Pretraga

Zašto novi stadioni na starim lokacijama nisu uvijek dobra ideja

A- A+

Izgradnja stadiona svakako je trenutno top tema u Hrvatskoj, posebno kada je u pitanju gradnja novih kompleksa na lokacijama starih kao što je to slučaj s Maksimirom ili Kantridom. Koje arhitektonske zamke skrivaju takvi projekti, te da li su uopće preporučljivi za realizaciju komentira arhitekt Otto Barić koji ima zanimljiv, ali i praktičan pogled na ovu problematiku.

Otto Barić u Bauštela.hr podcastu | Foto: Bauštela.hr

Arhitekt Otto Barić u bauštela.hr podcastu osvrnuo se na projekte izgradnje novih stadiona i proširenje kapaciteta postojećih, s naglaskom na nedavno predstavljena idejna rješenja za Kranjčevićevu, Maksimir i Kantridu. Barić je istaknuo kako je najveća boljka ovakvih projekata činjenica se da pri stvaranju njihova koncepta ne razmišlja dovoljno o infrastrukturi koja ih okružuje, a najmanje o prometnoj prohodnosti.

– Kantrida ima sličnu povijesnu komponentu kao što nosi Maksimir, ali sigurno Kantrida nije idealna lokacija za to jer je vezana je uz onu jednu jedinu cestu koja ide tamo uz more. Ja sam radio svojedobno u jedan detaljni plan uređenja za onaj trgovački centar koji je malo povrh toga, a uključivao je i hotelski toranj. Taj projekt je bio manje više već spreman, ali nije se financijski isplatio, oni su napravili samo trgovački centar. Tako da se ta priča na Kantridi s 3 tornja koja bi se tamo trebala desiti nisu problem što se tih vertikala tiče. Rijeka je grad vertikala, tamo još dodatna 2 ili 3 tornja, ne bi to bitno promijenilo vizure. No, to se uvijek veže na tu neku našu infrastrukturu koja je, realno gledano, u Zagrebu austrougarska, a u Rijeci nije daleko, kaže Barić.

Izdvojeni članak

Za 100 milijuna eura gradi se nova Kantrida, uz stadion neboderi i hotel

Dodaje i kako je najveći infrastrukturni problem u slučaju Kantride činjenica da je puno toga želi nagurati u malu kvadraturu. U razgovoru s Ardijanom Karlom Gashijem dolazi do zaključka kako je problematika realizacije ovakvih projekata nastojanje investitora da uguraju komercijalne kvadrate, ne računajući kako je stadion po sebi poprilično opterećenje za postojeći prostor.

Zapratite nas na FacebookuInstagramuYouTubeu i Tik Toku te uskoro očekujte još ovakvih edukativnih podcasta i zanimljivog sadržaja s vašeg digitalnog glasa gradilišta. Cijelu epizodu Bauštela.hr podcasta u kojoj je gostovao arhitekt Otto Barić pogledajte u nastavku:

Otto Barić ima i zanimljive ideje o razvoju glavnog grada po mjeri njegovih građana, odnosno po uzoru na Tokio, više doznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap