Pretraga

Teretni brod zapeo u kanalu – Već tri dana blokira prolaz

A- A+

Teretni brod “Evergreen” u utorak je zapeo u Sueskom kanalu nakon što ga je snažan vjetar zabacio na stranu. Već tri dana bageri pokušavaju prokopati kanal kako bi se brod uspio vratiti u prvotni položaj i odčepiti zablokirani promet.

tanker_zapeo

Iz zraka se vidi kako teretni brod blokira cijeli kanal; foto: Instagram / @dailyoverview

“Evergreen”, glomazni teretni kontejnerski brod, prolazio je Sueskim kanalom u Egiptu u utorak kad ga je snažan vjetar zabacio u stranu. Brod se tada zabio u desni rub obale i sa svojom duljinom od 400 metara potpuno začepio morski promet u kanalu. Stotine brodova sa svake strane nisu mogli nastaviti svoje putovanje kroz, inače, vrlo bitan prometni kanal.

tanker_zapeo-2

Danima traje operacija pomicanja glomaznog broda; foto: Instagram / @dailyoverview

Sueskim kanalom godišnje prometuje više od 18.000 brodova – dnevno više od 50. Kanal čini čak 12% globalnog trgovačkog prometa jer spaja Sredozemno s Crvenim morem i tako tvori najkraću vezu između Europe i Azije. Brod je putovao iz Kine i prolazio kanalom prema sjeveru kako bi došao do Rotterdama. Mnogi brodovi zaglavljeni su u kanalu zbog ove nezgode, a kompanija u čijem je vlasništvu Evergreen – BSM – ulaže sve napore kako bi se problem riješio što prije, no trajat će danima.

Copy link
Powered by Social Snap