Pretraga

Njemačko Ministarstvo podijelilo trikove: Evo kako se grijati bez plina i struje

A- A+

Ušteda toplinske i električne energije tema je u svim medijima Europe. Njemačko Ministarstvo podijelilo je svojim građanima nekoliko savjeta kako zadržati dom toplim bez grijanja i potrošnje energenata.

radijator

Poskupljenje plina za grijanje, ilustracija | foto: Unsplash

Grijanje ne mora uvijek biti uključeno kako bi se osigurala ugodna temperatura u stanu. Važna mjera je prilagoditi vlastitu ideju toplog stana. Prema Saveznom ministarstvu za gospodarska pitanja i zaštitu klime (BMWK), sobna temperatura za samo jedan stupanj niže može uštedjeti do šest posto energije, piše Fenix magazin.

Najvažnija stvar je učinkovito održavanje topline u domu, važnije nego samo zagrijavanje doma. Za to je važno imati zatvorene prozore i vrata. No, iako su prozori i vrata zatvoreni, i dalje postoji šansa da hladan zrak negdje ulazi u dom.

Izdvojeni članak

Podno grijanje umjesto radijatora: Što je isplativije?

Potrošački centar daje brz i jednostavan savjet kako provjeriti toplinsku izolaciju. Sve što trebate učiniti je staviti list papira između okvira i zatvorenog prozora. Kažu ako se papir može izvući, prozor propušta i hladni zrak ulazi u prostoriju. Prema pisanju BMWK-a, možete si pomoći s elastičnom brtvenom trakom za malo novca. Druga mogućnost: brtveni profili i četkaste brtve za donje rubove vrata kako bi prostorije bile tople i kako bi se spriječio izlazak topline u stubište.

Savezno ministarstvo također ima spreman još jedan savjet. Mogućnosti brtvljenja već su dostupne u većini kućanstava, a zatvaranje roleta tijekom hladnih noći bolje održava toplinu u domu i štedi energiju. Kako se stan prilikom provjetravanja ne bi previše rashladio, prozračite ga učinkovito. To uključuje provjetravanje umjesto naginjanja prozora.

Izdvojeni članak

Kako se grijati: Neke opcije su jednostavnije, a neke jeftinije

Nakon što je u domu postignuta željena temperatura, postoji nekoliko trikova kako zadržati toplinu bez daljnjeg korištenja plinskog ili električnog grijanja. Njemačko Ministarstvo spominje toplinu iz pećnice koja može ostati otvorena nakon korištenja. Također, svijeće mogu održavati sobnu temperaturu na ugodnoj razini, a takozvane čajne pećnice mogu povećati učinak grijanja svijeće. No, naglasili su kako ne treba koristiti previše svijeća odjednom zbog koncentracije čađe u zraku.

Copy link
Powered by Social Snap