Pretraga

Ima li Zagreb dovoljno savskih mostova? Pogledajte gdje je predviđena izgradnja 11 novih

A- A+

Iako kroz Grad Zagreb gotovo cijelom njegovom dužinom prolazi rijeka Sava, ne postoji puno mostova preko kojih se Sava može prijeći. Postoji deset ‘savskih’ mostova, a najnoviji je pušten u promet prije više od 15 godina. Zagrebački GUP predviđa izgradnju još nekoliko mostova, koji bi trebali rasteretiti prometnice i poboljšati povezanost Novog Zagreba s ostatkom grada.

savski mostovi Zagreb

Savski mostovi predviđeni GUP-om | screenshot Google Maps

U Zagrebu postoji deset mostova preko kojih se može preći Sava – njih sedam je namijenjeno cestovnom prometu, dva su željeznička i jedan je pješački. Posljednji koji je sagrađen je Domovinski most, koji je otvoren 2007. godine, u sklopu projekta Centralnog uređaja pročišćavanja otpadnih voda Zagreba (CUPOVZ).

Kada se usporedi trenutno stanje mostova u Zagrebu s onime koliko bi mostova trebalo biti izgrađeno prema GUP-u (Generalnom urbanističkom planu) iz 2016. godine, postaje jasno koliko je prometno pitanje i dalje nedovršeno. Analizirali smo sve dostupne podatke. Kako bi situacija bila što preglednija, mostove ćemo obrađivati počevši od Podsusedskog mosta – sa zapada, prema istoku.

Na karti ispod možete vidjeti sljedeće oznake:

  • Svijetlo plava boja – glavna gradska ulica
  • Tamno plava boja – gradska ulica
  • Crvena boja – gradska avenija
  • Isprekidana crvena boja – rezervacija proširenja postojeće ulice
  • Isprekidana zelena boja – biciklistička staza
  • Žuta boja – pješačke površine
  • Ljubičasta boja – pruga tramvaja i lakošinske željeznice
gup zagreb mostovi

GUP zagreb savski mostovi | screenshot Geoportal Zagreb

Dionica Podsusedski most – Jankomirski most

Između ova dva mosta, predviđena je izgradnja čak tri mosta. U sklopu prvog bi se gradile biciklistička staza i gradska avenija, drugi bi bio gradska avenija s pješačkom površinom, a treći bi bio isključivo pješački.

savski mostovi gup zapad_2

Savski mostovi GUP zapad | screenshot Geoportal Zagreb

Dionica Jankomirski most – Jadranski most

Na nešto duljoj dionici između Jankomirskog mosta i Jadranskog mosta, također je predviđena izgradnja tri mosta. Prvi most bi trebao povezati Ljubljansku aveniju s Jadranskom avenijom, a predvieđna je izgradnja biciklističke staze, glavne gradske ulice i dvije gradske avenije.

Drugi most bi prolazio sa zapadne strane jezera Jarun, a također bi povezao Ljubljansku aveniju iz Prečka s Jadranskom avenijom, spajajući se na istu prometnicu. Predviđena je izgradnja tri gradske avenije, tramvajske/lakošinske pruge, pješačke površine i biciklističke staze, a ostavljena je i mogućnost dodatnog proširenja postojeće ulice.

Izdvojeni članak

Na sanaciji Jadranskog mosta se radi 20 sati dnevno: Radovi će biti dovršeni prije roka

Treći most bi pak prolazio s istočne strane Jaruna, direktno spajajući Trešnjevku s Novi Zagrebom. Gradile bi se gradska avenija, gradska ulica i biciklistička staza, a također je ostavljen prostor za dodatno proširenje postojeće ulice.

savski mostovi GUP jarun

Savski mostovi GUP jarun | screenshot: Geoportal Zagreb

Dionica Hendrixov most – Most slobode

Između željezničkog mosta poznatog i pod imenom Henrixov, te Mosta slobode, predviđena je izgradnja još dva mosta. Prvi bi spajao Slavonsku aveniju i Prisavlje s Novi Zagrebom – gradile bi se glavna gradska ulica, biciklistička staza i dvije gradske avenije. Drugi most, udaljen tek 600-ak metara, sadržavao bi dvije gradske avenije, pješačku površinu i biciklističku stazu.

Savski mostovi GUP Kajzerica

Savski mostovi GUP Kajzerica | screenshot Geoportal Zagreb

Dionica Most slobode – Most mladosti

Između ova dva mosta, predviđena je izgradnja jednog mosta. Most bi spajao Ulicu Savezne Republike Njemačke s Trnjem pa čak sve do Vukovarske ulice, ali bi uvelike rasteretio promet na Mostu slobode i Mostu mladosti. Predviđena je izgradnja gradske avenije, glavne gradske ulice, biciklističke staze, ali i tramvajske/lakošinske pruge. Ostavljena je i mogućnost proširenja postojeće ulice.

savski mostovi GUP savezne republike njemačke

Savski mostovi GUP Ulica Savezne Republike Njemačke | screenshot Geoportal Zagreb

Dionica Most mladosti – Željeznički most Sava – Jakuševec

Na ovom potezu je predviđena izgradnja jednog dodatnog mosta. Tim mostom bi se povezala Peščenica s Novim Zagrebom, i to preko Vatikanske ulice. Zanimljivo je da je GUP-om predviđeno i produljenje Vatikanske ulice, čime bi se dobila dodatna avenija u Novom Zagrebu. Predviđena je izgradnja biciklističke staze i dvije gradske avenije, a ostavljena je i mogućnost proširenja.

Savski mostovi GUP istok | screenshot Geoportal Zagreb

Savski mostovi GUP istok | screenshot Geoportal Zagreb

Dionica Domovinski most – Most Sava-Ivanja Reka

Na ovoj dionici, dugačkoj oko 5 kilometara, predviđena je izgradnja samo jednog, pješačkog mosta.

savski mostovi GUP Žitnjak

Savski mostovi GUP Žitnjak | screenshot Geoportal Zagreb

Copy link
Powered by Social Snap