Pretraga

Osijek dobiva grad u gradu, idejno rješenje za OLT ima stambene blokove, bazen, šetnice

A- A+

Društvo arhitekata Grada Osijeka objavilo je rezultate natječaja za odabir rješenja za izradu urbanističkog plana uređenja OLT-a, stare osječke ljevaonice na atraktivnoj lokaciji koja od 90-ih propada. Riječ je o jednoj od najvećih brownfield investicija u Hrvatskoj koja bi trebala obuhvatiti izgradnju stanova i sportsko-rekreativnih sadržaja, te u konačnici formirati novi grad u gradu.

OLT Osijek

OLT Osijek | foto: screen shot pobjednički rad / Društvo arhitekata Grada Osijeka

Velika vijest dočekala je Osječane. Nakon gotovo 30 sustavnog godina propadanja, veliki kompleks bivše ljevaonice OLT konačno ide u rekonstrukciju. Zaključen je javni natječaj za idejno rješenje koji treba poslužiti kao podloga za izradu urbanističkog plana, odnosno transformaciju industrijske ostavštine u moderan grad u gradu.

Na javni natječaj koji je trajao od 5. prosinca 2023. do 1. ožujka ove godine, ukupno je pristiglo devet radova. Prvo mjesto i nagradu od 17 tisuća eura odnio je rad autora: Siniše Bodrožića, Filipa Šrajera i Ivana Jovanovca.

Izdvojeni članak

Top projekti Osijek: Nova zelena zona i reinkarnacija starog perivoja na kultnoj lokaciji

Izbor je obavilo Društvo arhitekata Grada Osijeka, odnosno ocjenjivački sud u sastavu: prof.dr.sc. Tihomir Jukić, dipl.ing.arh., predsjednik Ocjenjivačkog suda, prof.dr.sc. Mia Roth Čerina, dipl.ing.arh., Azra Suljić, dipl.ing.arh., Nataša Bošnjak, dipl.ing.arh. i Oliver Grigić.

OLT Osijek

OLT Osijek | foto: screen shot pobjednički rad / Društvo arhitekata Grada Osijeka

OLT Osijek

OLT Osijek | foto: screen shot pobjednički rad / Društvo arhitekata Grada Osijeka

Vizualizacije dostupne javnosti pokazuju kako je riječ o zaista impresivnom projektu koji uključuje niz modernih stambenih zgrada, urbane vrtove i sportsku dvoranu. Tu su i bazen, učenički dom, šetnice, parkirališni prostori.

Lokacija na kojoj bi projekt trebao biti realiziran nalazi se na top poziciji, između dvije velike osječke prometnice, te sa sjeverne strane ima pogled i prilaz prema Dravi što spomenute stambene blokove već na papiru čini izuzetno atraktivnim nekretninama.

Kada su u pitanju drugi sadržaji, treba napomenuti kako se OLT kompleks nalazi u neposrednoj blizini Kampusa Sveučilišta J.J. Strossmayera i učeničkih domova s jedne strane, te skupa srednjih škola koje gravitiraju Tvrđi. Njihova je svrha stvoriti sadržaja za sport i rekreaciju srednjoškolaca i studenata, ali i svih građana.

Pogledajte ovdje kako bi trebao izgledati novi KBC Osijek.

Copy link
Powered by Social Snap