Pretraga

Materijal ETFE kao zamjena za tvrdu plastiku i staklo: U svijetu građevine još uvijek je samozatajan

A- A+

Etilen tetrafluoroetilen ili akronimom ETFE, jest plastika temeljena na fluoru. Materijal je to koji još uvijek čeka svoje etabliranje u građevini, a većinski se implementira u modernim i velikim komercijalnim građevinama, kao što je Allianz Arena, stadion Münchenskog Bayerna. U arhitekturi se najčešće koristi kao zamjena za staklo i tvrdu plastiku.

Allianz arena | Pixabay

Za razliku od plastike koja je potencijalno opasna po zdravlje poput PVC-a, ETFE se lako reciklira i dugotrajan je. Osim toga, izdržava i ekstremne klimatske uvjete te je isplativ za proizvodnju, a sadrži i niskoenergetski proces proizvodnje i transporta, najviše zbog male težine. Zbog elastičnosti materijala, ETFE dobro podnosi potrese, a ako dođe do požara, sam se gasi.

Materijal se može koristiti kao jednoslojni ili višeslojni ovisno o potrebama objekta. Višeslojni materijal pod tlakom može regulirati izolacijske vrijednosti i prijenos svjetlosti. ETFE se koristi i u vučnoj arhitekturi, a ponajviše zbog čvrstoće te laganog i tankog dizajna koji mu omogućuje rastegnutost trostruku dužu odnosu na veličinu materijala. Materijal se zbog svojih karakteristika također koristi u zrakoplovnoj i nuklearnoj industriji.

Izdvojeni članak

Arhitektura budućnosti danas: Rotirajući neboder koji proizvodi električnu energiju

ETFE je od stakla bolji u sljedećim značajkama:

  • prenosi više svjetlosti
  • prima više sunčeve energije
  • troškovi za instalaciju niži od 24 do 70%
  • teži samo 1/100 težine stakla
  • kao građevinski materijal je fleksibilniji

Nedostatci

ETFE je u odnosu na staklo, puno glasniji materijal. Ako se krov gradi u područjima znakovitim po kiši, nužno će biti zbog kvalitetnije zvučne izolacije ugraditi dodatni sloj materijala. Što u prijevodu znači, dodatni novac i više sveukupne troškove izgradnje. Konačni izgled zgrade ovisi i o strojevima, koji materijal opskrbljuju zrakom pa tako, izgled objekta često ovisi o tome koliko su strojevi koji opskrbljuju zrak dobro naštimani. Mana je također, što je namijenjen isključivo većim komercijalnim objektima, a za korištenje pri izgradnji manjih stambenih objekata, materijal je još uvijek previše složen.

Primjena materijala u poznatim objektima

Razvijati se krenuo 70-ih godina 20. stoljeća. U početku se u arhitekturi i poljoprivredi koristio kao svojstvo lagane folije otporne na toplinu, poput pokrivača za staklenike te zaštite za solarne ćelije. Prva značajnija primjena materijala dogodila se 2001. godine, kada je korišten pri izgradnji membrane u obliku kapsula u sklopu projekta Eden u Cornwallu. Konzultantska tvrtka je tada odabrala ETFE zbog pouzdane regulacije uvjeta unutar zgrade kroz UV prozirnost. Materijal je odobren i zbog niske razine trenja, koja onemogućuje zadržavanje prašine i prljavštine na površini, što onda olakšava održavanje i čišćenje.

Projekt Eden u Cornwallu | screenshot: YouTube

Uspjeh projekta Eden, generirao je korištenje ETFE pri izgradnji sportskih objekata. Prva značajnija implementacija odnosi se na stadion nogometnog giganta Bayern Münchena i trećeligaša Münchena 1860. Pročelje Allianz stadiona je izgrađeno od 2875 zračnih ploča ETFE folije.  Kinezi su materijal implementirali u gradnji objekta namijenjenog za Olimpijske igre u Pekingu 2008. godine. Takozvana ‘Vodena kocka‘ izrađena je prije 15 godina za potrebe održavanja plivačkih natjecanja na olimpijskim igrama. Obje arene sadrže LED diode koje omogućuju mijenjanje boja i slobodnu reprodukciju sadržaja neovisno o događaju na stadionima, pa tako eksterijer Allianz Arene mijenja u bojama ovisno o tome, nastupa li Bayern (crvena) ili München 1860. (plava).

ETFE se također koristio i pri izgradnji U.S. Bank stadiona u Minneapolisu, namijenjenog za održavanje utakmica američkog nogometa. Američka arhitektonska tvrtka HKS je pri izgradnji, htjela izbjeći negativne učinke koje hladna klima tog područja nosi sa sobom. Stoga su odustali od klasičnog krova na uvlačenje. Odlučili su se na inovativni, fiksni ETFE krov koji zbog svog materijala maksimalno iskorištava sunčevu svjetlost i toplo vrijeme.

U.S. Bank stadion u Minneapolisu | screenshot: YouTube

Iako je materijal najveći zamah ostvario pri implementaciji u sportskim objektima, sve je češća njegova konzumacija i u nesportskoj arhitekturi, kao primjerice u dizajnu španjolskog arhitektonskog ureda SelgasCana za paviljon Serpentine Gallery 2015. Umjesto korištenja ETFE jastuka, arhitekti su omotali 19 folija raznih boja sastavljenih oko minimalnog čeličnog okvira kako bi dobili kaleidoskopski efekt. ETFE je također korišten pri dizajnu američkog veleposlanstva u Londonu. Konkretno, korištene su peraje od ETFE-a, kako bi zasjenile eksterijer zgrade.

Copy link
Powered by Social Snap