Dubrovačke Republike, a kad je dvor 2019. otkupljen postalo je jasno u koliko je lošem stanju. Nakon potpune restauracije i vraćanja u izvorno stanje uz pomoć donacije od 2 milijuna eura, na zgradi je nedavno odlomljena kamena klupa. Tko je krivac i kolika je šteta još nije poznato.

Knežev dvor Lopud

Knežev dvor Lopud | foto: Grad Dubrovnik

Nakon što je u rujnu 2023. godine obnova Kneževog dvora na Lopudu uspješno privedena kraju, osvanula je vijest da je na građevini iz 15. stoljeća oštećena kamena klupa. Za obnove je kompleks, pisali smo, potpuno restauriran i opremljen te prilagođen općoj namjeni i sve za oko 2 milijuna eura pa je odlamanje dijela kamene klupe zgrozilo građane.

Krivac zasad nepoznat

S klupe u povijesnoj jezgri, objavljeno je u Facebook grupi Gradski kotar Grad, odlomljen je dio materijala na rubu zbog čega će biti potrebno provesti sanaciju. Još uvijek nije poznato kako je došlo do oštećenja ni čija je krivica, a ne zna se ni kolika je šteta u pitanju. Neslužbena informacija je kako je klupa oštećena prilikom opskrbe povijesne jezgre, piše dubrovački.hr.

Izdvojeni članak

Pred samu špicu sezone u Dubrovniku otvoreno veliko gradilište, za ovo zabrana gradnje ne vrijedi

Inače, Knežev dvor smatra se jednim od najznačajnijih spomenika profane arhitekture kako u Dubrovniku tako i na cijeloj hrvatskoj obali. Vrlo značajna uloga zgrade je da se svojevremeno ondje nalazilo upravno-administrativno sjedište Dubrovačke Republike, a u osnovi, zgrada je gotička palača s renesansnim i baroknim rekonstrukcijama.

Donacija 2 milijuna eura

Na ovom zdanju starom nekoliko stoljeća, podsjećamo, provedena je obnova koja je krenula nakon što je Društvo prijatelja dubrovačke starine u dogovoru s Gradom donijelo odluku o njegovoj kupnji 2019. godine. Dok je kupnja vrijedila 2 milijuna, donacija od još 2 milijuna Zaklade Caboga Stifung omogućila je obnovu posebnog primjerka kulturne baštine iz vremena Dubrovačke Republike.

Gradnja Kneževog dvora započela je polovicom 15. stoljeća, te je završena 1508. godine. U trenutku kada ga je preuzelo Društvo prijatelja zgrada je bila u izuzetno lošem stanju. Osim što se urušavala nije imala ni krova pa je obnova bila i više nego prijeko potrebna. Obnovom je ponovno dobila izvorni izgled pa se iznova može smatrati jednim od najreprezentativnijih primjera arhitekture iz doba svog nastanka.

Budući da je područje Dubrovnika poznato kao trusno, prilikom posjete Gradu, među građanima smo se raspitali osjećaju li se sigurno u uskim uličicama. Ovdje pročitajte što su nam rekli.

Copy link
Powered by Social Snap