Pretraga

Gradonačelnik Franković: ‘Konačno je došao kraj utakmice u kojoj kapital pobjeđuje demografiju’

A- A+

Nakon najave uvođenja poreza na nekretnine o ovoj novosti objavom na društvenim mrežama oglasio se i dubrovački gradonačelnik Mato Franković. Mišljenje o poreznom paketu koji uključuje uvođenje poreza na nekretnine transformacijom poreza na kuće na odmor, no i uređivanje poreznog tretmana dugoročnog i kratkoročnog najma sažeo je u tekstu. Iz objave se da iščitati kako je Frankovićev stav po pitanju poreznih novina i više nego pozitivan. Toliko da je tekst završio ozbiljnim zaključkom kako je konačno ‘došao kraj utakmice u kojoj kapital pobjeđuje demografiju’.

apartmani na obali | foto: Bauštela.hr

Nakon najnovijeg zaokreta na polju goruće teme – uvođenja poreza na nekretnine – na društvenim mrežama o novosti se oglasio i dubrovački gradonačelnik Mato Franković. O novom paketu poreznih izmjena koje je prije nekoliko dana predstavio potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac imao je štošta za primijetiti, a svoje je stavove objedinio u podužem tekstu na društvenim mrežama.

Transformacija poreza i dosadašnje stanje

Mišljenje sažeto u objavi o poreznom paketu koji između ostalog uključuje i uvođenje poreza na nekretnine transformacijom poreza na kuće na odmor, no i uređivanje  poreznog tretmana dugoročnog i kratkoročnog najma, Franković je započeo prilično oštro.

Izdvojeni članak

Dubrovnik dobiva novu prometnicu, postat će dio velikog stambenog naselja privatnog investitora

– Posljednjih dana brojni ‘politički, ekonomski i ini stručnjaci’ izjavljuju kako su oba najavljena zakona udar na malog čovjeka. Žalosno ih je slušati i čitati njihove izjave, rekao je pa je pozdravio same zakone.

Predvidio je kako će se najavljena dva zakona u skoroj budućnosti pokazati kao ‘ključni alat u osiguravanju priuštivog stanovanja brojnim obiteljima na području Republike Hrvatske’. Zatim se osvrnuo i na dosadašnji porezni sustav.

– Vrijeme je priznati kako je dosadašnji porezni sustav bio duboko nepravedan jer je isti favorizirao gospodarsku djelatnost iznajmljivanja najnižim mogućim poreznim tretmanom, a kada ga stavimo u kontekst mogućnosti pretvaranja stanova namijenjenih stanovanju u apartmane za kratkoročni najam onda kao efekt dobijemo visoku cijenu dugoročnog najma ili još goru varijantu nemogućnost sklapanja bilo kakvog ugovora o najmu jer jednostavno stanova na tržištu za dugoročni najam nema, naveo je Franković u svojoj objavi.

Iznajmljivanje u domaćinstvu opravdano

U nastavku je opisao uvođenje ‘pravičnog poreznog sustava oporezivanja gospodarske djelatnosti’ kao potpuno opravdano u što se, istaknuo je, ne uključuje iznajmljivanje u domaćinstvu. Opravdanim smatra oporezivanje kada ‘vlasnik stambenog objekta iznajmljuje dio svog životnog prostora’. Takva vrsta usluge, piše, trebala bi podlijegati sustavu paušala.

– Nadalje, ako ne želimo uništiti u potpunosti stambeni fond vrijeme je reći dosta daljnjem davanju dozvola za kratkoročni najam u višestambenim zgradama. Pritom bi osobno bio i rigorozniji u odnosu na predloženi zakon koji dozvoljava isto uz suglasnost 80 % stanara. Moje mišljenje je kako svaka višestambena zgrada koja je izgrađena sukladno prostornom planu kao objekt namijenjen stanovanju ne može na bilo koji način postati apartmanska zgrada jer to je derogiranja prostornih planova koji jasno definiraju što se i gdje nalazi u prostoru svake jedinice lokalne samouprave, napisao je u svojoj objavi Franković.

Pred kraj se osvrnuo i na pitanje mladih za koje je prokomentirao kako se njihove potrebe nerijetko ostaju zanemarene iznova je pozdravio odluku Vlade. Za kraj je konačno pohvalio Vladu čestitkom na povučenom potezu, komentirajući kako su stvari napokon stavljene ‘na pravo mjesto’, te da oni koji nemaju dom isti i dobiju. Zaključio je kako je konačno došao ‘kraj utakmice u kojoj kapital pobjeđuje demografiju’.

Više o katastarskim izmjerama vrijednim 8,2 milijuna eura predviđenim za jug Hrvatske pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap