Pretraga

Arhitektica optimizma: Zaha Hadid, žena čija je mašta kreirala spektakularne inovacije konstrukcija

A- A+

Zaha Hadid, arhitektica čiji je rad utjecao na struku, ali i cijeli svijet, za svog života kreirala je inovativne konstrukcije koji su mijenjali koncepte suvremene arhitekture. Prva je dobitnica prestižne arhitektonske nagrade Pritzker.

Zaha Hadid | foto: Zaha Hadid Architects

Zaha Hadid, osim što je prva dobitnica prestižne nagrade za arhitekturu Pritzker, dobitnica je i nagrade Kraljevska zlatna medalja za arhitekturu.

Rođena 31. listopada 1950. godine u Bagdadu Zaha Hadid jedno je od najvažnijih imena povijesti arhitekture. Njezin rad, koji je obuhvaćao i arhitekturu i produkt dizajn, utjecao je na brojne arhitekte, one koji će to tek postati, ali i cijeli svijet umjetnosti, arhitekture i dizajna.

Umrla je u ožujku 2016. godine od posljedica srčanog udara, a iza nje ostala su brojna spektakularna djela za koja je dobila brojna svjetska priznanja i nagrade.

Prva dobitnica prestižnih nagrada

Svoju značajnu ulogu u svijetu arhitekture 21. stoljeća Zaha Hadid gradila je projektima koji su promijenili perspektive i mišljenja o onom što se može izgraditi od betona, čelika i stakla.

– Svoj nepokolebljiv optimizam za budućnost kombinirala je s vjerom u moć naprednog dizajna, materijala i konstrukcijskih inovacija, navode na stranicama arhitektonskog ureda Hadid.

Za svoje inovativne radove, vizije i projekte Zaha Hadid dobila je brojne prestižne nagrade i priznanja, dvije od njih imaju posebnu važnost. Naime, Hadid je prva žena koja je dobila nagradu Pritzker, prestižne nagrade za arhitekturu, i Kraljevske zlatne medalje za arhitekturu.

– Brojni arhitekti pozvani su kreirati nove projekte koji predstavljaju društveni napredak, ali nitko to nije radio tako redovito, neočekivano i spektakularno kao Zaha Hadid, navode iz ureda Hadid.

O životu Zahe Hadid

Zaha Hadid rođena je u Bagdadu, 31. listopada 1950. godine. Studirala je matematiku na Američkom sveučilištu u Bejrutu, a 1972. godine seli u London gdje je pohađala Školu arhitektonskog udruženja, jednu od najstarijih neovisnih škola arhitekture u Velikoj Britaniji. Diplomirala je 1977. godine. Do 1987. godine predaje u Školi arhitektonskog udruženja, a drži i brojna predavanja na sveučilištima diljem svijeta, Harvardu, Yaleu, Sveučilištu u Beču i brojnim drugim. Zaha Hadid Architects osniva 1979. godine, a 2004. godine postaje dobitnicom najprestižnije nagrade u svijetu arhitekture, Pritzker, a do tog trenutka kreirala je ‘samo’ četiri svoja projekta. U ožujku 2016. godine umire od posljedica srčanog udara.

Modus operandi

Hadid svoja arhitektonska djela nije kreirala samo da budu lijepa, svaki od projekata očarava inovativnošću i virtuoznošću. Njena najznačajnija djela svakodnevni su svjedoci njenog talenta i mašte.

Središnja zgrada BMW-a, Leipzig

Natječaj za kreiranje nove zgrade za administraciju BMW-a u Leipzigu Zaha Hadid osvojila je 2002. godine. Hadid je projektirala jednu od tri zgrade, a nazivala ju je ‘nerve center‘, to jest središtem živčanog sustava.

Skijaška skakaonica Bergisel, Innsbruck

Skijaška skakaonica u Innsbrucku jedna je od najvažnijih za međunarodno skijaško udruženje FIS. Radovi na skakaonici, kakva je danas, završeni su 2003. godine, a godišnje skakaonica ugošćuje trećinu skijaških natjecanja ‘Četiri skakaonice’.

Željeznički kolodvor Afragola, Napulj

Željeznička postaja Afragola Napulj dizajnirana je za četiri brza međugradska, tri regionalna i lokalne vlakove. Ona predstavlja budućnost promjena za ovu regiju, a povezuje Bari i Calabriju sa sjeverom Italije i Europom.

Copy link
Powered by Social Snap