Pretraga

Kod susjeda se sprema transakcija velikih igrača, otvara se put najvećem rudniku litija na svijetu

A- A+

Britansko-australski rudarski div Rio Tinto u Srbiji kupuje američkog proizvođača litija Arcadium Lithium. Odobre li regulatori tu transakciju, Rio Tinto će postati treći najveći dobavljač litija na svijetu. Ova bi transakcija trebala imati velik utjecaj na regiju jer je Rio Tinto javno iskazao interes za dolinu Jadra u Srbiji za koju se smatra da je jedan od potencijalno najvećih rudnika litija na svijetu.

polje za rudarenje

polje za rudarenje | foto: Freepik

Rudarski div Rio Tinto kupuje proizvođača litija Arcadium Lithium za 6,1 milijardu eura. Ugovor je već potpisan. Prema njemu će Rio Tinto platiti 5,85 dolara po dionici Arcadiuma, što je gotovo 40 posto više od prosječne vrijednosti ostvarene na tržištu. Odobre li regulatori dogovor, Rio Tinto će postati treći najveći svjetski dobavljač litija, piše n1info.hr.

Izdvojeni članak

Rudarenje litija podijelilo Srbiju: Zašto se prosvjeduje diljem zemlje?

No, treba reći da je Arcadium u vlasništvu više stotina različitih investitora ili fondova, te da ponudu Rio Tinta mora odobriti 75 posto dioničara s pravom glasa. Ako se to dogodi, odluku mora potvrditi i sud u Jerseyju. Dobiju li 75 posto glasova, zakon nalaže da preostali dioničari moraju prihvatiti odluku i prodati dionice ponuditelju, piše forbes.n1info.rs.

Vijest o dogovoru između ovih dviju tvrtki zanimljiva je u cijeloj našoj regiji zbog njihovih poslovnih interesa na području Srbije zbog kojih su građani prosvjedovali. Naime, Rio Tinto bacio je oko na dolinu Jadra u zapadnoj Srbiji i potencijalno najveći rudnik litija u Europi. Taj bi rudnik, prema izjave srbijanskih čelnika, mogao osigurati čak devet desetina trenutnih potreba Europe za litijem.

U Norveškoj je otvorena tvornica baterijskih ćelija za one koji žele kupovati izvan Kine, doznajte ovdje detalje.

Copy link
Powered by Social Snap