Pretraga

Promijenile su povijest: Dvanaest najvažnijih stolica u dizajnu interijera

A- A+

Osim što namještaj mora dobro izgledati, mora biti i funkcionalan. Odličan primjer za to su stolice – možete li u kući imati stolice u kojima je neugodno sjediti? Jedino ako ćete ih koristiti samo u specijalnim prilikama, kada vam dolaze gosti za koje ‘definitivno’ želite da ostanu što dulje.

Ilustracija, foto: Pexels; Steve Johnson

Bilo da tražite stolicu za kuhinju, dnevni boravak, spavaću ili radnu sobu – bitno je da se sve posloži. Potrebno je pronaći stolice koje će vam odgovarati po stilu, veličini, tipu, ali i obliku. Postoji mali milijun različitih oblika stolica, u svim mogućim bojama, no vjerojatno niste ni svjesni toga da su u pitanju više-manje kopije nekolicine poznatih stolica.

Danas donosimo kratki vodič kroz povijest stolica. Kako piše GQ, postoji dvanaest stolica koje su obilježile dizajn interijera i u potpunosti promijenile stolice na kojima, na kraju krajeva, i dan danas sjedimo.

Hans Wegner – Papa Bear

Osmišljene 1954. godine u Danskoj, ove tu su svakako najudobnije na ovom popisu. Zbog pomno promišljenih kutova, dubina, ali i punjenja, ovo su jedne od najudobnijih stolica ikada.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Zigzagmodern (@zigzagmodern)

Verner Panton – Stacking Chair

Nastavljamo u Danskoj, ovaj put u šezdesetima – iako je Stacking Chair dizajnirana oko 1960. godine, sve do 1968. godine nije bila u velikoj proizvodnji. Ovo je prva stolica napravljena od jednog komada, a moguće ih je i slagati jedne na druge.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Han No:61 Antiques & Vintage (@han.no61)

Ludwig Mies van der Rohe – Barcelona

Idemo do Njemačke, gdje je 1929. dizajnirana ova stolica koja nikad nije bila zamišljena za masovnu proizvodnju, već za izložbu u Barceloni. Nije možda najudobnija na svijetu, ali i dalje je nešto što se isplati imati u kući.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli 101+ (@official101plus)

Warren Platner – Arm Chair

U SAD-u je 1966. godine dizajnirana ova stolica koja je iznenađujuće skupa – upravo zato što je vizualno lagana i graciozna, potrebna je velika razina preciznosti pri samoj izradi. Inspiracija je bila stolica iz vremena Luja XV.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli MAISON GARNITSCH | INTERIOR (@maison_garnitsch)

Le Corbusier – Grand Confort

U Francuskoj su 1928. godine Charlotte Perriand i Pierre Jeanneret dizajnirali ovu stolicu koja definitivno odgovara tridesetim godinama prošlog stoljeća, ali i četrdesetima. Inače, i sam Corbusier je opisao stolicu kao košaru za jastuke (cushion basket).

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Bass Vintage&Design (@bass_vintage_design)

Thonet – 209

Na samom početku 20. stoljeća, u Austriji je dizajnirana ova stolica koja je i dan danas ikona svim modernistima. Upravo tu se odigrao važan trenutak za modernu industriju stolica – smišljen je način na koji je moguće saviti drvo s parom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Katharina • Interior & Design (@__katharinamaria)

Eero Saarinen – Tulip

Pedesetak godina kasnije, otprilike 1955. godine, Saarinen je dizajnirao stolicu koja je razbila onu ideju o tome da su potrebne četiri noge na kojima bi mogla stajati – bila je dovoljna jedna. Cijela stolica je napravljena od jednog materijala i u jednom komadu, a izgledom podsjeća na – tulipane.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Fabienne Scheuer (@fabienne_scheuer)

Arne Jacobsen – Egg

U Danskoj (očito vrlo plodnom mjestu za stolice), je 1958. godine dizajnirana Egg stolica, i to specifično za SAS Royal hotel u Kopenhagenu, za koji je Jacobsen radio cijeli dizajn interijera.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli minimum einrichten (@minimum.berlin)

Marcel Breuer – B32/Cesca

Ova stolica, dizajnirana 1928. godine u Njemačkoj, također spada u kategoriju onih udobnih. Osim što se možete na njoj lijepo zaljuljati, imate donekle osjećaj kao da lebdite u zraku – upravo zbog zanimljivog i inovativnog dizajna.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Lomba Ferraz Vítor Emanuel (@belles_chaises)

Eileen Gray – Transat

Ova stolica je dobila ime ustvari kao skraćenicu za ‘transatlantic’. Ime je dobila zato što su inspiracija bila stolice koje su se nalazile na palubama parnih brodova. Dizajnirana je 1927. godine u Francuskoj, i dizajnirala ju je žena – u industriji preplavljenoj muškarcima, prije skoro sto godina.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Tanner Krolle (@tannerkrolle)

Charles & Ray Eames – Lounge & Ottoman i LCW

Prva na popisu je Lounge & Ottoman, koja je dizajnirana kasnije, 1956. godine. U ovom modelu, naglasak je bio na udobnosti, ali i općenito stilu koji je tada prevladavao – izvršni stil, gdje je naglašena muževnost.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli estudio sillas (@estudiosillas)

I posljednja na našem popisu je stolica dizajnirana 1946. godine, a zanimljiva je zbog materijala – razvili su stroj (nazvan Kazam, kao u Alakazam – kao magija!), koji je mogao oblikovati šperploču u složene oblike. Taj stroj je prvi put korišten u Drugom svjetskom ratu, a nakon – za izradu ove stolice.

Promijenile su povijest: Dvanaest najvažnijih stolica u dizajnu interijera
Share via
Copy link
Powered by Social Snap