Pretraga

Europa dobiva svoj Sueski kanal koji će trgovinu s cesta preseliti na vodeni put

A- A+

Nova riječna ruta koja će zamijeniti vrlo zakrčeni Canal du Nord smanjit će broj vozila na cestama i emisije ugljika, no i uštedjeti vrijeme i novac prilikom razmjene dobara između Francuske, Belgije i Nizozemske. Zbog dužine od 107 kilometara, kanal se već uspoređuje sa Sueskim, a 5,1 milijarda eura vrijednost je radova na ovom mega-projektu. Projektanti za kanal koji bi se trebao realizirati 2030. odabrani su još 2015. godine.

teretni brod | pixabay

Nova riječna ruta mogla bi zauvijek promijeniti razmjenu dobara između Francuske, Belgije i Nizozemske, budući da se čini kako napokon kreće rad na francuskom kanalu Seine-Nord Europe (SNEC). Za novu rutu očekuje se kako bi dobrano podebljala ekonomsko bogatstvo bloka zbog čega se projekt uspoređuje sa Sueskim kanalom. Završetak 107 kilometara dugog kanala očekuje se 2030.

Najopterećeniji kanal u Francuskoj

Neuspjeh u brodskom prometovanju i općenito teret trgovine kada se pokuša navigirati prolazom kroz itekako prometan francuski Canal du Nord ne stvara samo frustrirajuće čepove, već gubitak vremena i novca. Iz tog razloga, za trenutne potrebe sve više zakrčen kanal trebao bi dobiti proširenje. Rezultat proširenja bilo bi bolje podnošenje nove generacije velikih teretnih brodova koji pokreću međunarodnu trgovinu.

Izdvojeni članak

Više od desetljeća gradi se tunel koji će povezati sjever i jug Europe, završeno više od pola

Francuski kanal Seine-Nord Europe (SNEC) koji bi trebao nastati na glavnoj europskoj ruti za razvoj dobara bloku na koji će se odnositi trebao bi značiti znatan priljev bogatstva. U pitanju je investicija od 5,1 milijarde eura koji pokreću francuska vlada i lokalni autoriteti u suradnji s Europskom unijom. Cilj je investirati u budućnost okoliša, no i u ekonomsku budućnost regije, piše euronews.com.

Manje vozila na cestama

Analitičari su procijenili kako bi nova ruta s prometnica mogla skloniti i do milijun vozila koja svake godine prevoze dobra francuskim cestama. Projekt bi se gradio godinama, a osmišljen je kako bi nakon otvaranja mogao podnijeti prijevoz između 15 i 18 milijuna tona dobara u godini.

– Seine-Nord Europe Canal neće samo napraviti ogroman modalni prijelaz s ceste na rijeku nego će isto tako pridodati ekonomskom, logističkom, agrikulturnom, te klimatskoj vrijednosti za one teritorije kroz koje prolazi. Ponosni smo što pomažemo promovirati riječni promet, vrlo visoko-performativan, okolišno prijateljski, i ekonomski dobar tip prometa koji odgovara izazovima energetske tranzicije, rekao je CEO vodeće tvrtke u projektu, Arcadisa u Francuskoj, Nicolas Ledoux.

Riječ je o francuskom dijelu predloženog Seine-Scheldt kanala koji bi na kraju povezao bazene između Rhine i Seine. Svrha bi bilo proširenje dva trgovinska puta na način koji će smanjiti potrošnju goriva u razmjeni dobara između Francuske, Belgije, Njemačke te Nizozemske, smanjujući zakrčenost i prometovanje na autocesti A1. Kao i smanjiti CO2 emisije u transportnom sektoru na istom koridoru. Kraj radova očekuje se u 2030. godini.

Projektanti odabrani 2015.

Projekt se krenulo razmatrati još u srpnju 2012. godine, i to prvenstveno zbog troška i principa javnog-privatnog partnerstva (JPP) koje nakon financijske krize između 2007. i 2008. više nije bilo održivo. Djelovalo je nužnim srezati troškove u prometu, a rekonfiguracija projekta dovela je do korištenja linije postojećeg Canal du Norda dugačkog oko 8 kilometara (5 milja). Inženjeri za projekt odabrani su u lipnju 2015. godine.

Kanal bi bio francuski dio europskog riječnog puta Seine-Scheldt, a tražio bi daljnja ulaganja u Dunkirk-Scheldt kanal na rijeci Lys/Leie u Flandersu, te na povodnom putu u Walloniji. Ukupno će biti dužine 107 kilometara (66 milja), a ići će od sjevera Compiegnea, sve to Dunkirk-Scheldt kanala, prolazeći kroz regije Picardyja i Nord-Pas de Calaisa. Dana 21. travnja 2016. godine, ordonnance francuski je predsjednik odobrio konstrukciju i osnovao društvo Société du Canal Seine-Nord Europe zaduženo za projekt.

Koja su najveća gradilišta u EU pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap