Pretraga

Galerija: Top projekti arhitektice Carme Pinós, dobitnice ovogodišnje Oris nagrade

A- A+

Od 1991. godine Carme Pinós u svom Éstudio Carme Pinós razvija arhitektonske koncepte bazirane na istraživanju ali i intenzivnim radnim procesima prožetima radošću stvaranja. Njeni čuveni projekti poput Cube 1 i Cube 2 u meksičkoj Guadalajari, Caixa forum u Zaragozi ili Masanna umjetnička škola u Barceloni autorski su, suvereni objekti koji se otvaraju društvu i kontekstu. Sve to, i još puno više, odredilo ju je za dobitnicu ovogodišnje Oris nagrade.

Pinos Oris radovi

Pinos Oris radovi

Carme Pinós diplomirala je arhitekturu, urbanizam i krajobraznu arhitekturu na Školi arhitekture u Barceloni, te od 1982. do 1991. radila je s arhitektom Enricom Mirallesom. Nakon te suradnje osniva vlastiti ured Estudio Carme Pinós. Od tada radi na brojnim projektima različitih opsega, od urbanih intervencija do dizajna namještaja.

Njezina najznačajnija djela uključuju: MPavilion u Melbourneu, arhitektonski sklop sastavljen od Trga Gardunya, Umjetničke škole Massana, stambenog bloka i zapadnog pročelja popularne tržnice La Boqueria u povijesnoj četvrti Barcelone, Caixaforum u Zaragozi, zgrada Sveučilišta ekonomije i poslovanja u Beču, sjedište katalonske vlade, Cube Towers u Guadalajari.

Stvaranje mogućnosti za bolji svijet

‘Realizacije Carme Pinós istodobno su i gesta i izraz jednog jasnog stava. Naglašeno skulpturalne, one smjelim konzolnim konstrukcijama ulaze u okoliš uspostavljajući s njime dijalog. Svojim opusom širokog dijapazona – od oblikovanja javnih prostora do dizajna – Carme Pinós, svjesna odgovornosti arhitekta, želi dati društvu dostojanstvo, stvarati mogućnosti za jedan bolji svijet’, kaže arhitektica Vera Grimmer zadužena za dodjelu Oris nagrade, uz Maroja Mrduljaša, Antu Nikšu Bilića, Tadeja Glažara i Andriju Rusana.

Također, ističe Grimmer, afirmirajući položaj žena u arhitekturi Carme Pinós pripada nizu heroina modernog doba koji čine Charlote Perriand, Lina Bo Bardi, Alison Smithson, Zaha Hadid, Yvonne Farrell & Shelley McNamara, Anne Lacaton, Anna Heringer, Carme Pigem.

Izdvojeni članak

Arhitektica optimizma: Zaha Hadid, žena čija je mašta kreirala spektakularne inovacije konstrukcija

Brojne izložbe i nagrade

Carme Pinós dobitnica je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, medalja i priznanja. Godine 2011. imenovana je počasnom članicom Američkog instituta arhitekata 2011. godine i međunarodnom članicom RIBA-e 2013. godine zbog iznimnog doprinos u arhitekturi.

Carme Pinós posvećeno radi i u polju obrazovanja. Bila je gostujući profesor na nekoliko prestižnih visokoobrazovnih institucija u Veneciji, Parizu, Chicagu, New Yorku, Lausanni, Mendrisiju, Rimu itd. Njezini su radovi izlagani na samostalnim i skupnim izložbama diljem svijeta. Neki od njezinih projekata danas se nalaze u zbirkama muzeja kao što su Centre Pompidou u Parizu i njujorškoj MOMA-i.

Godišnja nagrada Orisa Pinós će biti uručena u sklopu programa Festivala ‘Dani Orisa. Također, u sklopu festivala Pinós će održati izlaganje.

Copy link
Powered by Social Snap