Pretraga

Funkcionalna umjetnost na hrvatski način ili kako urediti stan s domaćim potpisom

A- A+

Ono što svaki dom čini posebnim je činjenica da je svaki originalan i samo svoj, ma koliko se nekada činilo da su zbog prevladavajućih trendova u uređenju interijera svi manje ili više isti. Za tu originalnost zaslužni su oni posebni predmeti koje nas vesele, predstavljaju uspomene ili su svojom izvedbom i bojom odraz karaktera. Sve više takvih predmeta dolazi s potpisom hrvatskih dizajnera funkcionalne umjetnosti. Naišli smo na nekoliko pravih dragulja s velikim potencijalom.

dizajn doma kolaž

dizajn doma kolaž

Ako uređujete stambeni prostor i tražite posebne komade namještaja, dekoracije ili jednostavno ono ‘nešto’ što će vašu dnevnu sobu razlikovati od drugih ne treba tražiti daleko. U Hrvatskoj se već duže vrijeme koncentrira krug dizajnera, umjetnika i proizvođača uporabnih predmeta koji su drugačiji o drugih, a opet, tako predivno funkcionalni.

Izdvojeni članak

Dizajnerski hoteli u Hrvatskoj koji oduševljavaju – oslanjaju se na povratak prirodi, umjetnost, ali i moderne strukture

Posteri hrvatskih umjetnika

Ono što je nekada za većinu pri uređenju zidova stambenog prostora bilo ulje na platnu, danas su, posebno za mlađu populaciju – posteri. Tako su se i brojni mladi hrvatski dizajneri probili na tržište plasirajući upravo zanimljive postere koji mogu svaku prostoriju u kući učiniti zanimljivom. Posteri hrvatske dizajnerice i ilustratorice, Ane Žaje Petrak, posebni oni koji sadrže recepte i kombinacije koje uključuju hranu jako su traženi. Popularni su i posteri dua Maja Biondić i Vilko Gliha Selan koji su 100 posto ekološki prihvatljivi. A nikako ne smijemo izostaviti ni postere s temom arhitekture One Studija, te personalizirane postere iz Mappica Design radionice koja nudi izradu dekorativnih mapa s istaknutim lokacijama važnim naručitelju.

posteri One Studio

posteri One Studio | foto: One studio

Fotelje s potpisom

Izdvajamo dvije dizajnerske fotelje hrvatskog podrijetla koje, čini se, nikada neće zastarjeti. Prva dolazi iz tvrtke Retro design koja se bavi ručnom izradom namještaja i predstavlja jedan od njihovih najprodavanijih proizvoda. Riječ je o fotelji Retro Fenix, kosog, dubokog naslona, s nekoliko opcija za presvlaku. Zbog svog bezvremenskog izgleda popularan je dodatak u uređenju interijera bez obzira na smjer.  Druga stiže iz tvrtke ‘Prostoria’ i zove se Omnia. Savršeno će se uklopiti u radni interijer kao dio sale za sastanke ili luksuznog ureda, a istovremeno može biti dio stana kao estetski i funkcionalni dodatak.

retro fotelja fenix

retro fotelja fenix | foto: Retro design

Dizajnerski vatrogasni aparat

Tvornica Pastor osmislila je, ni manje ni više, nego aparate za gašenje požara koji se modernim izgledom uklapaju u prostore. Radi se o liniji aparata naziva linije Pastor 1930. Po svojoj konstrukciji, načinu proizvodnje i kontrole te svojim tehničkim karakteristikama Pastor aparati u potpunosti udovoljavaju visokim zahtjevima važećih hrvatskih i europskih normi i/ili Direktiva. No, raspoloživi su u više boja te su svojom veličinom namijenjeni kućama, vikendicama, osobnim automobilima i svim onim mjestima koja nemaju zakonsku obvezu držanja vatrogasnih aparata. Imaju retro štih, i bez sumnje mogu se iskoristiti kao funkcionalna dizajnerska dekoracija.

Pastor

Pastor | foto: Pastor

Svjetiljke kao svevremenska dekoracija

U sklopu dizajnerskog natječaj slavonskog proizvođača namještaja NUNC, izabrano je pet originalnih komada koje će ova tvrtka predstaviti kao svoje proizvode na Međunarodnom sajmu namještaja u Milanu 2024. godine. Među njima je i kolekcija svjetiljki Pinna Dore Vučemilović koja predstavlja idealan spoj umjetnosti i funkcionalnosti. Sastoji se od viseće, zidne i stolne svjetiljke. Inicijalno su sva tri rasvjetna tijela izrađena od identičnog proizvoda s integriranom LED žaruljom na različitim pozicijama. Bez sumnje sjajni komadi koji imaju potencijal zauzeti svoje mjesto u domovima na duge staze.

PINNA – Dora Vučemilović iz Hrvatske

PINNA – Dora Vučemilović iz Hrvatske

Sjedalice za sve

Hrvatski brand Tabushi osnovan je 2016. godine kao inovativna i zabavna avantura vodeće dizajnerice, Lidije Mikluš iz Zagreba. Njihovi top originalni proizvodi je kolekcija sjedalica Tabushi koji forom i izgledom podsjeća na sushi, ali se isto tako nevjerojatno dobro uklapa u svaki prostor kao funkcionalna dekoracija.  Kolekcija se sastoji od klasičnog okruglog taburea s odvojivom sredinom, izduženog taburea za dvije osobe, barske stolice i kombinacije fotelje s tabureom u kompletu. Materijal je top kvalitete, a kombinacija boja istovremeno intenzivna i svevremenska.

Tabushi barska stolica

Tabushi barska stolica | foto: Tabushi

Pogledjate ovdje top projekte arhitektice Carme Pinós, dobitnice ovogodišnje Oris nagrade.

Copy link
Powered by Social Snap