Pretraga

[FOTO] U Karlovcu osvanuo mural posvećen jednom od najvećih znanstvenika ikada

A- A+

Nikola Tesla vratio se u Karlovac. Jedan od najvećih znanstvenika dio svoje mladosti proveo je u gradu na četiri rijeke u kojem je pohađao nekadašnju Carsku i kraljevsku veliku realku, to jest današnju Gimnaziju Karlovac. Mural, oslikan u spomen na njegov boravak i školovanje u Karlovcu dimenzija 15 x 6 metara, nastao je na adresi Isidora Kršnjavog 10, a djelo je vještih ruku Dugorešanina Leonarda Lesića koji je inspiraciju pronašao u fotografiji koja Teslu prikazuje u maturantskim ili brucoškim danima.

Mural u Karlovcu posvećen Nikoli Tesli | foto: Marinko Polović

Gimnazija Karlovac nalazi se nedaleko od stambene zgrade na kojoj je izrađen mural. U toj je četvrti, na Rakovcu, i živio tri godine za školovanja, što je uvjetovalo odabir lokacije.

Mural u Karlovcu posvećen Nikoli Tesli | foto: Marinko Polović

Školske godine 1870./71. Tesla pohađa četvrti razred i ima četrnaest godina. Sljedeće godine ide u šesti razred, a 1872./73. u sedmi razred. Iz četvrtoga Tesla prelazi u šesti razred jer je škola dobila sedmi razred pa je između tri niža i tri viša ubačen jedan razred. Od sačuvanih dokumenata Zapisnik broj 10 sa sjednice nastavničkog zbora održane 11. veljače 1873. sadrži imena pohvaljenih i ukorenih učenika pojedinih razreda. Nikola Tesla pohvaljen je iz povijesti, a ukoren zbog loše ocjene iz matematike. Ocjena je do kraja godine bila ispravljena, a vjerojatno je bila posljedica duže bolesti. U završnoj svjedodžbi iz matematike ima odličnu ocjenu.

Mural u Karlovcu posvećen Nikoli Tesli, na fotografiji Leonard Lesić | foto: Marinko Polović

 

Udruga Nikola Tesla Karlovac i Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka su organizacijom izrade murala htjeli istaknuti poveznicu Tesle i Karlovca, posebno četvrti Rakovac, te oplemeniti gradski prostor vrijednim umjetničkim djelom. Projekt su pomogli Grad Karlovac, Tvornica turbina Karlovac, Veleučilište u Karlovcu, Rotary klub Karlovac, Studentski centar Karlovac i Izgradnja Marinković Karlovac.

Mural u Karlovcu posvećen Nikoli Tesli | foto: Marinko Polović

Copy link
Powered by Social Snap