Pretraga

FOTOGALERIJA: Rekonstrukcija stadiona u Kranjčevićevoj – imat će 12 tisuća mjesta, koristit će ga i Dinamo

A- A+

Stadion u Kranjčevićevoj biti će proširen dogradnjom tribina i njihovim spuštanjem do travnjaka, a vrijednost radova je procijenjena na 20 milijuna eura. Gradilište bi trebalo biti otvoreno na proljeće 2024. godine, a investitor je Grad Zagreb.

Projekt ‘Kranjčevićeva’ koji obuhvaća rekonstrukciju i dogradnju tribina na istoku, sjeveru i jugu, odnosno podizanje kapaciteta na ukupno 12 tisuća natkrivenih sjedećih mjesta, te uređenje okolne infrastrukture predstavio je gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević.

Izdvojeni članak

Svi zagrebački stadioni kroz povijest: Neki se nalaze na istom mjestu više od 100 godina

Novac u proračunu osiguran, moguće i sufinanciranje UEFA-e

Tomašević je istaknuo i kako je riječ o trošku od približno 20 milijuna eura, odnosno investiciji koja će se najvećim djelom financirati iz proračuna Grada Zagreba, uz mogućnost sufinanciranja UEFA-e preko HNS-a.

– Radovi bi trebali početi u proljeće iduće godine. To je sigurna stvar. Treba još napraviti glavni i izvedbeni projekt. Novac u proračunu je osiguran, nadamo se i sufinanciranju od strane UEFA-e. Ponosni smo na taj projekt. Stadionom upravlja gradska ustanova, stadion i zemljište su u vlasništvu Grada, najavio je Tomašević, rekavši kako će se stadion koristiti za nogometne utakmice prvoligaša. Do sad je to bio Dragovoljac, a u sljedećoj sezoni to će biti Lokomotiva i Rudeš.

Kad se proširi kapaciteti stadiona, on će zadovoljavati četvrtu kategoriju UEFA-e, što znači da će se sve međunarodne utakmice, poput Lige prvaka, moći održavati na ovom stadionu kao i utakmice nogometne reprezentacije. Naime, plan je da se rekonstruirani stadion koristi i za Dinamo, kako bi se mogao srušiti Maksimirski stadion i izgraditi novi. Kada je pak u pitanju ‘Maksimir’ Tomaševiće je rekao je trenutno u završnoj fazi rješavanje imovinsko-pravnih pitanja, a da se paralelno radi na arhitektonsko-urbanističkom natječaju.

Izdvojeni članak

Budući zagrebački stadioni: Šest projekata koje bismo uskoro mogli vidjeti

Zeleni urbani projekt

Dogradonačelnik, Luka Korlaet istaknuo je pak kako će stadion u Kranjčevićevoj biti samoodrživ, te kao takav jedan od najmodernijih i najzelenijih projekata u Zagrebu. Na površini krova od 4.000 kvadrata biti će postavljeni solarni paneli koji će davati 600 kilovat sati godišnje. Riječ je o investiciju od 500 tisuća eura, a prema stručnoj procjeni povrat će biti ostvaren u razdoblju od 2,5 do 10 godina.

Također, rečeno je, stadion će imati i vertikalne vrtove, spremnike s vodom koji će grijati i hladiti travnjak na prirodan način. Objekt će biti zatvoren sa sve četiri strane kako bi se što manje buke širilo prema okolnim zgradama. Najavljeno je i kako će se parkirna mjesta koristiti vikendom za vrijeme utakmica, a da će drugim danima biti na raspolaganju rekreativcima.

Gradonačelnik Tomašević najavio je i kako se trenutno, uz već spomenuti projekt ‘Maksimir’ radi na još dva velika sportska projekta u Zagrebu, oba približne vrijednosti od 20 milijuna eura. Riječ je o rekonstrukciji Doma sportova rekonstrukcija Doma sportova i izgradnji bazena u Španskom. uz energetsku obnovu povući iz fondova.

Za područje Zagreba trenutno je u planu izgradnja šest stadiona, pogledjate ovdje na kojim lokacijama.

Copy link
Powered by Social Snap