Pretraga

Fotogalerija: Pogledajte kako izgleda diplomski rad arhitektonskog rješenja za stadion u Zagrebu

A- A+

NK Lokomotiva predstavila je diplomski rad Ardijana Karla Gashija na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Gashi je napravio arhitektonsko rješenje za mogući stadion na Kajzerici, na prostoru ovog nogometnog kluba.

Ističe se kako je idejno rješenje za stadion izrađeno je imajući na umu da Novi Zagreb predstavlja najveću urbanu cjelinu u Hrvatskoj koja je brojem stanovnika usporediva s Rijekom i Osijekom, a  koja nema adekvatan stadion za odigravanje prvoligaških utakmica. Kao i da je ovom projekt čijoj se realizaciji iz NK Lokomotive nadaju.

Funkcionalno, Gashijev stadionski kompleks uz svoju osnovnu namjenu sadrži nadzemnu garažu u razini tla, prostore škole nogometa, ugostiteljske sadržaje i hotel za igrače smješten u vertikali, kao i pomoćne terene i veliki javni prostor. Gledalištu se pristupa preko vanjskih tribina koje ujedno predstavljaju sunčalište, okupljalište, ali i gledalište okrenuto trening kampu i pomoćnim terenima.

Na zapadnom dijelu prizemlja, ispod glavne tribine, smješteni su prostori za igrače prve momčadi kao i sadržaji poput MIX zone, novinarskih prostora i klupskog muzeja. Na južnom dijelu smješteni su ugostiteljski sadržaji povezani s navijačkom tribinom i prostorom navijačkog trga i sunčališta. Istočna strana prizemlja sadrži prostore škole nogometa uključujući prostore za dnevni odmor i teretanu sa zatvorenim trkalištem duljine 60 m. Na sjevernom se dijelu pak pristupa prodavaonicama karata, fan shopu i hotelu za igrače.

Izdvojeni članak

Foto: 6 stadiona u Hrvatskoj koji bi uskoro trebali zaživjeti

Tri horizontalne cjeline

Stadion se sastoji od tri horizontalne cjeline i tri vertikalna istaka. Baza je masivna utvrda izvedena od armiranog betona. Veći je dio volumena baze otvoreni prostor garaže, dok su grijani prostori smješteni obodno, u zoni s pristupom dnevnom svjetlu. Zaštita od Sunca riješena je ograničavanjem upada izravne sunčeve zrake i uporabom biljaka penjačica koje ljeti smanjuju i već minimalan upad izravnog zračenja.

Središnju zonu stadiona čine tribine izvedene postavljanjem predgotovljenih armirano-betonskih elemenata na monolitne armirano-betonske nosače postavljene na raspon od 8 m. Zapadna tribina sadržava i ostakljeni izduženi volumen stadionskih loža. Lože su orijentirane na istok s kojega ih od Sunčevog zračenja štiti istočna tribina i konzolni istak krova, dok je sa zapada, uz istak krova, postavljena dvostruka staklena opna – koja čini hodnik kao tampon zonu eventualnog pregrijavanja.

Treću, završnu horizontalu stadiona, čini krovna konstrukcija sastavljena od čeličnih rešetkastih nosača postavljenih na rasponu 8 m. Vertikalna se sila ukošava i prenosi na nosač, dok vlačno-tlačna zatega s druge strane nosača onemogućava odizanje od vjetra. Pokrov je izveden od samonosivih lexan višeslojnih krovnih ploča premazanih zaštitom od UV zraka, montiranih na potkonstrukciji raspona 1,5m.

Izdvojeni članak

Video: Pogledajte kako izgleda Opus arena – najmoderniji nogometni stadion u Hrvatskoj

Uzdignut travnjak i podzemne garaže

Travnjak glavnog terena uzdignut je do visine savskog nasipa koja iznosi cca 6 metara od visine tla čime se pogled s gledališta, pa čak i samog sportskog borilišta. Tako nesmetano pruža prema gradu na sjeveru spajajući novi stadion – simboličko srce Novog Zagreba s kulisom tornjeva grada i siluetom Medvednice. Uzdizanjem travnjaka prostor ispod terena postaje garaža za gotovo 300 automobila i klupske autobuse s izravnim pristupom igrača svlačionicama.

Sjeverna tribina, namijenjena gostujućim navijačima, minimalnih je dimenzija kako bi impozantan pogled prema gradu i Medvednici ostao otvoren, a također kako ne bi konkurirala Sjeveru jednog kultnog zagrebačkog stadiona, dok su istočna, južna i zapadna tribina u potpunosti natkrivene i fizički odvojene na uglovima. Isto je u zonama ulaza gdje prorezi omogućavaju jednostavno odvajanje tribine na manje funkcionalne sektore zbog čega je za pojedini događaj jednostavno moguće otvoriti samo potreban dio kapaciteta stadiona.

Pomoćni su tereni smješteni s istočne strane stadiona, uz vanjske tribine s kojih se mogu pratiti utakmice mlađih kategorija. Dok su radni prostori za novinare i lože za gledatelje odnosno smješteni su u ostakljene volumene od kojih je novinarski na razini igrališta te je izravnom vezom povezan s terenom, ali i s dijelom tribine namijenjenim izvjestiteljima.

Pogledajte ovdje kako će izgledi novi stadion u Kranjčevićevoj.

Copy link
Powered by Social Snap