Pretraga

Arhitekti u Puli se bune protiv izgradnje hotela i obnove nogometnog terena, gradonačelnik Zoričić razočaran

A- A+

Društvo arhitekata Istre poslalo je dopis Gradskoj vijećnici u Puli prema kojem zahtijevaju odgodu izgradnje hotela i nogometnog terena na Valkanama. U dopisu se referiraju na izmjene i dopune iz Urbanističkog plana uređenja Lungomare pritom ističući negativne aspekte planirane izgradnje.

Arena Pula, foto: Unsplash; Josip Ivankovic

O hotelu na Valkanama se aktivnije raspravljalo i u predizborno vrijeme, a to je tada bio jedan od važnijih aduta pulskog Možemo! s obzirom na to da se usko veže uz ‘zelene’ političke teme. Kao investitor projekta se spominje srpski tajkun Dragan Šolak. Predstavnici Društva arhitekata Istre, Breda Bizjak i Emil Jurcan, upozorili su na neodrživost projekta, prenosi Glas Istre. 

– Gradnja hotela planiranog kapaciteta 360 postelja predstavlja preopsežnu izgradnju područja Lungomare. Predviđeni hotel visine 27 metara, sa sedam nadzemnih i dvije podzemne etaže, svojim se gabaritom i ukupnom površinom izgrađenosti do 7.910 kvadrata može usporediti s hotelom Pula i Park plaza Histria. Za potrebe hotela planirana je izgradnja popratnih objekata sportsko-rekreativne, ugostiteljske, trgovačke i medicinske namjene, površina kao što su bazen, teniski tereni i tako dalje, a u gornjoj zoni predviđena je izgradnja novih prometnica s kružnim raskršćem. Sveukupna površina hotelskog kompleksa veličine 20.000 kvadrata te voluminoznost samog hotela neprimjereni su i neodrživi za ovu lokaciju zbog povećanja prometnica i smanjenje šumskih površina, povećanja prometa u zoni prilaza hotelskom kompleksu, što se kosi s tendencijom smanjenja prometa i na kraju, zbog remećenja vizura, te harmoniziranog ritma šetača, kupača i rekreativaca koji su u koheziji s ovim prostorom, upozoravaju Bizjak i Jurcan.

‘Prirodne plaže potrebno je zadržati u postojećem stanju’

Također impliciraju na važnost očuvanja prirodnog stanja i upozoravaju na negativne aspekte poput betoniranja, gradnje lifta i slično.
– Nepotrebno je graditi nove ugostiteljske objekte i dodatne uređene plaže. Potrebno je obnoviti, odnosno rekonstruirati postojeće objekte i površine. Isto tako, potrebno je razmotriti opciju javnog parkirališta ili garaže u kamenolomu Max Stoja i razmisliti o ukidanju prometa na šetnici Lungomare. Prirodne plaže potrebno je zadržati u postojećem stanju bez dodatnih intervencija osim redovnog čišćenja i održavanja. Sveukupna planirana izgradnja nepovratno bi izmijenila prirodnu obalu i drastično smanjila šumski zeleni pojas čime bi prouzročila devastaciju ovog vrijednog prostora, zaključuju predstavnici Društva arhitekata Istre.
Nadalje su kritizirali i izgradnju pomoćnog terena za omladinski pogon NK Uljanika i drugih nogometnih škola. Pomoćni teren gradi Grad Pula u suradnji s HNS-om, a sve zbog toga što je prethodni pomoćni teren oduzet klubu zbog gradnje gradskog bazena, nadalje donosi Glas Istre.
– Prijedlogom širenja nogometnog igrališta zadire se u strmi teren postojeće šume, što iracionalno iz perspektive troškova gradnje i uređenja jer podrazumijeva velike izdatke za iskop terena u živoj stijeni, a osim samog igrališta bilo bi potrebno osigurati i pokos da bi se spriječio odron terena. Osim toga, prateći sadržaj igrališta smješten je neposredno uz skulpturu autora Gualtiera Moccenija, čime joj se oduzima potreban reprezentativan prostor, te se samim time degradira njezina umjetnička vrijednost, obrazložili su Bizjak i Jurcan.

Gradonačelnik Pule razočaran reakcijom arhitekata

– Čim sam dobio to mišljenje odmah sam kontaktirao NK Uljanik. Dogovorili smo da ću u utorak, 1. ožujka, otići u klub i roditeljima predstaviti u kojoj je fazi projekt. Došlo je mišljenje društva arhitekata zbog kojeg sam razočaran, jer ne mogu shvatiti kako je moguće da se uz svu tehnologiju i volju ne može pronaći način da spomenik i igralište žive jedno pored drugog, kaže Zoričić i dodaje da je u radnu skupinu za prostorno planiranje pozvao arhitekte iz istarskog udruženja te da i dalje vjeruje da ti ljudi žele najbolje za Pulu, prenosi Glas Istre.

Izdvojeni članak

Opća bolnica Pula dobila uporabnu dozvolu za projekt od 800 milijuna kuna

– Vjerujem da možemo pronaći rješenje koje će biti dobro za sve. U pitanju je preko 400 djece, HNS nam donira travu i mi smo u proračunu isplanirali kreditna sredstva za to, tako da je itekako jasno da će teren na Valkanama biti. Gradsko vijeće ionako je u prosincu 2020. godine donijelo Odluku o izradi II. Izmjene i dopune UPU Lungomare kojom su utvrđeni temeljni razlozi radi kojih se pristupa izradi, a to su: preispitivanje planskih rješenja u dijelu nogometnog igrališta te površina sportske namjene, zaključuje Zoričić.

Copy link
Powered by Social Snap