Pretraga

Evo kolike su plaće i satnice na hrvatskoj baušteli, nitko nije sretan

A- A+

Državni zavod za statistiku (DZS) je objavio najnovije podatke o mjesečnoj bruto i neto zaradi u pojedinim sektorima. Iako se može uočiti određena stopa promjene mjesečne plaće u svakom od sektora, građevinarstvo ostaje priliko nisko na ljestvici te za njim po plaći ‘kaska’ svega par djelatnosti. Isto tako, prilično je daleko od najbolje plaćenih, a u sektoru radi i značajno mali broj žena u odnosu na ukupan broj zaposlenih, koji je pozamašan.

radovi na gradilištu | pixabay

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je podatke o prosječnim mjesečnim neto i bruto plaćama zaposlenih za srpanj 2024. Prema objavljenim podacima, prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za srpanj ove godine iznosila je 1.315 eura, što znači da se u odnosu na lipanj gotovo nisu izmijenili.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za srpanj bila je u djelatnosti Zračni prijevoz, a iznosila je 2.248 eura. Najniža je bila u djelatnosti Proizvodnja odjeće u iznosu 856 eura. Prosječna neto plaća iznosila je nešto više u odnosu na razdoblje od siječnja do srpnja ove godine (1.299 eura), a bruto je sada 1.821 eura dok je tada bio 1.793 eura.

Slabe plaće u građevinarstvu

Kao što se može iščitati iz grafa koji prikazuje prosječne mjesečne neto i bruto plaće za srpanj 2024. godine za građevinarstvo je bruto plaća iznosila 1.456 eura, a neto plaća 1.072 eura. U odnosu na područja drugih djelatnosti, građevinarstvo je stajalo prilično nisko. Tako je, na primjer najviša neto plaća (uz djelatnost zračnog prijevoza) bila u sektoru zdravstvene zaštite i zdravstvene skrbi, koja je iznosila 1.742 eura, dok je bruto za istu djelatnost bila 2.473 eura.

prosječne bruto i neto plaće za srpanj 2024. | Državni zavod za statistiku (DZS)

Od sektora građevinarstva manje plaćeni prema izvještaju DZS-a bili su djelatnici pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, koji su u srpnju prosječno zaradili 1.061 eura neto i 1.441 eura bruto plaće. Manje su plaćene bile i administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (1.043 eura neto), ali još manje ostale uslužne djelatnosti, u kojima su djelatnici zarađivali 1.035 eura neto i 1.391 eura bruto. Što znači da je građevinarstvo prema službenim podacima treći po redu najmanje plaćen sektor u Hrvatskoj.

Po plaćenom satu, građevinski su radnici bili plaćeni 5,77 eura po satu neto, a 7,84 bruto. Po godišnjoj pak stopi promjena prosječnih mjesečnih neto i bruto plaća za srpanj 2024. godine iznosila je 13,06 posto za neto i 13,2 posto za bruto plaću.

stope promjene bruto i neto plaće za srpanj 2024. | Državni zavod za statistiku (DZS)

Ukupni broj zaposlenih

Pritom, broj radnika u građevinarstvu je u porastu u odnosu na prethodni kvartal, i viši u odnosu na posljednji kvartal 2023. godine. U odnosu na ukupni broj zaposlenih u kolovozu u RH, kojih je tada ukupno bilo 1.489.468 osoba, od kojih su 701.931 zaposlenih bile žene, puno je djelatnika zaposleno u sektoru građevinarstva.

Ukupni broj zaposlenih u građevinarstvu u kolovozu bilo je 123.013 zaposlenika, od čega su samo 13.314 bile žene. Ovo je isto tako jedan od najvećih nesrazmjera po zaposlenju u sektoru. Vrlo je velik nesrazmjer i u prerađivačkoj industriji te u sektoru opskrbe vodom, uklanjanja otpadnih voda, gospodarenja otpadom, kao i u djelatnosti sanacije okoliša.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku koje smo analizirali, može se očekivati stabilan rast planova za stambenu gradnju, o čemu više možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap