Pretraga

Fotelja koju svi žele imati: Znate li njezinu zanimljivu povijest?

A- A+

Kada su u pitanju umjetnička djela koja gledamo u muzejima diljem svijeta, dobro je poznato tko je njihov autor, a slična je situacija i s odjećom. No, koliko znate o dizajnerima ikoničnih komada, koji su u potpunosti promijenili dizajn interijera?

Elda stolica, foto: Instagram

I dok za svaku vrstu namještaja postoje modeli koji su oblikovali daljnji razvoj, povijest stolica je svakako među zanimljivijima. Između ostalog, stolica Elda, talijanskog dizajnera Joe Colomba, je jedna od onih o kojima se itekako da pričati. Kako piše Architectural Digest, Colombo je dobio tu ideju 1963. nakon posjeta brodogradilištu.

U posjeti brodogradilištu, vidio je kako se od stakloplastike izrađuju trupovi za čamce, pa je pomislio kako bi se ista tehnika ručnog oblikovanja mogla koristiti i pri izradi stolica. Kao rezultat toga, dobili smo futurističku i prostranu fotelju u kojoj je sedam odvojivih jastuka zakačeno u oblikovanu plastičnu školjku na rotirajućoj bazi. Stolica je ime dobila po Colombovoj ženi, Eldi.

Colombo je 1965. preselio bijeli model od stakloplastike i crne kože — proizveden od talijanske marke Comfort — u svoj stan u Milanu. Fotelju je proizvela talijanska marka Comfort, i ubrzo, nakon što je dizajn debitirao na sajmu Eurodomus 1 u Genovi, drugi su ga slijedili. ‘Čudna’ stolica uhvatila je ‘svemirski’ senzibilitet modnih dizajnera kao što su Paco Rabanne i Pierre Cardin iz 1960-ih i završila je na malim ekranima, gdje ju je dizajner AD100-a Luis Laplace prvi put vidio.

Izdvojeni članak

Promijenile su povijest: Dvanaest najvažnijih stolica u dizajnu interijera

Laplace se tako prisjetio kada je gledao film Hibernatus, iz 1969. godine, u kojem postoji scena gdje čovjek koji sjedi u fotelji Elda objašnjava izazove i prednosti hibernacije. Dizajner i dalje ima svoj primjerak fotelje, a ista se pojavila čak i u Bondovom filmu iz 1977. godine, Špijun koji me volio. Uz to, mogli ste ju vidjeti u seriji iz 1970-ih, Space: 1999 i u filmu Igre gladi (2012). To samo potvrđuje ono što je Laplace rekao, da stolica isijava moć.

Dok dizajneri traže vintage modele (na aukciji koštaju oko 3000 dolara), talijanski proizvođač Longhi još uvijek proizvodi nove – s nekim ažuriranjima materijala. Potražnja je velika. Dizajnerica Hollie Bowden, koja je uspjela uloviti ‘stariju’ Eldu u Maroku za projekt na Ibizi, naziva je ‘super udobnom i prilično šefovskom’. U međuvremenu, dizajner Jonathan Adler, koji također ima jednu u svojoj kući na Manhattanu, fotelju opisuje kao ‘čudnu mješavinu plastičnog futurizma i organskih presvlaka kanala nalik mozgu u zapovjednom obimu’.

Copy link
Powered by Social Snap