Pretraga

Ultralaki beton: Izvrsno rješenje za toplinsku izolaciju, jeftiniju i bržu gradnju

A- A+

Za razliku od ekstra teških betona koji se koriste uglavnom za gradnju nuklearnih elektrana i teže do 3.000 kilograma po kubičnom metru, ultralaki betoni imaju specifičnu težinu ispod 800 kg/m3, ali može biti oko 500 kg/m3. Nisu pogodni za velika opterećenja, ali su odlični za toplinsku i zvučnu izolaciju.

Laki beton, brže se suši i bolja je toplinska izolacija | YT

Klasifikacija betona prema težini, namjeni, svojstvima, kemijskim dodatcima i omjeru sastojaka nije uopće jednostavna. Postoje betoni za posebne namjene, ultralaki betoni, ekstra teški i brojni drugi. Danas se svojstva betona poboljšavaju kemijskim ili nanotehnološkim metodama, dodavanjem biovlakna, hidrata, aditiva, sve to je rezultiralo da postoji beton za skoro svaku namjenu.

Karakteristike i primjena

Ultralaki ili superlaki beton je vrsta betona čija suha težina ne prelazi 800 kg/m3. Proizvodi se kombinacijom cementa, lakog agregata, aditiva i vode. Karakterizira ga niska tlačna čvrstoća i niska toplinska vodljivost, što ga čini pogodnim za toplinsku izolaciju zgrada. Ultra lagani beton smatra se alternativom za višeslojne fasadne sustave jer je robustan, izdržljiv, jednostavan za ugradnju i ima dobre toplinske karakteristike. Sastojci ultra-lakog betona je cement s dodacima kao što su troska iz visokih peći, leteći pepeo, vapno u prahu, nano-silikat. Dodaju se lagani agregati kao što su ekspandirano staklo i ekspandirana glina, ali dodaci kao što su sredstva za pročišćavanje i dodaci koji smanjuju skupljanje betona i naravno – voda.

Upotrebom agregata sitnijeg zrna postiže se veća tlačna čvrstoća. No potrebno je napraviti dobar balans između manjih i većih zrna kako bi se postigla niža toplinska vodljivost. Točna klasifikacija zrna agregata igra ključnu ulogu u proizvodnji ultra-lakog betona.

Dodavanje aditiva

Najvažniji dodatak cementu je troska iz visokih peći jer proizvodi ultra lagani beton srednje čvrstoće, niže toplinske vodljivosti i niže topline hidratacije. Dodatak nano-silikata u betonsku smjesu utječe na sprječavanje segregacije (odvajanje krupnijih zrna iz betonske mješavine) i povećava trajnost betona.

Povećanje udjela cementa u mješavini do jedne granice dovodi do povećanja čvrstoće ultralakog betona, nakon čega dolazi do suprotnog učinka. Dodavanje aernata (aditiva koji stvaraju mjehuriće zraka u betonskoj smjesi) dovodi do smanjenja tlačne čvrstoće betona i smanjenja toplinske vodljivosti, što beton čini boljim toplinskim izolatorom.

Zbog manje težine, lakši je za manipulaciju | YT

Oprezno s korozijom armature

Dobre karakteristike ultralakog betona je to što je lakši za transport od običnog betona, montira se brzo, što smanjuje troškove instalacije. Težina kojom djeluju na konstrukciju građevine je manja. Ima dobru toplinsku i zvučnu izolaciju. No treba biti oprezan s korozijom armature u ultralakom betonu, jer to može biti problem zbog njegove poroznosti. Također, oni koji rade s lakim betonima, svjedoče o tome da se stvrdnjuje 50 posto brže i samim time štede vrijeme i novac. Zbog svoje težine, primjena mu može biti u gradnji viših katova građevine kako bi se smanjilo strukturalno opterećenje.

Copy link
Powered by Social Snap