Pretraga

Video: Pogledajte kako izgleda Opus arena – najmoderniji nogometni stadion u Hrvatskoj

A- A+

Nogometni klub Osijek dobio je najmoderniji stadion u Hrvatskoj, Opus Arenu, praćenu trening kampom površine od 15,3 hektara. Stadion ima krov koji se proteže na 20.000 kvadrata i 13.005 sjedalica za navijače.

Opus arena

Opus arena | foto: NK Osijek

Višegodišnjem iščekivanju napokon je došao kraj, san brojnih generacija navijača NK Osijeka postao je stvarnost – otvorena je Opus arena. Osječani su dobili prvi pravi nogometni stadion koji je u Hrvatskoj izgrađen u posljednjih 50 godina.

Riječ o engleskom tipu stadiona, koji nema atletske staze i kod kojeg se tribine spuštaju odmah do samog travnjaka, što gledatelju daje gledateljima daje osjećaj da su dio utakmice. Usporedbe radi, najdalje mjesto na tribinama Opus Arene bit će bliže travnjaku i nudit će puno bolju perspektivu nego najbliža mjesta na sjevernoj i južnoj tribini Gradskog vrta iz kojega je NK Osijek iselio u lipnju. Pogledajte video:

U potpunosti natkrivene tribine

Iz NK Osijek naglašavaju kako je Opus Arena specifična po krovu površine 20.000 četvornih metara, koji se, osim što potpuno natkriva tribine, proteže i iznad vanjskog prstena stadiona kao zaštita od kiše. Vanjsku vizuru stadiona upotpunjuju stupovi koji se s krova spuštaju prema tlu, kao i trg u jugoistočnom kutu, dok unutarnju krasi 13.005 sjedalica u prepoznatljivim klupskim bijelo-plavim nijansama.

Novi stadion NK Osijeka jedinstven je u Hrvatskoj i po tomu što ima dva velika semafora u jugoistočnom i sjeverozapadnom kutu, kao i najmodernija rješenja po pitanju rasvjete i ozvučenja. Valja istaknuti i da se pri izgradnji stadiona posebno se vodilo računa da se zadovolje standardi UEFA 4 kategorije. Stadion tako ima 890 parkirnih mjesta, 244 mjesta za osobe s invaliditetom, 90 novinarskih pozicija. U jugoistočnom kutu nalazi se veliki fan shop i ugostiteljski objekt.

Uz one uobičajene, nogometne sadržaje, poput svlačionica za igrače prve momčadi i škole nogometa te prostorija za terapije i medicinske tretmane i fitness centra, stadionu ima i 13 dvokrevetnih soba za igrače. Tu je i restoran kapaciteta 203 mjesta i hospitality dio koji će za razne događaje moći ugostiti do 500 osoba.

Izdvojeni članak

Nagrade KOLOS za izvrsnost u graditeljstvu – trijumf stadiona NK Osijeka i Pelješkog mosta

Hibridni, grijani travnjak

Valja istaknuti da Opus arena i ima najmoderniju varijantu centralnog hibridnog travnjaka “GrassMax hybrid stitching”, kakav je primjerice postavljen na Santiago Bernabeu, katarskom Lusailu ili brazilskoj Maracani. Travnjak glavnog stadiona ima i grijanje, a istovjetan mu je i jedan od sedam pomoćnih travnjaka koji su namijenjeni treninzima.

Preostali tereni su s prirodnom i umjetnom travom, a svaki će imati i reflektore. Uz to, jedan pomoćni hibridni i jedan teren s umjetnom travom imaju tribine kapaciteta 108 mjesta, dok jedan od pomoćnih terena s prirodnom travom imati kapacitet od 204 mjesta. Svi su travnjaci dimenzija 105×68 metara.

Pogledajte ovdje video kako se gradila Opus arena.

Copy link
Powered by Social Snap