Pretraga

Neobičan novi trend na tržištu nekretnina: Umjesto da kupuju, milijunaši se sve više odlučuju za najam

A- A+

Nekada je biti vlasnik nekretnine bio sinonim imovinske sigurnosti i socijalnog statusa, no vremena se mijenjaju. U SAD-u brojke su proteklih godina pokazale kako posjedovati dom i nije toliko privlačno niti poželjno, čak ni ako ste milijunaš pa vam kupnja ne bi trebala biti problem. Nekoliko je razloga za ovaj novi trend koji možda zauvijek mijenja način na koji tržište funkcionira, a ključni su: loš omjer cijene i kvalitete, visoke kamate te manji troškovi održavanja u najmu.

luksuzna vila | unsplash

U SAD-u sve je uočljiviji novi trend na polju tržišta nekretninama. Riječ je o trendu gdje se i najbogatiji, unatoč sredstvima s kojima si mogu priuštiti vlastitu nekretninu, odlučuju kako im se više isplati najam. Na taj način, dolazi do promjena uopće u tome kako cijelo tržište funkcionira, a nekoliko je važnih razloga zašto su elite promijenile stav oko posjedovanja doma.

Loš omjer cijene i kvalitete

George Goognin, na primjer, milijunaš je i pokretač fintech startupa, koji se nakon selidbe u Sjedinjene Američke Države upustio u krajnje neuspješnu potragu za idealnim domom. Preselivši iz Rusije, naumio je unajmiti smještaj dok traži savršen stalni dom, no nije mu se posrećilo isprva u Silicijskoj dolini pa kasnije ni u Miamiju ni u New Yorku. Najviše je bio frustriran onime što je nazvao ‘kroničnim manjkom pristojnog omjera cijene i kvalitete, piše wsj.com.

Izdvojeni članak

Kriza stanovanja u Europi: Stručnjaci ju povezuju sa porastom desnice

– U smislu vrijednosti za dobiveno, nema gotovo ništa, rekao je Goognin. Umjesto kupnje, na kraju se odlučio unajmiti luksuzan stan u neboderu na Manhattanu za oko 19,000 dolara mjesečne rente.

Od kupnje odvraćaju i visoke kamatne stope

No, nezadovoljstvo s ponudom na tržištu samo je jedan od razloga zašto bogati sve radije ‘rentaju’ nego što kupuju. Važan razlog su i visoke kamatne stope, koje stvaraju pomutnju na tržištu nekretnina. Još jedan razlog je što nekretnina u najmu zahtijeva manje troškove održavanja i ulaganja nego je slučaj kad imate vlastitu kuću ili stan.

Kako pokazuju brojke, između 2018. i 2022. godine, podjela kućanstava s godišnjim prihodom većim od 750.000 dolara koji su unajmljuju porasla je na 10,5 posto, prema podacima Sveučilišta u Minnesoti – a riječ je o najvišoj razini otkad se krenulo istraživati od sredine 2000-ih. U prethodnih pet godina, radilo se o manje, 8,4 posto.

– To je smiješan razgovor koji vodimo s pozamašnim brojem naših klijenata, koji kažu, ‘Wow, imam sav taj novac i ne mogu naći kuću’, komentirala je Ruthie Assouline, suvlasnica agencije za nekretnine Douglas Elliman specijalizirane u prodaji luksuznih nekretnina u New Yorku i Miamiju.

Za ona kućanstva koja se po primanjima mogu smjestiti u 5 najbogatijih, najam je u 2022. godini prema podacima je porastao na 3,7 posto. Ovo je pak bio najviši takav broj od 1990-ih.

Što nam je o stanju na tržištu nekretnina rekla agentica koja nas je provela kroz top tražena naselja u Splitu, pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap