Pretraga

Zašto se neboderi u Hong Kongu grade s rupom u sredini?

A- A+

Postoji jedna prepoznatljiva značajka dizajna nebodera u Hong Kongu koja budi znatiželju – zašto neki od njih imaju velike rupe u sredini? Odgovor nije isti za svaku zgradu, no za većinu ‘rupa’ zaslužno je fengi shui vjerovanje prema kojemu se zmajevima uvijek treba ostaviti prolaz prema vodi.

The Repulse bay

The Repulse bay | foto: Hongkong Shanghai Hotels

Rupe u neboderima u Hong Kongu, obično pravokutnog oblika, klasični su primjeri feng shuija na djelu. Feng shui (doslovno “vjetar” i “voda”) je drevna kineska praksa poravnavanja zgrada i predmeta tako da budu u skladu s prirodom, kako bi se privukla sreća i spriječila nesreća.

Izdvojeni članak

Galerija: Ovo je Tirana Tower, neboder u izgradnji u koji se lako zaljubiti

Rupe su poznate kao ‘zmajeva vrata’ i prema feng shuiju omogućuju zmajevima da lete s planina u ocean svaki dan. Na taj se način pak omogućuje protok pozitivne energije kroz zgradu.

Uglavnom su zgrade smještene u blizini vode koje imaju ove intrigantne rupe ‘zmajeva vrata‘. To omogućuje ‘zmajevima’ nesmetan put do vode, čime se ne blokira protok dobre energije, piše theculturetrip.com.

Neke od poznatijih zgrada u Hong Kongu koje imaju rupe na neočekivanom mjestu uključuju stambeni blok Repulse Bay koji se nalazi na južnoj strani otoka Hong Kong.

Luksuzni stambeni kompleks izgradili su 1986. godine Hongkong and Shanghai Hotels, koji također upravlja The Peninsula Hotelima. Grupa je srušila kultni hotel Repulse Bay u kolonijalnom stilu – izgrađen davne 1920. – kako bi napravila mjesta za stambeni neboder.

No, treba reći da tvorci ove građevine tvrde kako feng shui nije imao puno veze s njihovom ‘rupom’. Naime, ističu, zgrada je dizajnirana da odražava životni stil koji je slobodan, moderan, ležeran i opušten, gdje stanovnici mogu uživati ​​u obilju zelenila, sunčeve svjetlosti, svježeg zraka i blagog morskog povjetarca.

Doznajte ovdje što se graditi na lokaciji beogradskog, kultnog hotela ‘Jugoslavija’.

Copy link
Powered by Social Snap