Pretraga

Pred samu špicu sezone u Dubrovniku otvoreno veliko gradilište, za ovo zabrana gradnje ne vrijedi

A- A+

Iako je zabrana građevinskih radova nastupila duž cijele Jadranske obale, to ne znači da su baš svuda građevinski strojevi utihnuli do jeseni. Izuzeća od zabrane dobili su projekti od općeg interesa, a među njima je dugo očekivana izgradnja Doma za starije i nemoćne u Dubrovniku. Iskopi terena upravo su krenuli, a procjena je da bi respektabilno zadnje trebalo biti završeno do kraja 2025. godine.

Gradilište Centar za starije Dubrovnik

Gradilište Centar za starije Dubrovnik | foto: Grad Dubrovnik

Započela je dugo najavljivana izgradnja Centra za starije osobe Dubrovnik – Doma za starije i nemoćne podno Opće bolnice. Gradilište na kojem se izvode radovi iskopa terena i izrade građevinske jame obišao je gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima te se tamo susreo s predstavnicima izvođača radova i nadzora.

Izdvojeni članak

Potresi u Dubrovniku su strašni u uskim ulicama, ali straha nema zbog jednog graditeljskog trika

Dom će raspolagati s 205 smještanih kapaciteta, od čega 125 kreveta za korisnike koji su potpuno funkcionalno ovisni o pomoći drugih osoba. Osiguran je i dnevni boravak za 75 korisnika koji će imati potrebu za dnevnim boravkom u okviru Centra, a pružat će se i izvaninstitucionalna usluga za 410 korisnika koji žive u svom domu, izvještava Grad Dubrovnik.

Gradilište Centar za starije Dubrovnik

Gradilište Centar za starije Dubrovnik | foto: Grad Dubrovnik

Rok za izvedbu 18 mjeseci

Riječ je ključnom kapitalnom projektu u društvenoj infrastrukturi čijom će se izgradnjom dubrovačkim umirovljenicima pružiti standard koji im je godinama nedostajao. U prilogu tomu govore i podatci kako je ovaj projekt izuzet od zabrane radova u sezoni.

Predviđeno trajanje radova je 18 mjeseci. Uz napomenu kako je prethodno obavljeno čišćenje terena koje je uključivalo rušenje preko 30 godina stare, oronule i nikad dovršene građevine, što je bio preduvjet za izgradnju novog, suvremenog objekta. Radove izvodi tvrtka Texo Molior dok je za stručni nadzor i koordinaciju zadužena tvrtka Apsida Inženjering.

Gradilište Centar za starije Dubrovnik

Gradilište Centar za starije Dubrovnik | foto: Grad Dubrovnik

Velika investicija

Sveukupna investicija izgradnje Centra s opremanjem iznosi 21.113.808,20 eura (uključujući PDV). Financiranje je osigurano iz tri izvora – bespovratnim sredstvima iz Mehanizma za oporavak i otpornost u iznosu od 6.138.429,89 eura, kreditnim zaduženjem u iznosu od 5.876.000 eura, što je potvrdilo Gradsko vijeće dok će se preostalih 9.100.000 eura osigurati iz vlastitih proračunskih sredstava Grada.

Gradonačelnik Mato Franković podsjetio je kako će budući Centar za starije osobe ispod Opće bolnice biti najveći takav objekt u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

– Centar će po završetku u potpunosti odgovoriti potrebama koje Grad Dubrovnik i okolica imaju u području pružanja adekvatne skrbi za osobe treće životne dobi, a bit će uređen prema svim suvremenim standardima, rekao je.

Doznajte ovdje kako će izgledati novi Centar za stare u Dubrovniku.

Copy link
Powered by Social Snap