Pretraga

Dvorac slavnog i okrutnog hrvatskog baruna ide u 10 milijuna eura vrijednu revitalizaciju

A- A+

U sklopu 10 milijuna eura vrijednog projekta Požeško – slavonske županije, uskoro će započeti obnova dvorca baruna Trenka u blizini Požege. Ovaj barokni kompleks iz 18. stoljeća, poznat po znamenitom hrvatskom vojskovođi Franji Trenku koji ga je prvotno posjedovao, bit će pretvoren u posjetiteljski centar s restoranom i ostalim raznim sadržajem. Županija je dvorac otkupila od privatnog vlasnika 2019. godine za 220 tisuća eura kako bi zaustavila njegovo daljnje propadanje.

Dvorac baruna Trenka

Dvorac baruna Trenka | Foto: Turistička zajednica Zlatni Papuk

Uskoro kreće obnova kulturno – povijesnog zdanja iz 18. stoljeća. Dvorac baruna Trenka u naselju Trenkovo pokraj Požege bi u sklopu 10 milijuna vrijednog projekta Požeško – slavonske županije trebao biti pretvoren u zanimljivi posjetiteljski centar i novu kulturno – turističku destinaciju, prenosi vecernji.hr.

Izdvojeni članak

Oživljavanje dvorca baruna Trenka: Gradi se posjetiteljski centar i nova kulturno-turistička destinacija

Dvorac je od privatnog vlasnika 2019. godine za 220 tisuća eura otkupila Požeško – slavonska županija, s ciljem zaustavljanja daljnjeg propadanja i revitalizacije njegove baštine s parkom. U dvorcu se planira izgraditi posjetiteljski centar, kafić i restoran, suvenirnica, smještajne jedinice te prostori za udruge, radionice i predavanja.

Prvi vlasnik

Znameniti barun i legendarni vojskovođa Franjo Trenk bio je prvi vlasnik dvorca. Barun je preživio čak 102 dvoboja i bio ranjen 14 puta. Za života je stekao mnoge neprijatelje koji su ga optužili za bezobzirno ratovanje, pronevjeru državnoga novca, planiranje ustanka u Slavoniji te mnoga druga zlodjela. Njegovi panduri su bili hrabri ratnici, ali se brzo proširio strah o njihovom nasilju.

Na sudskom procesu u Beču pokazalo se da su optužbe protiv baruna Trenka neutemeljene, ali je zbog neobuzdana ponašanja tijekom procesa ipak 1747. godine bio osuđen na gubitak čina i doživotnu tamnicu. Njegova velika imanja pripala su Dvorskoj komori. Povijest ga pamti i po tome što je uveo glazbu u vojsku, a zbog njega i njegovih pandura muškarci diljem svijeta danas nose kravatu.

Dvorac je kroz godine više puta mijenjao izgled

Ovaj barokni kompleks četverokutnog oblika s otvorenim unutarnjim atrijem nadograđivan je više puta tijekom godina. Prvu preobrazbu doživio je za vrijeme baruna Peteffya u kasnobaroknom – neoklasicističkom stilu, a današnji klasicistički izgled dao mu je grof Jakob Svetić, navodi se na službenim stranicama Turističke zajednice Zlatni Papuk.

Oko dvorca je još u Trenkovo vrijeme zasađen veliki perivoj u kojemu je raslo egzotično drveće, a dolaskom u vlasništvo baruna Peteffya njegova se površina proširila te je preoblikovan u engleskom pejzažnom stilu. Istaknuto je to hortikulturno područje Zlatnoga Papuka koje je 1964. godine zaštićeno kao spomenik parkovne arhitekture, prema podacima Turističke zajednice.

Kraj radova na cjelovitoj obnovi dvorca Kerestinec vrijednih nešto više od 4,6 milijuna eura očekuje se krajem lipnja iduće godine. Više saznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap