Pretraga

Foto: 6 stadiona u Hrvatskoj koji bi uskoro trebali zaživjeti

A- A+

Otvaranje Opus arene, nogometnog doma NK Osijeka, podsjetilo je na nekoliko najavljenih projekata izgradnje novih stadiona u Hrvatskoj. Među se izdvajaju dva stadiona u Zagrebu, te po jedan u Sesvetama, Slavonskom Brodu, Dubrovniku i Splitu.

stadioni

stadioni

Neki projekti izgradnje stadiona još su uvijek na papiru, no uz čvrsta jamstva realizacije. Dok je jedan od njih u izgradnji već četiri godine. U svakom slučaju nogometni fanovi ih željno iščekuju.

Novi Maksimir

Projekt bi financirali Vlada RH, u sklopu svog projekta obnove i rekonstrukcije stadiona u Hrvatskoj, Grad Zagreb i UEFA. Grad Zagreb već rješava imovinsko-pravne odnose sa Zagrebačkom nadbiskupijom, a zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet najavio je pokretanje javnog urbanističko-arhitektonskog natječaja početkom 2024. godine. Do kraja te godine bi trebale biti ishođene i sve dozvole te srušen stari stadion. Javnost je do sada upoznata s dva idejna rješenja.

Arhitekt-amater Radislav Ujdur osmislio je model kojim nastoji sačuvati što je više moguće postojeću konstrukciju stadiona te je ukalupiti u novi, ovalni oblik, uz što je manje moguće nove gradnje. Svoj je projekt predstavio medijima koncem listopada prošle godine. Nakon dugogodišnjeg proučavanja UEFA-inih propisa i mjerenja pomoću metra i fotoaparata stvorio je oblik kuglofa, za koji je rekao da simbolično izražava poštovanje prema nacionalnoj i gradskoj kulturno-gastronomskoj tradiciji.

Arhitekt Otto Barić, u ljeto 2021. predstavio je pak svoju viziju stadiona. Novi Dinamov dom, njegova buduća ‘tvrđava’ usklađena je sa svim standardima UEFA-e i FIFA-e. Ukupna vrijednost projekta iznosi 66,4 milijuna eura, a od početka gradnje do stavljanja stadiona u funkciju trebalo bi proći tri godine. Riječ je o objektu kapaciteta između 30 i 35 tisuća gledatelja, sa svim popratnim sadržajima za gledatelje, sportaše i prateće osoblje. Uz stadion trebao bi biti izgrađen i hotel sa 100 soba, prostori za rad Nogometne akademije Dinama i manji atletski stadion na Sveticama.

dva modela stadiona Maksimir

dva modela stadiona Maksimir

Stadion u Kranjčevićevoj

Projekt ‘Kranjčevićeva’ obuhvaća rekonstrukciju i dogradnju tribina na istoku, sjeveru i jugu, odnosno podizanje kapaciteta na ukupno 12 tisuća natkrivenih sjedećih mjesta, te uređenje okolne infrastrukture predstavljen je početkom lipnja. Riječ o trošku od približno 20 milijuna eura, odnosno investiciji koja će se najvećim djelom financirati iz proračuna Grada Zagreba, uz mogućnost sufinanciranja UEFA-e preko HNS-a. Radovi bi trebali početi u proljeće iduće godine.

Kad se proširi kapaciteti stadiona, on će zadovoljavati četvrtu kategoriju UEFA-e, što znači da će se sve međunarodne utakmice, poput Lige prvaka, moći održavati na ovom stadionu kao i utakmice nogometne reprezentacije. Naime, plan je da se rekonstruirani stadion koristi i za Dinamo, kako bi se mogao srušiti Maksimirski stadion i izgraditi novi.

stadion u Kranjčevićevoj

stadion u Kranjčevićevoj | foto: Grad Zagreb

Stadion u Sesvetama

Još od 2016. godine postoji projekt za izgradnju novog stadiona u Sesvetama. On bi se nalazio na mjestu Stadiona sveti Josip Radnik, a trebao bi imati četiri tribine, od kojih su dvije natkrivene, ukupnog kapaciteta 7.000 gledatelja. Glavni projektant je arhitekt Davor Mateković, a cijena gradnje bila bi oko 7,96 milijuna eura.

Grad Zagreb je prije šest godina izdao građevinsku dozvolu, no ona je vrijedila do 14. travnja, Jedini uvjet za njeno produljenje je početak radova na objektu. Kako piše Večernji list, uprava NK Sesvete uvjerava da je dozvola produljena jer je izgradnja parkirališta i prilazne ceste već započela.

Stadion Sesvete Ilustracija

Stadion Sesvete Ilustracija | Screenshot: HRT

Stadion Slavonski Brod

Posljednje četiri godine Grad Slavonski Brod uložio je u Stadion kraj Save oko 55 milijuna kuna izgradivši iz temelja, u sklopu planiranog stadionskog kompleksa, sljedeće sadržaje: zgradu za kajak kanu klubove, istočnu tribinu, pomoćna igrališta s umjetnom travom i reflektorima i 2/3 južne tribine. Sva su sredstva osigurana iz gradskog proračuna, bez kredita i bez sufinanciranja Hrvatskog nogometnog saveza ili Vlade RH.

S ranije izgrađenom donjom etažom istočne tribine (900 sjedećih mjesta) te do sada izgrađenom južnom tribinom (1.500 sjedećih mjesta), aktualni kapacitet stadiona je 2.400 sjedećih mjesta. Krajnji cilj ulaganja Grada Slavonskog Broda je izgradnja stadiona koji će imati III. kategoriju UEFA-e i na kojemu će se moći odigravati i međunarodne utakmice.

stadion Slavonski brod

stadion Slavonski brod | foto: Grad Slavonski Brod

Novi stadion Hajduka na Brodarici

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak početkom lipnja najavio je mega-projekta koji uključuje gradnju novog stadiona. Objekt bi niknuo na atraktivnom zemljištu bivšeg igrališta Splita te stadiona Atletskog kluba Split na predjelu Brodarica. Prvi radovi su planirani za početak 2026. godine, a završetak se očekuje do Europskih igara 2027. godine.

Gradnji novog stadiona Hajduka na Brodarici prethodit će obnova Poljuda. Sanirati se treba armirano-betonska konstrukcija, krov, prsten oko stadiona, atletska staza, rasvjeta i ozvučenje. Početak obnove bi trebao krenuti u drugom kvartalu iduće godine, a procjena troškova je 30-40 milijuna eura.

potencijala lokacija novog stadiona Hajduka

potencijala lokacija novog stadiona Hajduka

Stadion Dubrovnik

Uz multifunkcionalnu sportsku dvoranu u Gospinom polju, Arena Dubrovnik projekt je koji će uvelike unaprijediti sportsku infrastrukturu Grada Dubrovnika te obilježiti razvojnu budućnost dubrovačkog sporta i pozicionirati Grad na međunarodnoj mapi kao destinaciju pogodnu za organizaciju najvećih međunarodnih natjecanja.

Arena Dubrovnik će uključiti izgradnju nogometnog stadiona s hibridnom travom kapaciteta 4.500 natkrivenih sjedećih mjesta koji zadovoljava stopostotne standarde HNS-a, UEFA-e i FIFE-a za odigravanje međunarodnih utakmica te izgradnju prostora za parkiranje – podzemne garaže na više etaža s parkirnim mjestima u zatvorenoj i otvorenoj garaži.

stadion Dubrovnik

stadion Dubrovnik | foto: grad Dubrovnik

 

Copy link
Powered by Social Snap